Petra Kvitová opouští kurt po porážce v osmifinále US Open.

Petra Kvitová opouští kurt po porážce v osmifinále US Open. | foto: AP

Kvitové nestačily čtyři mečboly, Djokovič vyloučen, trefil míčem rozhodčí

  • 621
Měla čtyři příležitosti dovést utkání k vítězství, z toho jednu i při vlastním podání. Jenže Petra Kvitová se v osudný moment dopustila dvojchyby a na grandslamovém US Open si čtvrtfinále nezahraje. S 93. hráčkou žebříčku Američankou Shelby Rogersovou padla 6:7 (5:7), 6:3 a 6:7 (6:8). Neslavně končí pouť turnajem pro Novaka Djokoviče, největší favorit dvouhry mužů v osmifinále trefil míčem čárovou rozhodčí a byl diskvalifikován.

Nasazená šestka Kvitová se s US Open loučí po nešťastné porážce. Česká tenistka bojovala o postup do čtvrtfinále ze všech sil, v závěru třetího setu sahala po vítězství. Jenže výtečně hrající Rogersová si v rozhodujících chvílích počínala jistěji a třísetovou bitvu překlopila ve svůj prospěch.

Američanka se přitom několikrát ocitla na hraně vyřazení, Kvitová si ve třetí sadě za stavu 5:4 vypracovala tři mečboly. Domácí tenistka však díky skvělému podání všechny odvrátila.

Kvitová vs. Rogersová

Reportáž z utkání

A stejný kousek se jí podařil i v tiebreaku, do nějž vyrovnané rozhodující dějství dospělo.

Česká tenistka vedla 6:5 a tentokráte měla osud výměny ve svých rukou, podávala. Jenže první servis poslala do sítě, druhý sice vypadal v pořádku, ale míček tečoval pásku, takže si jej Kvitová musela zopakovat.

A druhý pokus se jí hrubě nevydařil, podání poslala daleko do autu. A když neudržela ani následný servis, udělila jí Rogersová lekci z efektivity. Svůj první mečbol v zápase za stavu 7:6 proměnila přímým bodem.

Kvitové nestačilo ani 58 vítězných úderů, dopustila se totiž také 35 minel a sedmi dvojchyb. Přičemž ta poslední ji stála vítězství. 

Petra Kvitová smutní v osmifinále US Open.

Česká favoritka působila v úvodu zápasu nejistě, velké problémy jí dělal rotovaný servis soupeřky a její trpělivá hra. Kvitovou probrala až ztráta servisu, po které ztrácela 3:4. Hned do následujícího gamu agresivně vlétla, vypracovala si vedení 40:0 a třetí brejkbol i využila.

Set poté gradoval ve zkrácené hře, která ale opět nezastihla světovou dvanáctku v dobrém rozpoložení. Kvitová vložila příliš důrazu do vysokého bekhendu, následně poslala do autu tři forhendy v řadě a ztrácela 1:4.

US Open

speciální příloha iDNES.cz

Ale jak je jejím dobrým zvykem, Češka se nevzdala.

Díky servisům snížila na 5:4 a když v dlouhé výměně vybojovala srovnání, na povzbuzení mocně zařvala.

Přesto se k setbolu jako první dostala Rogersová. Američanka při něm zahrála famózně, natáhla se po bekhendu Kvitové a vrátila jej přesně do rohu kurtu. Češka už byla v pohybu k síti, proto míček jen pasivně vrátila a Rogersová chladnokrevně drama zakončila.

Kvitovou však neúspěch neotřásl, naopak, ve druhém dějství hrála Češka lépe. Riskantní vítězné údery jí vycházely častěji, odvrátila brejkbol na 0:2 a její snaha poté vyústila v náskok 3:1. Výhodu už Češka nepustila a set zakončila dalším úspěchem na returnu.

V rozhodující sadě Kvitová záhy ztrácela 0:2, okamžitě ale dorovnala. 

Zatracená dvojchyba! Dost foukalo, ale nesmím se nechat rozhodit, řekla Kvitová

I v dalším průběhu měla světová dvanáctka mírně navrch, její tlak vygradoval za stavu 5:4, kdy měla tři šance zajistit si postup do čtvrtfinále.

Jenže ani tehdy, ani později v tiebreaku, poslední krůček nezvládla.

Poslední českou nadějí ve dvouhře tak zůstává Karolína Muchová, která v pondělí pozdě večer SELČ v boji o postup do čtvrtfinále vyzve Bělorusku Viktorii Azarenkovou

Djokovič ve frustraci trefil rozhodčí a byl vyloučen

Fiaskem končí pouť na US Open pro Novaka Djokoviče. První tenista světového žebříčku byl diskvalifikován za to, že v záchvěvu frustrace trefil míčem do krku čárovou rozhodčí. 

Srbovo jednání sice nebylo úmyslné, i tak se ale vedení turnaje po dlouhé diskuzi rozhodlo jej diskvalifikovat. 

Djokovič v osmifinále se Španělem Pablem Carreňem-Bustou v prvním setu ztratil za stavu 5:5 podání a místo toho, aby zbylý míč v kapse poklidně odevzdal sběračům, rozhodl se jej raketou bezmyšlenkovitě napálit do stěny za svou polovinou kurtu.

Bohužel pro Srba, míč trefil přímo do krku čárovou rozhodčí, která u zdi stála. Rána ji viditelně bolela, po zásahu skončila na zemi a dlouho lapala po dechu.

Srb Novak Djokovič v osmifinále US Open omylem trefil do krku čárovou rozhodčí,...
Novak Djokovič ze Srbska lituje, že v osmifinále US Open trefil míčem čárovou...

Djokovič k postižené okamžitě přispěchal a ujišťoval se, že je v pořádku, diskvalifikaci však neunikl. Za postup do třetího kola neobdrží žádné body do žebříčku ani finanční odměnu 250 tisíc dolarů. 

„Tatato situace mě zanechává velmi smutného a prázdného,“ vzkázal Srb přes sociální sítě, oficiální tiskové konference v areálu se nezúčastnil. „Je mi extrémně líto, že jsem čárové rozhodčí způsobil takový stres. Bylo to nezáměrné, ale rozhodně špatné.“

Peschkeová do semifinále neprošla

Přemožitelka Kvitové Rogersová mezi poslední osmičkou změří síly s Japonkou Naomi Ósakaovou, nasazená čtyřka hladce zdolala Anett Kontaveitovou z Estonska. 

Úspěch domácích hráček podtrhla Jenifer Bradyová, vítězka nedávného turnaje v Lexingtonu, která rovněž ve dvou setech přešla přes Němku Angelique Kerberovou.

Pondělí na US Open

časy jsou v SELČ

Kurt Arthura Ashe: 18:00 Sakkariová (15-Řec.) - S. Williamsová (3-USA), Auger-Aliassime (15-Kan.) - Thiem (2-Rak.), 1:00 Tiafoe (USA) - Medveděv (3-Rus.), Mertensová (16-Belg.) - Keninová (2-USA).

Kurt Louise Armstronga: 17:00 Pospisil (Kan.) - De Minaur (21-Austr.), Cornetová (Fr.) - Pironkovová (Bulh.), Berrettini (6-It.) - Rubljov (10-Rus.), nejdříve 23:00 Muchová (20-ČR) - Azarenková (Běl.).

Za pouhou hodinu a půl se do čtvrtfinále prostřílel Němec Alexander Zverev, jeho příštím soupeřem bude Borna Čorič z Chorvatska. 

Dál se daří i mladému Kanaďanu Denisi Shapovalovi, turnajová dvanáctka si vyšlápla na Davida Goffina z Belgie. Mezi poslední osmičkou na grandslamu si zahraje poprvé v kariéře, narazí na Španěla Carreňu. 

Postoupit mezi poslední kvarteto ve čtyřhře se nepodařilo Květě Peschkeové s parťačkou Demi Schuursovou. Česko-nizozemský pár, který před týdnem ovládl generálku na US Open, podlehl Ruskám Anně Blinkovové a Veronice Kuděrmětovové 4:6 a 2:6.

V první sadě přitom Peschkeová se Schuursovou vedly už 4:1, po sérii pěti ztracených her v řadě ale o set přišly. Stejně se nasazeným čtyřkám vedlo i ve druhém dějství, od stavu 2:2 už úřadovaly jen Rusky. 

Peschkeová tak letos na US Open nenaváže na semifinálovou účast z let 2006 a 2007, deblová soutěž pokračuje bez českých zástupkyň. 

Grandslamový turnaj US Open v New Yorku

tvrdý povrch, dotace 53,4 milionu dolarů

Muži
Dvouhra - 4. kolo:
A. Zverev (5-Něm.) - Davidovich (Šp.) 6:2, 6:2, 6:1
Carreňo (20-Šp.) - Djokovič (1-Srb.) 6:5 diskvalifikace.
Shapovalov (12-Kan.) - Goffin (7-Belg.) 6:7 (0:7), 6:3, 6:4, 6:3
Čorič (27-Vhor.) - Thompson (Austr.) 7:5, 6:1, 6:3

Ženy
Dvouhra - 4. kolo:
Rogersová (USA) - Kvitová (6-ČR) 7:6 (7:5), 3:6, 7:6 (8:6)
Putincevová (23-Kaz.) - Martičová (8-Chorv.) 6:3, 2:6, 6:4
Bradyová (28-USA) - Kerberová (17-Něm.) 6:1, 6:4
Ósakaová (4-Jap.) - Kontaveiteová (Est.) 6:3, 6:4

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Blinkovová, Kuděrmětovová (Rus.) - Peschkeová, Schuursová (4-ČR/Niz.) 6:4, 6:2


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga