Vtipálek Štěpánek: Když vyhrajeme Davis Cup, předvedu stojku na hlavě

  12:20
Na kurtu skáče, tancuje, divoce gestikuluje. A mimoto i vyhrává. Po postupu do finále Davis Cupu se stal miláčkem národa právě on. Neúnavný vtipálek, tenisový Vladimír Menšík. Radek Štěpánek.

Radek Štěpánek po rozhovoru pro Magazín DNES fotografce ochotně pózoval | foto:  Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Jen pár dnů po největší tenisové bitvě své kariéry kráčí Radek Štěpánek po Václavském náměstí. Kolem jede policejní vůz. Z amplionu, kterým se jindy rozhánějí demonstrace, se najednou ozve: "Radku, díky!" Tenista se jen usměje. A aby bylo jasno, hned vysvětluje: "U policajtů to mám dobrý. Vždyť u nich dělá brácha." Ve skutečnosti ho teď plácá po ramenech leckdo.

Jaké to je být sportovním hrdinou v Česku? Jdete si do obchodu koupit rohlíky a dostanete je zadarmo?
Zadarmo nic nedostanu, ani rohlíky. Ale je pravda, že lidi se teď občas zastaví, pogratulují.

Připadáte si slavný jako váš kamarád Jaromír Jágr?
Cítím větší pozornost, na tom není nic zvláštního. I my tenisté bychom rádi zažili své Nagano. Srovnávání s Jardou ovšem odmítám. Do jeho velikosti mám hodně daleko.

Radek ŠtěpánekRadek Štěpánek

Radek Štěpánek

Znáte se už dlouho. V čem jste si podobní a v čem se lišíte?
Začnu u rozdílů. Jarda je větší spáč. Nedokážu vstávat až odpoledne. To pro něj není problém. Zatímco já mám pevný režim, on se sám přiznává, že je těžké si s ním smluvit schůzku nebo rozhovor na konkrétní čas. V tomhle jsem disciplinovaný, i když taky někdy přijdu pozdě. Dochvilnost je výsada králů, říkal mi vždycky táta.

To je jeden rozdíl. Co další?
Jarda mockrát bere všechno na sebe. Jasně, je to dané i tím, že dělá týmový sport. Ale souvisí to i s tím, že když se mu něco nepovede, je oproti mně daleko hloubavější.

Teď ty společné rysy.
V obou z nás dříme dítě. Umíme se bezprostředně radovat, dát to najevo. Máme rádi humor a dobrou náladu. Popovídáme si. Hrozně dlouho jsem se ho vyptával, co dělal pro to, aby byl ve svém řemesle úspěšný. Strávili jsme spoustu hodin tím, že mi vyprávěl a já poslouchal. To je přece fajn, když se můžete učit od nejlepších.

V pěti číslech

30 - Tolik je mu let, narodil se 27. listopadu 1978 v Karviné.
8 - Tolikátý byl nejlépe na světovém žebříčku, už jsou to tři roky.
78 - Tolika esům Chorvata Karloviče čelil v semifinále Davis Cupu, je to světový rekord.
68 - Tohle číslo nosí Jaromír Jágr, jeho velký kamarád.
2007 - V tomhle roce se vrátil do daviscupového týmu a nastartoval jízdu za velkým úspěchem.

Co vám poradil?
Spíš jsme si vyměňovali různé názory a postřehy. Pamatuju si, jak byl za mnou jednou na Roland Garros. Hrál jsem třetí kolo s domácím Grosjeanem. Vedl jsem 2:1 na sety, francouzští fanoušci obrovsky fandili mému soupeři. A já jsem se snažil sebe co nejvíc nabudit. Jim navzdory. A bylo to až moc. Při jednom sporném míčku ho hrozně vyhecovali, mě naopak jejich reakce přibrzdila. Zápas se otočil a já jsem v pěti setech prohrál.

A Jágr?
Večer přišel: "Pamatuješ se na ten jeden míček a na to, jak tě to vyvedlo z míry?" Já, že jasně. "Tak vidíš," řekl mi. "Stačí, aby ses příště okolních vlivů vyvaroval, a budeš takové zápasy vyhrávat." Měl pravdu. Stejně jako při našich hovorech, jak na vás různí lidé můžou přenášet negativní energii. Proto mám tak rád, když je kolem mě pozitivní nálada, která vás nabíjí.

V čem byste Jágra kromě tenisu porazil?
V běhání. Páni, jak Jarda nerad běhá! Taky ve fotbale, v golfu. Tam bych si hodně věřil.

Umí prohrávat?
Málo sportovců to umí. Každý má své ego, které chce ze všeho nejvíc vyhrávat. Já nesnáším porážky i v kostkách. Nebo v kartách. Zrovna my dva s Jardou ale máme tu výhodu, že jsme sice naštvaní, ale nehrozí, že bychom pak spolu třeba nemluvili. To určitě ne. Spíš se tomu nakonec zasmějeme.

Tenisové vtipy neznám

Tím jsme u vtipů, vaší elitní disciplíny. Znáte nějaký tenisový?
Budete se divit, ale žádný. Na tenisu totiž není nic srandovního.

Jenže spoluhráče při Davis Cupu bavíte jedním vtipem za druhým. Který jste vyprávěl nejčastěji?
Je fakt, že některé se opakují. Ty, které druhé lidi nejvíc baví. Každý daviscupový týden nás provází jeden fór, pořád si ho říkáme dokola. Při semifinále v Chorvatsku jsme si říkali třeba tenhle: Vběhne herec na divadelní jeviště, za pasem má meč. Vstoupí tam a najednou má okno, vůbec neví, co má dělat. Koukne na nápovědu a ta mu říká: "Meč, meč!" Herec tam jen stojí a udělá: "Méééé!" Nápověda je nešťastná, mává na herce: "Ale ne takhle! Meč do ruky!" Herec kývne, dá si ruku před pusu. A do ní: "Méééé!".

Koho jste vtipem nejvíc odrovnal?
To se povede dost často. V našem týmu nejvíc letí cigánské vtipy. Když vidím, že má něco úspěch, používám to, co to jde.

Radek Štěpánek s českou vlajkou slaví postup do finále Davisova poháru

Vždyť se taky kapitán týmu Navrátil vyjádřil, že už ho z některých vašich vtipů bolí hlava.
Naštěstí mě nikdy neshodí. Situaci udrží svým nuceným smíchem, pro který je v týmu dost populární. Abych se taky před ním neopakoval, když mě v minulosti trénoval. Tomu jsem toho něco navyprávěl!

Jakou legraci máte nejradši? Do telefonu jste mi citoval film Kameňák.
Myslíte "dneska by to šlo"?

Asi. Nemám to moc nakoukané.
Já si to pamatuju, protože jsme měli Kameňák puštěný v autobusu při cestě do Chorvatska. Hlášky z českých filmů miluju. A pak taky z Bonda, já jsem totiž velký obdivovatel agenta 007. To ale nepobaví každého. V Chorvatsku jsme si radši po ránu pouštěli Ivánku, kamaráde. Nebo když jste vy od novin drželi kapitána Navrátila moc dlouho u nějakého rozhovoru, křičel jsem na něj: "Pane učiteli, už je čas!" Víte, z jakého je to filmu?

Marečku, podejte mi pero.
Přesně! Já jen, aby nepřišel pozdě na trénink.

Umím se rozčilit

Lidé vás mají zaškatulkovaného jako showmana. Nikdy jste nebyl zakřiknutý a plachý?
Hlavně doufám, že mě mají zaškatulkovaného jako tenistu než jako showmana (úsměv). Ale je pravda, že emoce k tenisu potřebuju. Ukazovat pozitivní emoce je pro mě přirozené. Neumím být ledový jak zima na Aljašce. Nechci v sobě nic držet, musím být uvolněný.

Říká se, že...

... nechce mluvit

o Nicole a pořád se směje.

O vztahu s tenistkou Nicole Vaidišovou skutečně nechce mluvit, to je pravda.

Pravda je obvykle i to, že žertuje tak dlouho, až z toho leckoho bolí hlava.

Ale při rozhovoru jsem to čekal o něco veselejší. Sice mi řekl na požádání vtip, jenže většinou seděl u stolu poněkud zaraženě. Jako by se trochu hlídal.

Až pár dnů poté jsem se dozvěděl proč. A taky, jak byly mé otázky na jeho smutek nepatřičné.

Nedlouho před zápasem v Chorvatsku mu zemřela babička. Přesto do utkání nastoupil a slavně v něm triumfoval.

Aniž fanoušci tušili, o co jde, po posledním míčku zvedl ruku k nebi. Na tiskovce k tomu řekl jediné: "Tohle pro mě byla moc důležitá chvíle. Ale víc se o tom nechci bavit."

Ale já se ptal spíš na Štěpánka mimo kurt.
Nikdy jsem nebyl velký stydlín, ani jako malý kluk. Nadrzlej jsem rozhodně byl. U nás v Karviné jsem pořád chodil za staršími, otravoval je, jestli by si se mnou nezahráli. A jen tak jsem se nenechal odbýt. Tenis jsem chtěl hrát pořád.

Pomohl vám někdy vtip ke sbalení holky?
Jen jeden určitě ne (smích).

A když jich bylo víc?
Jak bych to řekl? Je to určitě lepší, když se dva lidi smějí, než když se na sebe koukají a nevědí, do čeho mají rýpnout.

Přehnal jste to někdy s vtipkováním?
Nikdy. Možná jsem měl prostě štěstí, ale já taky zásadně nevtipkuju, abych někoho urážel. Nebo popichoval. To není můj styl. Znám hranici slušnosti, za kterou bych nešel.

Co je na popichování? Své hosty popichuje třeba i Jan Kraus v pořadu Uvolněte se, prosím. A jaká je s ním legrace!
Jako že bych měl taky něco moderovat?

A proč ne?
Na to bych neměl. Nevěřil bych si. Když nemám obzvlášť skvělou náladu, neuměl bych se nutit do srandy. Na to potřebuju určité rozpoložení. I když, jak o tom tak přemýšlím, já mám vlastně dobrou náladu skoro pořád.

Takže šprýmař Štěpánek není nikdy smutný?
Ale ano. To občas padne na každého, ale já se i přes ošklivé věci pokouším přenést pozitivním přístupem. Když jsem smutnej, zkouším si to okecat.

Deprese je pro vás úplně cizí slovo?
Naprosto. Vůbec nevím, co to je (úsměv). I když ji vidím u ostatních, pokouším se ji zahnat. Tohle je moje metoda: vyslechnout, porozumět, pobavit. S tímhle na mě nechoďte. Zato se vztekem, s tím se známe.

Povídejte.
Rozčilit se dokážu hodně. Při čemkoliv, když cítím, že něco není fér. Nejen na kurtu. Mám alergii na špatné lidi. Na křiváky.

Rozčilit se prý umíte, i když vám v restauraci přinesou rizoto se žampiony.
To je pravda! Všichni o mně vědí, že nemůžu rajčata a žampiony. Načež nám při zápase s Argentinou k obědu donesli dvě jídla: těstoviny s rajčatovou omáčkou a rýži s kuřecím masem a žampiony. To jsem nadával neskutečně. Aby ne! Stav čtvrtfinále byl 2:2, přede mnou klíčové utkání. A já byl najednou rozhozenej jídlem.

Neříkejte, že byste ten zápas mohl prohrát kvůli kuřeti se žampiony.
To v žádném případě. Ale každý má svůj rytmus, na který je zvyklý. Hlava už mi jela směrem k zápasu, snažil jsem se za žádnou cenu nevykolejit, pořádně se soustředit, a najednou taková výhybka. Moc se mi nechtělo hrát o suchém chlebu. Nakonec se to vyřešilo. Nechci to nijak zveličovat. Ale nemůžu přece za to, že mi po rajčatech s žampiony není dobře. Když jdu při Davis Cupu na kurt, musím být stoprocentně připravený i na pětisetový tenis.

Kordovi jsem vděčný

Když už jsme u jídla, jak náročné je hlídat si po třicítce životosprávu?
Teď s tím nemám problém. Možná v pubertě jsem měl kratičké období, kdy jsem si s životosprávou nelámal hlavu. Rychle jsem z toho vystřízlivěl.

Kvůli tomu jste mezi nejlepší prorazil až později?
To si nemyslím. Já jsem tenis do patnácti dělal jen s tátou, pak jsem se dostal do rukou různých trenérů. Asi až když jsem začal spolupracovat s Petrem Kordou, kondičním trenérem Markem Všetíčkem a Tomášem Krčmou, začalo to být ono. Petr hrál tenis na nejvyšší úrovni, byl druhý na světě. Jen málo lidí tady o tenisu ví tolik, co on. Otevřel mi oči. Spousta hráčů trénuje čtyři pět hodin denně. Asi všichni to tak dělají. Moc důležité ale je, jak žijete mimo kurt.

Tomáš Berdych (vlevo) a Radek Štěpánek. Dva pilíře českého daviscupového týmu

Korda o vás mluví jako o svém dalším dítěti. Není to pro chlapa ve třiceti až nedůstojné?
Začali jsme spolu před sedmi lety. Tenkrát jsem se ve světovém žebříčku nemohl na prvních šesti stránkách vůbec najít. Petrovy rady jsem hltal. Už dávno mezi námi není jen vztah trenéra a hráče. Mám silné pouto k Péťovým dětem, manželce. Ohromně mi pomohl třeba i se sehnáním bydlení v Americe. A při trénování mě ani na chvíli nenechá v klidu. Ani kdybych si chtěl o centimetr ulevit, nepovolí mi to. Za šanci dělat s ním jsem vděčný. Dám do toho maximum. Tenisová kariéra je krátká. Nechci si jednou nic vyčítat.

Jednou? Kdy nastane chvíle, v níž se s tenisem rozloučíte?
Myslím, že na nejvyšší úrovni bych mohl hrát ještě dva tři roky. Pak bude záležet na spoustě věcí: na zdraví, na vůli. Obdivoval jsem Björkmana, který hrál mezi elitou i v pětatřiceti šestatřiceti.

To máte ještě pěkných pár let hraní před sebou.
Třeba. A on je pro mě důkaz, že je to možné.

Láká vás to, třebaže je život tenisty tak kočovný? To si na cestách po světě nepřipadáte osamělý?
Mluvili jsme o Jágrovi, o hokejistech. Oproti nim si osamělý připadám. Oni po světě cestují ve dvaatřiceti lidech, jsou pořád spolu. Když hrával Jarda v New Yorku a spolu s ním byli v Rangers i Straka, Průcha, Ručinský, Malík, přiznal jsem se jim, že jim trochu závidím. Porážky i vítězství můžou strávit spolu. Radují se i litují dohromady. Když jste tenista, máte kolem sebe trenéra a podobně. Ale ve své podstatě jste na všechno tak trošku sám.

Tohle si na sebe neber

Kolik si jako známý módeman vozíte po světě bagáže s oblečením?
Vůbec ne tolik, kolik byste asi čekal. Mám dvoje džíny, pár triček a několik svetrů. To mi bohatě stačí.

Na Davis Cup jste přišel ve slušivém kloboučku, jindy v retro obleku jako z třicátých let. To není zas tak skromná výbava.
Ten klobouček jsem měl už tři roky ve skříni. A když jsem si vytahoval jiné věci, padnul mi do oka a vzal jsem si ho. Ten oblek? Myslíte asi šálu a takovou bekovku, které jsem si vzal jednou na Davis Cup do Ostravy. No jo, mám rád retro věci. Jinak ale módu nijak zvlášť nesleduju. Módní časopisy mi doma neleží.

Už vám přítelkyně Nicole Vaidišová někdy řekla: Proboha, tohle si na sebe neber, to vypadá hrozně?
Samozřejmě. Nemůže se všem všechno líbit, každý má jiný vkus. Většinou si dám poradit, ale na něco si sáhnout nenechám. Párkrát jsem si koupil nějakou ulítlou věc s divokými barvami, ne každému to bylo po chuti. Ale nosím to přece já.

Radek Štěpánek slaví vítězství nad Karlovičem v jednom z nejdelších zápasů tenisové historie

Při Australian Open za mnou přišel americký novinář a ptal se, kde Štěpánek vzal ty šílené fialové kraťasy, ve kterých hraje.
Vidíte, a přitom fialová v té době zrovna jela! Teda aniž jsem o tom věděl, řekli mi to až po turnaji. Většinou lidem z firmy řeknu, jaká barva by se mi líbila, a oni mi něco ušijí.

Dřív jste při zápasech Davis Cupu zaujal trikem v podobě české vlajky. Proč jste od toho už upustil?
Zkusil jsem jiný motiv. Vždycky se říkalo, že Češi bojují se lvíčkem na prsou, tak jsem vlajku vyměnil za lva na boku. Abych ukázal, že na kurtu budu bojovat jako on. Dres s vlajkou zatím zůstane ve skříni, vždyť se lvíčkem nám to docela šlape.

Není vám nápadu s vlajkou líto?
Je pravda, že sklidil ohromný úspěch. Ve firmě tvrdili, že po tomhle triku byla obrovská sháňka. Prý litovali, že nevyráběli i dětské velikosti, protože by se to dobře prodávalo.

Postup do finále Davis Cupu jste slavil tak, že jste si přímo na hřišti sundal tričko. Co předvedete, až vyhrajete i finále?
To dopředu nemůžu říct, já jsem v tomhle spontánní. Ale pokud budeme moci ve Španělsku slavit, pak tam klidně předvedu stojku na hlavě. To vám slibuju.

Autor:

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Ladra pokračuje v Boleslavi, smlouvu prodloužil do roku 2027

25. dubna 2024  17:11

Fotbalista Tomáš Ladra prodloužil smlouvu v Mladé Boleslavi a se stávajícím zaměstnavatelem...

Hokejová osmnáctka zahájila MS vítězně. Švýcarsko porazila 3:0

25. dubna 2024  16:42,  aktualizováno  17:07

Čeští hokejisté do 18 let porazili na úvod mistrovství světa Švýcarsko 3:0. Gólově se prosadili...

Tenis zítřka? Patnáct turnajů, osm týdnů volna, rovné odměny ženám i mužům

25. dubna 2024  17:02

Mocní šéfové grandslamů na schůzkách v Londýně a Madridu představili konkrétnější plány na zásadní...

Můžu hrát s nejlepšími, říká Macháč. Potěšil ho zápas se Sinnerem

25. dubna 2024  16:39

Madrid (Od naší zpravodajky) Když druhý set prvního kola turnaje v Madridu prohrál 1:6, neztrácel sebedůvěru. „Věděl jsem, že...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...