Španěl Rafael Nadal se raduje z postupu do finále US Open.

Španěl Rafael Nadal se raduje z postupu do finále US Open. | foto: AP

Do finále po hladkých výhrách. O titul z US Open se utkají Nadal a Medveděv

  • 9
Na tenisovém grandslamu US Open se rozhodlo o finalistech mužské dvouhry. V neděli se v souboji o titul střetnou Španěl Nadal, který zastavil turnajové překvapení Itala Berrettiniho 7:6, 6:4 a 6:1, a Rus Medveděv, jenž si poradil s Bulharem Dimitrovem 7:6, 6:4 a 6:3.

V prvním setu sahal po vítězství a kdyby využil nadějný náskok a dva setboly v tiebreaku, zápas by jistě vypadal jinak. Jenže Matteo Berretini v klíčovém momentu semifinále US Open doplatil na nezkušenost a osmnáctinásobnému grandslamovému vítězi Rafaelu Nadalovi podlehl 6:7 (6:8), 4:6 a 1:6.

Nadal vs. Berrettini

Utkání jsme podrobně sledovali.

Italský tenista se tak daleko na jednom ze čtyř největších turnajů probil poprvé v kariéře a z počátku se zdálo, že s levorukým Španěl může hrát vyrovnanou partii. V úvodním setu odvrátil všech šest brejkbolů, ve zkrácené hře vedl už 4:1 a za stavu 6:4 měl dva setboly. Výhodu však nevyužil, a tak se neomylně příležitosti chopil 33letý Španěl.  

Světová dvojka měla v úvodu druhého dějství další tři brejkboly, Berrettini však pokaždé odolal. Nadal se konečně dočkal až v sedmém gamu, urval náskok 4:3 a podmanil si i druhý set. Tím definitivně zlomil odpor svého soupeře, ve třetí sadě uspěl na podání hned třikrát a hladce zpečetil svůj postup do 27. finále grandslamu. 

Ital Matteo Berrettini (čelem) a Španěl Rafal Nadal hrají semifinále US Open.
Španěl Rafael Nadal hraje forhend v semifinále US Open.
Španěl Rafael Nadal se raduje z postupu do finále US Open.

„První set byl pro mě velmi frustrující. Měl jsem mnoho šancí na brejk, ale nedařilo se mi je využít. V tiebreaku to pak se mnou nevypadalo dobře, snažil jsem se stav nevnímat a soustředit se jen na další výměnu. Měl jsem štěstí, že jsem to přežil. Ve druhém setu jsem ho konečně brejknul a pak už jsem hrál mnohem lépe,“ zhodnotil Nadal v rozhovoru na kurtu. 

Levoruký Španěl se mohl v utkání opřít o výtečný servis, za celý zápas soupeři nepovolil jediný brejkbol. A přestože zaznamenal o šest vítězných úderů méně než Berrettini (31:37), ve statistice nevynucených chyb byl výrazně lepší (18:44). V neděli tak dostane šanci navázat na své tituly z US Open let 2010, 2013 a 2017.

Senzační pouť mladého Rusa pokračuje

Tenista s nejvyšším počtem výher v letošní sezoně versus čtvrtfinálový přemožitel Rogera Federera. Úvodní semifinále mužské dvouhry US Open proti sobě svedlo Daniila Medveděva a Grigora Dimitrova. V pohledném zápase uspěl poměrem 7:6 (7:5), 6:4 a 6:3 ruský tenista, který si v neděli zahraje o premiérovou grandslamovou trofej.

„Nezní to špatně,“ culil se Medveděv v rozhovoru na kurtu. „Dimitrov byl dnes mnohem blíže k zisku prvního setu, ale vyhrál jsem ho já, což zcela změnilo průběh zápasu. Tři sety jsem tu zatím hrál podruhé, takže jsem velmi šťastný, že jsem to takto zvládl a že si v neděli zahraji finále,“ dodal.

Medveděv vs. Dimitrov

Podrobná reportáž z utkání

Zkraje úvodní sady se oba soupeři jednou připravili o servis, v dalším průběhu setu už ale byli podávající hráči neomylní. Obecenstvo na Ashe Stadium vidělo pohledný zápas plný dlouhých výměn od základní čáry. 

Bulhar prokládal prudké bomby čopovanými bekhendy, Rus zase chytře měnil tempo a hledal čáry. Dimitrov si za stavu 6:5 vypracoval setbol, na příjmu ovšem neuspěl a sada putovala do tiebreaku. V něm sice Dimitrov vedl 2:0, Medveděv však záhy otočil na 5:3 a dvoubodový náskok udržel až do konce. 

Ve druhém dějství se díky rychlému brejku ujal vedení 1:0 Dimitrov, Medveděv však bleskurychle odpověděl a otočil na 3:1. Pak ale lehce polevil v pozornosti a Dimitrov dotáhl na 3:3. Poté znovu přišla pasáž, ve které se oba aktéři dostávali do extrémních poloh a proháněli se ve výměnách čítajících i třicet úderů. Zejména devátá a desátá hra nabídly výtečnou podívanou, v níž větší rozvahu prokázal mladý Rus, který nejprve vymazal tři gamebaly na 5:5 a poté sám využil první příležitost navýšit své vedení na 2:0.

Rus Daniil Medveděv se povzbuzuje v semifinále US Open.
Daniil Medveděv z Ruska podává v semifinále US Open.
Bulhar Grigor Dimitrov se diví během semifinále US Open.

Viditelně povzbuzený Medveděv vlétl do třetí sady velmi agresivně, sbíral přímé body z podání a díky brejku ve čtvrté hře Dimitrova přehrál 6:3. Rodák z Moskvy si postupem do finále výrazně vylepšil své grandslamové maximum, dosud byl nejdále v osmifinále. V neděli podstoupí už sedmou letošní bitvu o turnajový titul, uspěl v Sofii a na Masters v Cincinnati. Díky výborným výsledkům si s předstihem zajistil účast na Turnaji mistrů.

Už včera se rozhodlo o finalistkách dvouhry žen, v sobotu si o titul zahrají domácí Serena Williamsová a Kanaďanka Bianca Andreescuová. 

Kolumbijci po Wimbledonu ovládli i US Open

Čtyřhru mužů na tenisovém US Open vyhráli stejně jako ve Wimbledonu Kolumbijci Robert Farah a Juan Sebastian Cabal. Ve finále světové jedničky zdolaly španělsko-argentinskou dvojici Marcel Granollers, Horacio Zeballos za hodinu a půl 6:4, 7:5. Farah s Cabalem si v jubilejním čtyřstém společném zápase připsali 16. titul a druhý grandslamový triumf.

Robert Farah (vpravo) a Juan Sebastian Cabal se radují z vítězství ve čtyřhře...
Kolumbijci Juan Sebastian Cabal (vlevo) a Robert Farah pózují s trofejí pro...

V prvním setu si oba páry držely podání až do stavu 5:4 pro Kolumbijce, kteří vzápětí sadu získali. Ve druhém setu Farah s Cabalem dvakrát nevyužili po třech brejkbolech, naopak za stavu 5:3 podávali na zisk sady jejich soupeři. Následující čtyři gamy ale vyhráli Kolumbijci.

US Open 2019

příloha iDNES.cz

Ti v červenci ve Wimbledonu udolali v maratonském finále po téměř pěti hodinách francouzské tenisty Nicolase Mahuta a Edouarda Rogera-Vasselina a vybojovali pro Kolumbii historický grandslamový titul. Teď jako šestý pár v open éře přidali k titulu z Londýna ve stejné sezoně i trofej z US Open.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku

tvrdý povrch, dotace 57,24 milionu dolarů

Muži

Dvouhra - semifinále:
Nadal (2-Šp.) - Berrettini (24-It.) 7:6 (8:6), 6:4 a 6:1
Medveděv (5-Rus.) - Dimitrov (Bul.) 7:6 (7:5), 6:4, 6:3

Čtyřhra - finále:
Farah, Cabal (1-Kol.) - Granollers, Zeballos (8-Šp./Arg.) 6:4, 7:5

Ženy

Čtyřhra - semifinále:

Mertensová, Sabalenková (4-Belg./Běl.) - Dolehideová, Kingová (USA) 4:6, 6:3, 6:4

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga