První den US Open zachránila Krejčíková. Další čtyři Češi končí, selhal Tsitsipas

  21:30aktualizováno  30. srpna 6:11
V New Yorku odstartoval poslední tenisový grandslam sezony - US Open. Barbora Krejčíková jako jediná z pěti Čechů v prvním hracím dni postoupila do druhého kola. Turnaj končí pro Karolínu Muchovou i debutanty Jiřího Lehečku, Tomáše Macháče a Sáru Bejlek. Bez problémů uspěla světová jednička Daniil Medveděv i legenda Serena Williamsová, překvapivě se naopak loučí Simona Halepová a Stefanos Tsitsipas.
Barbora Krejčíková během prvního kola US Open.

Barbora Krejčíková během prvního kola US Open. | foto: AP

Třiadvacátá nasazená Krejčíková potvrdila proti Mexičance Fernandě Contrerasové roli favoritky. Dvoustá hráčka světa začala vzdorovat až ve druhém setu, i ten ale prohrála.

Krejčíková vs. Contrerasová

Reportáž z utkání

Krejčíková po vítězství 6:0 a 6:4 udělala první krok k zopakování loňského čtvrtfinále. Ve druhém kole narazí na Srbku Aleksandru Kruničovou, která porazila dvakrát 6:4 Rusku Elinu Avanesjanovou.

První sada jednoznačně patřila Krejčíkové.

Ve druhém gamu Mexičanka dvakrát vyhodila forhend a ztratila podání. I při následujícím servisu Contrerasové jako by stačilo Krejčíkové vracet míče na druhou polovinu kurtu. Set Češka získala kanárem, ke kterému si pomohla vítězným forhendem mimo dosah soupeřky.

Barbora Krejčíková v prvním kole US Open.

I druhá část utkání začala v podobném rytmu.

Krejčíková se dostala do vedení 2:0, Mexičanka však tentokrát odmítla zopakovat vývoj první sady. Díky několika šikovným úderům záhy slavila na returnu svůj vůbec první game v utkání.

A tím se i vrátila do hry. Krejčíková šla přesto za stavu 5:3 na servis, dvojchybou a dlouhým úderem se však připravila o šanci uzavřít utkání. Postup si tak musela vydřít až při dalším podání Contrerasové.

„Myslím si, že jsem hrála dobře. První kola jsou vždy těžká a nepříjemná,“ hodnotila zápas vítězka.

Macháče rozsoudil pátý set

Macháč sehrál s loňským čtvrtfinalistou Boticem van de Zandschulpem z Nizozemska vyrovnanou partii. Český kvalifikant získal první sadu, ve čtvrté pak srovnával. Rozhodující set ale patřil 22. hráči žebříčku, jenž vyhrál 3:6, 7:6, 6:1, 3:6 a 7:5.

Macháč vs. van de Zandschulp

Reportáž z utkání

Vítězná vlna z kvalifikace Macháče povznášela i v prvním setu. Čech ve čtvrtém gamu využil zbytečných chyb oponenta a získal brejk.

A to stačilo.

Krizovou chvíli v šestém gamu druhé sady ještě Macháč zvládl, když vymazal tři brejkboly. V desáté hře pak 126. hráč světa odvrátil setbol, v tiebreaku měl ale od počátku navrch van de Zandschulp, jenž srovnal utkání.

Zatímco třetí sada jasně patřila po třech brejcích van de Zandschulpovi, ve čtvrté opáčil dvěma získanými podáními Macháč.

Tomáš Macháč v prvním kole US Open.

Do stavu 5:5 v rozhodujícím dějství si oba hráči drželi servis, přestože Macháč odvracel hned čtyři brejkboly. V jedenáctém gamu při svém podání Čech při shodě chyboval na síti, následně poslal forhend několik centimetrů do autu. Nizozemec pak v rozhodujícím gamu vytáhl povedený prohoz a následně v jedné z nejdelších výměn uzavřel utkání.

„Kdyby mi někdo řekl, že vyhraju challenger a na grandslamu prohraju v hlavní soutěži s Boticem v pěti setech, bral bych to všemi deseti,“ připomněl Macháč po zápase i svůj nedávný triumf na challengeru v Polsku. „Rozhodně toho využiju. Budu makat dál,“ ujistil.

První zkouška mezi absolutní elitou

Šestnáctiletá Bejlek, Nejmladší účastnice hlavní soutěže letošního US Open, podlehla Rusce Ljudmile Samsonovové 3:6 a 1:6.

Bejlek vs. Samsonovová

Reportáž z utkání

V šestém gamu úvodní části Bejlek vybojovala svůj první grandslamový brejkbol v kariéře.

Zkušenější soupeřka ji však povedeným servisem zatlačila do obrany a dvěma forhendy do levé části kurtu šanci české hráčky vymazala.

Od té chvíle jako by se dosud vyrovnané utkání převrátilo na stranu vítězky přípravného turnaje v Clevelandu. 35. tenistka světa sebrala českému talentu další dva servisy a ovládla první sadu.

Kometa Bejlek: Odletěl mi kouč, má tátu v kómatu. Oslava? Nebude se opakovat

Druhý set se zlomil v první hře. Bejlek se dostala rychle do vedení 40:0, třiadvacetiletá soupeřka ale následně vyhrála pět fiftýnů v řadě. Ve zbytku setu 209. hráčka žebříčku WTA získala s precizně hrající Samsonovovou jediný game.

Lehečka neudržel tempo

61. hráč světa Lehečka i na čtvrtém letošním grandslamu končí v prvním kole. S Chilanem Christianem Garínem získal první set, v těch dalších už měl však navrch soupeř, jenž vyhrál 3:6, 7:6, 7:5 a 6:1.

Lehečka vs. Garín

Reportáž z utkání

Ve druhém gamu prvního setu Lehečka donutil Chilana k několika chybám a vypracoval si tři brejkboly, z nichž hned první využil. Po zbytek první sady borec s bílou kšiltovkou brilantně kontroloval svůj servis, soupeři navíc uzmul ještě jeden.

Ve druhém setu se hra srovnala. Český debutant na US Open začal více kazit, z čehož vyplynula k radosti hlasitého fanklubu Chilana i dvě ztracená podání a následná porážka v tiebreaku.

Po vyrovnaném průběhu třetí sady česká mužská jednička za stavu 4:5 odvrátila povedeným servisem soupeřův brejkbol. V dalším gamu však srdnatý Chilan nejprve úspěšným skokem na síti rozburácel publikum, chyba Lehečky na síti ho pak dostala do vedení. Ve čtvrté sadě 82. hráč světa Lehečkovi dovolil jedinou hru a po skvělém servisu proměnil mečbol.

Muchová promarnila šance v druhém setu

Muchová, jež se na US Open kvalifikovala na základě chráněného žebříčku, podlehla 46. hráčce světa Australance Alje Tomljanovicové. Po nevydařené první sadě tu druhou dotáhla do tiebreaku, v něm však ztratila vedení a s US Open se loučí po prohře 3:6 a 6:7.

Muchová vs. Tomljanovicová

Reportáž z utkání

Muchová začala pomaleji a nevynucenou chybou za základní lajnu darovala Tomljanovicové servis.

V pátém gamu pak Češka po nevýrazném returnu Australanky zahrála do sítě a ztratila další podání. Tomljanovicová sázela údery do cílených míst, Muchová se naopak trápila. Jeden servis si sice vzala zpátky, Australanka už ale první sadu nepustila.

Ve druhém dějství šla Muchová po brejku v jedenáctém gamu podávat na zisk sady. Na svém servisu ale neuhrála ani fiftýn. V tiebreaku se sice dostala do vedení 3:0, následovala ale série pěti prohraných míčků a porážka 5:7.

Serena nezklamala, Tsitsipas a Halepová ano

Pátý tenista světa Tsitsipas měl v duelu s kolumbijským kvalifikantem Danielem Galánem mizerný start. Prohrál úvodních 11 her za sebou a poté, co v prvním setu obdržel kanára, ve druhé sadě získal jediný game až v samotném závěru.

Ve třetím setu sice čtyřiadvacetiletý Řek vykřesal naději na obrat, následně ale prohrál čtvrtou sadu 5:7 a turnaj pro něj skončil po setech 0:6, 1:6, 6:3, 5:7.

Stefanos Tsitsipas v prvním kole US Open.

Semifinalista letošního Australian Open zaznamenal nejhorší grandslamový výsledek v sezoně a potvrdil, že se mu na betonových dvorcích příliš nedaří. Nejdále se zde dostal vloni a předloni do třetího kola. Naposledy vypadl v New Yorku v prvním kole v roce 2019.

Dvojnásobná grandslamová vítězka Halepová vypadla rovněž hned v prvním kole. Ukrajince Darije Snigurové podlehla 2:6, 6:0, 4:6.

Dvacetiletá Ukrajinka zaznamenala při grandslamovém debutu první vítězství na okruhu WTA a věnovala ho své zemi, která čelí vojenské invazi. „Samozřejmě, že tento zápas je pro celou Ukrajinu, mou rodinu a všechny fanoušky, kteří mě podporovali,“ řekla Snigurová na kurtu a při aplausu fanoušků na stadionu Louise Armstronga se neubránila slzám.

Darija Snigurová v prvním kole US Open.

Naopak Rus Medveděv si nepřidělal zbytečné potíže a s Američanem Stefanem Kozlovem si poradil 6:2, 6:4 a 6:0.

Šestadvacetiletý rodák z Moskvy proti 111. hráči žebříčku ATP přišel dvakrát o servis, sám ale soupeře brejknul osmkrát. „Především jsem rád za vítězství. Klíčový byl hlavně servis. Podmínky nebyly vůbec snadné. Je tu hodně vedro a vlhko,“ řekl Medveděv, jenž zahrál 40 vítězných úderů a udělal pouze 20 nevynucených chyb.

Australan Nick Kyrgios porazil v úvodním duelu krajana Thanasiho Kokkinakise 6:3, 6:4, 7:6 (7:4).

První zápasy v New Yorku sehrály i dvě domácí hvězdy - ta vycházející i končící.

Teenagerka Coco Gauffová porazila Francouzku Léolii Jeanjeanovou 6:2, 6:3, čtyřicetiletá legenda Serena Williamsová zdolala dvakrát 6:3 Danku Koviničovou.

Serena Williamsová v prvním kole US Open.

V dalším kole narazí vítězka 23 grandslamových titulů na světovou dvojku Anett Kontaveitovou z Estonska. „Chtěla jsem ze sebe vydat to nejlepší. Na tomto dvorci se navíc cítím vždy tak sebevědomě,“ řekla Williamsová po utkání na kurtu. „To, že tu mohu být, pro mě hodně znamená,“ doplnila.

Šestinásobnou vítězku US Open na kurtu Arthura Ashe podpořili v hledišti bývalý americký prezident Bill Clinton, herec Hugh Jackman nebo bývalý boxer Mike Tyson. Nechyběli ani její manžel Alexis Ohanian a čtyřletá dcera Olympie.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku

tvrdý povrch, dotace 60 milionů dolarů

Muži
Dvouhra - 1. kolo:

Garín (Chile) - Lehečka (ČR) 3:6, 7:6 (7:3),7:5, 6:1,
Van de Zandschulp (21-Niz.) - Macháč (ČR) 3:6, 7:6 (7:3), 6:1, 3:6, 7:5,
Medveděv (1-Rus.) - Kozlov (USA) 6:2, 6:4, 6:0,
Ruud (5-Nor.) - Edmund (Brit.) 6:3, 7:5, 6:2,
Berrettini (13-It.) - Jarry (Chile) 6:2, 6:3, 6:3,
Wolf (USA) - Bautista (16-Šp.) 6:4, 6:4, 6:4,
De Minaur (18-Austr.) - Krajinovič (Srb.) 7:5, 6:2, 6:3,
A. Murray (Brit.) - F. Cerúndolo (24-Arg.) 7:5, 6:3, 6:3,
Chačanov (27-Rus.) - Kudla (USA) 3:6, 6:1, 6:2, 6:2,
Paul (29-USA) - Zapata (Šp.) 4:6, 6:3, 2:6, 6:0, 7:5,
Fuscovics (Maď.) - Cressy (30-USA) 6:7 (4:7), 7:5, 5:1 skreč,
Wu I-ping (Čína) - Basilašvili (31-Gruz.) 6:3, 6:4, 6:0,
Davidovich (Šp.) - Nišioka (Jap.) 6:3, 7:5, 6:3,
Tabilo (Chile) - Majchrzak (Pol.) 6:1, 6:4, 6:7 (3:7), 6:1,
Rinderknech - Halys (oba Fr.) 4:6, 7:6 (7:4), 6:3, 6:2,
Korda (USA) - Bagnis (Arg.) 5:7, 7:6 (7:3), 7:5, 6:1,
Van Rijthoven (Niz.) - Čang Č’-čen (Čína) 3:6, 6:7 (4:7), 7:6 (11:9), 6:1, 6:4,
Nava (USA) - Millman (Austr.) 7:6 (9:7), 4:6, 7:6 (7:4), 1:6, 6:1,
Moutet (Fr.) - Wawrinka (Švýc.) 6:4, 7:6 (9:7), skreč,
Grenier (Fr.) - Etcheverry (Arg.) 4:6, 6:2, 6:3, 6:4,
Borges (Portug.) - Shelton (USA) 7:6 (8:6), 3:6, 7:6 (7:5), 6:7 (8:10), 6:3,
Auger-Aliassime (6-Kan.) - Ritschard (Švýc.) 6:3, 6:4, 3:6, 6:3,
Carreňo-Busta (12-Šp.) - Thiem (Rak.) 7:5, 6:1, 5:7, 6:3,
Monteiro (Braz.) - Molčan (SR) 6:4, 4:6, 6:4, 6:1,
Galán (Kol.) - Tsitsipas (4-Řec.) 6:0, 6:1, 3:6, 7:5,
Holt (USA) - Fritz (10-USA) 6:7 (3:7), 7:6 (7:1), 6:3, 6:4,
Bublik (Kaz.) - Gaston (Fr.) 6:4, 6:4, 6:4,
Thompson (Austr.) - Sonego (It.) 2:6, 1:6, 6:2, 6:4, 6:4,
Draper (Brit.) - Ruusuvuori (Fin.) 6:4, 6:3, 6:3,
Cachín (Arg.) - Bedene (Slovin.) 6:4, 6:3, 5:7, 1:6, 7:6 (10:6),
Bonzi - Humbert (oba Fr.) 7:6 (7:1), 6:1, 5:7, 3:6, 6:2,
Kyrgios (23-Austr.) - Kokkinakis (Austr.) 6:3, 6:4, 7:6 (7:4).

Ženy
Dvouhra - 1. kolo:

Krejčíková (23-ČR) - Contrerasová (Mex.) 6:0, 6:4,
Samsonovová (Rus.) - Bejlek (ČR) 6:3, 6:1,
Tomljanovicová (Aus.) - Muchová (ČR) 6:4, 7:6 (7:5),
Sakkariová (3-Řec.) - Mariaová (Něm.) 6:4, 3:6, 6:0,
Džábirová (5-Tun.) - Brengleová (USA) 7:5, 6:2,
Snigurová (Ukr.) - Halepová (7-Rum.) 6:2, 0:6, 6:4,
Gauffová (12-USA) - Jeanjeanová (Fr.) 6:2, 6:3,
Haddadová Maiaová (15-Braz.) - Konjuhová (Chorv.) 6:0, 6:0,
Garciaová (17-Fr.) - Rachimovová (Rus.) 6:2, 6:4,
Kuděrmětovová (18-Rus.) - Vekičová (Chorv.) 7:5, 6:3,
Riskeová-Amritrajová (29-USA) - Yuová (USA) 6:2, 6:4,
Kalinská (Rus.) - Petersonová (Švéd.) 6:4, 6:3,
Osoriová (Kol.) - Liová (USA) 1:6, 6:3, 6:1,
Andreescuová (Kan.) - Tanová (Fr.) 6:0, 3:6, 6:1,
Gálfiová (Maď.) - Párrizasová (Šp.) 6:4, 6:3,
Zanevská (Belg.) - Vandewegheová (USA) 6:1, 7:5,
Giorgiová (It.) - Bondárová (Maď.) 4:6, 6:3, 6:1,
Mandliková (USA) - Zidanšeková (Slovin.) 5:7, 7:6 (7:3), 6:4,
Dartová (Brit.) - Kasatkinová (10-Rus.) 7:6 (10:8),1:6, 6:3,
Keysová (20-USA) - Jastremská (Ukr.) 7:6 (7:3), 6:3,
Rodinová (Rus.) - Trevisanová (27-It.) 7:5, 6:1,
Marinová (Kan.) - Frechová (Pol.) 6:2, 6:3,
Čang Šuaj (Čína) - Teichmannová (30-Švýc.) 6:4, 6:2,
Wang Si-jü (Čína) - Parryová (Fr.) 5:7, 6:3, 6:3,
Kontaveitová (2-Est.) - Cristianová (Rum.) 6:3, 6:0,
Rogersová (31-USA) - Rusová (Niz.) 3:6, 6:3, 6:4,
Ruseová (Rum.) - Savilleová (Austr.) 3:6, 6:2, 6:4,
Schmiedlová (SR) - Podoroská (Arg.) 6:3, 6:2,
S. Williamsová (USA) - Koviničová (Č. Hora) 6:3, 6:3,
Kruničová (Srb.) - Avanesjanová (Rus.) 6:4, 6:4,
Kužmová (SR) - Sorribesová (Šp.) 6:3, 6:4,
Fernandezová (14-Kan.) - Dodinová (Fr.) 6:3, 6:4.

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

9. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Třinec 2:3. Série se vrací do Slezska, domácí stíhací jízdu nedotáhli

9. dubna 2024  18:20,  aktualizováno  22:27

Hokejisté Sparty nevyužili ani druhý mečbol na postup do finále. Po nevydařené úvodní třetině...

Slavia si pojistila univerzála Douděru. Podepsal smlouvu do konce června 2028

16. dubna 2024  12:33

Český reprezentant David Douděra prodloužil s fotbalisty Slavie smlouvu. Pětadvacetiletý obránce či...

Volejbalová Evropská liga v novém formátu. Ta ženská vyvrcholí v Ostravě

16. dubna 2024  12:27

Zlatá Evropská liga volejbalistek letos vyvrcholí v Ostravě, kde má tudíž česká reprezentace jistý...

V Olympii zapálili oheň pro Paříž. Obešli se i bez pomoci boha Slunce

16. dubna 2024  10:25,  aktualizováno  12:03

Zatažená obloha sice znemožnila, aby olympijskou pochodeň zapálily přímo sluneční paprsky, to však...

Český šerm má ve světě respekt. Jsme féráci, říká Jurka. V Paříži vyrovná dědu

16. dubna 2024

Premium Jakub Jurka při focení v olomoucké kavárně otevírá pusu, aby se zakousl do máslového croissantu....

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...