Zázračná Raducanuová v osmnácti letech ovládla US Open. Bez ztráty setu

  • 170
Tenisový grandslam si poprvé v historii podmanila kvalifikantka. A navíc teprve osmnáctiletá. Britská senzace Emma Raducanuová ve finále US Open předčila o rok starší Kanaďanku Leylah Fernandezovou 6:4 a 6:3, všech deset zápasů na turnaji zvládla bez ztráty setu. Smíšenou čtyřhru vyhráli Američanka Desirae Krawczyková a Brit Joe Salisbury.

Čím detailněji triumf Raducanuové zkoumáte, tím neuvěřitelněji se jeví.

Vždyť Britka do New Yorku přicestovala do kvalifikace jako 150. tenistka žebříčku a vstoupila do své teprve čtvrté akce na okruhu WTA. Seniorskou kariéru de facto odstartovala letos na začátku června, o tři měsíce později už se může titulovat grandslamovou šampionkou.

„Od začátku kvalifikace až do finále jsem se tu cítila jako doma. Děkuju všem za podporu,“ usmívala se Raducanuová při ceremoniálu, při němž přebrala šek na 2,5 milionu dolarů (přes 53 milionů korun).

Fernandezová vs. Raducanuová

Reportáž z utkání

Přestože se ve finále střetly soupeřky, které neměly se závěrečnými koly největších turnajů pražádné zkušenosti, zaplněné ochozy stadionu Arthura Ashe nesledovaly žádné ustrašené pinkání.

Naopak. Duel od počátku jiskřil bojovným nábojem, k němuž přispívala agresivita obou tenistek a rovněž hlasitá divácká kulisa.

Více radosti měli z počátku příznivci Raducanuové. Britka ve dlouhém druhém gamu využila šestý brejkbol a ujala se vedení, Fernandezová však vzápětí v podobně vyrovnané hře kontrovala.

První set pak dále plynul bez větších anomálií ve skóre, byť obě hráčky se i nadále prezentovaly útočným a líbivým tenisem.

Britka Emma Raducanuová dobíhá k míči ve finále US Open.
Kanaďanka Leylah Fernandezová hraje forhend ve finále US Open.

Až za stavu 5:4 zavelela Raducanuová k rozhodující zteči. Při podání soupeřky si postupně vypracovala čtyři setboly, ten poslední proměnila senzačním forhendem po čáře, po němž skončila v hlubokém podřepu.

Povzbuzena vedením vlétla do druhého dějství ještě agresivněji. 

Znovu ve druhé hře dotírala na servis Fernandezové, vedla při něm už 40:0. Pak se ale připomněla zase Kanaďanka, která pěti fiftýny v řadě vývoj otočila. Poté sama uspěla na returnu a mohutně pumpovala pěstí na znamení, že se nehodlá vzdát.

Raducanuová vs. Fernandezová

Řečí čísel

  • Esa: 3:2
  • Winnery: 23:18
  • Chyby: 25:26

Jenže Raducanuová její úmysly rázně zatrhla, dominovala v následujících čtyřech hrách a odskočila už na 5:2. Ještě za tohoto stavu si vypracovala dva mečboly při podání soupeřky.

Ani jeden však nevyužila a místo poklidného konce připravila dechberoucí drama. Urputně bojující Fernandezová snížila na 3:5 a do náhle nejisté sokyně hodlala zatnout veškeré zbylé síly.

Za stavu 30:30 Britku rozhýbala ke sprinterskému výkonu podél základní čáry, dlouhou výměnu získala ve svůj prospěch a měla brejkbol na snížení na 4:5. Jenže Raducanuová si při defenzivním doklouznutí odřela koleno do krve, a ještě v průběhu gamu zamířila do péče zdravotníků.

Několik minut se nehrálo, Fernandezová ze situace nebyla nadšená a diskutovala se supervizorkou turnaje.

Britka Emma Raducanuová s krvavým zraněním na koleni čeká na ošetření ve finále US Open.

Když se Britka vrátila z lavičky, brejkbol odvrátila. A vzápětí ještě jeden. Pak si bekhendem po čáře připravila třetí mečbol, který už proměnila. 

Esem!

Padla na zem, tvář, v níž se jí mísila bezmezná radost s údivem, skrývala do dlaní. Fernandezová ji přispěchala obejmout, pak sama zamířila na lavičku a v slzách si promítala celý hodinu a 51 minut dlouhý zápas.

US Open

příloha iDNES.cz

Který byl vskutku velkolepý. 

„V koncovce jsem se modlila, abych neudělala dvojchybu,“ přiznala Raducanuová. „Soustředila jsem se jen na to, co musím udělat. Mé nastavení mysli mi pomohlo.“

Nejen k senzačnímu titulu, ale také ke vstupence mezi tenisovou elitu. Po triumfu vystřelí Raducanuová na 23. místo žebříčku. Jestli takové věci dokáže už v osmnácti letech... 

Krawczyková a Salisbury ovládli mix

Desirae Krawczyková a Joe Salisbury ve finále mixu porazili Giulianu Olmosovou z Mexika a Marcela Arévala ze Salvadoru 7:5 a 6:2. Americko-britská dvojice navázala na společný triumf z letošního Roland Garros.

Desirae Krawczyková a Joe Salisbury ovládli na US Open smíšenou čtyřhru.

Krawczyková v této sezoně vyhrála už třetí grandslamovou soutěž v mixu. Vedle dvou úspěchů se Salisburym má na kontě také titul z Wimbledonu, kde s Nealem Skupskim porazili ve finále Salisburyho s Harriet Dartovou.

Tenisový grandslam US Open v New Yorku

tvrdý povrch, dotace 57,5 milionu dolarů

Ženy
Dvouhra - finále:
Raducanuová (Brit.) - Fernandezová (Kan.) 6:4, 6:3

Smíšená čtyřhra
Finále:

Krawczyková, Salisbury (2-USA/Brit.) - Olmosová, Arévalo (Mex./Salv.) 7:5, 6:2

Junioři
Dvouhra - finále:
Rincón (3-Šp.) - Šang Ťün-čcheng (1-Čína) 6:2, 7:6 (8:6)

Čtyřhra - finále:
Westphal, Wong (Fr./Hong.) - Bjelinskyj, Nestěrov (8-Ukr./Bulh.) 6:3, 5:7, 10:1

Juniorky
Dvouhra - finále
Montgomeryová (7-USA) - Dmitruková (6-Běl.) 6:2, 6:4

Čtyřhra - finále:
Kruegerová, Montgomeryová (3-USA) – Brantmeierová, Kalievová (8-USA) 5:7, 6:3, 10:4

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga