Českým hvězdám úvod US Open vyšel, Kar. Plíšková, Kvitová i Vondroušová zvítězily

  16:55aktualizováno  1. září 6:29
V New Yorku odstartoval tenisový grandslam US Open. Během prvního dne se v akci představilo pět Češek, z nichž tři postoupily do druhého kola. Nasazená jednička Karolína Plíšková zdolala Ukrajinku Anhelinu Kalininovou 6:4 a 6:0, Petra Kvitová si poradila s Irinou Beguovou z Rumunska 6:3 a 6:2, Markéta Vondroušová uspěla proti Belgičance Greetje Minnenové 6:1 a 6:4. Naopak Tereza Martincová po statečném výkonu padla s Chorvatkou Petrou Martičovou 7:5, 2:6 a 4:6, rovněž ve třech setech 6:3, 2:6, 6:7 neuspěla Marie Bouzková proti Američankce Jessice Pegulaové.
Karolína Plíšková hraje bekhend v prvním kole US Open.

Karolína Plíšková hraje bekhend v prvním kole US Open. | foto: Reuters

Bez diváků i mnoha špičkových hráčů a hráček začíná úvodním dnem grandslamové US Open. Kvůli pandemii koronaviru provází prestižní podnik v New Yorku přísná opatření, která nedovolují účastníkům opustit „bublinu“ vytvořenou z hotelu a areálu, tribuny zůstanou bez fanoušků.

US Chaos 2020. Začíná boj o tenisové trofeje v rozbouřené době

Omezení a rizika spjatá s cestováním od startu odradila nemálo hvězd včetně obhájce titulu Španěla Nadala, v ženském pavouku pak chybí šest z osmi nejlepších hráček žebříčku.

Čeští zástupci však dorazili tradičně v hojném počtu, v programu úvodního dne se z nich představí pět tenistek.

Jednička Plíšková se rozehřála a dominovala

První zápas celého turnaje na centrálním kurtu Arthura Ashe obstarala nejvýše nasazená tenistka dvouhry, Karolína Plíšková. Česká hvězda si i díky sedmi esům a 26 vítězným úderům poradila se 145. hráčkou světa Anhelinou Kalininovou z Ukrajiny 6:4 a 6:0.

Kar. Plíšková vs. Kalininová

Reportáž z utkání

„Myslím, že na první kolo byla má hra dobrá,“ pochvalovala si Plíšková po zápase. „Začátek byl těžký, v koncovce prvního setu jsem čelila brejkbolům, ale pomohla jsem si servisem,“ popsala.

Plíšková hned v prvním gamu zápasu přišla o podání, zaváhání však napravila působivě, přivlastnila si následující čtyři hry. Pak ovšem polevila v ostražitosti, což se jí málem vymstilo.

Odvážně hrající Kalininová se vzepjala k podobné sérii jako její sokyně a za stavu 4:4 se díky dvěma dvojchybám Češky propracovala k vedení 40:15.

Největší kurt bez diváků. Ale vím, že se lidi dívají, říká Plíšková

Od této chvíle však zbylých osm výměn dopadlo lépe ve prospěch turnajové jedničky, která v závěru setu znovu nalezla svůj kvalitní a razantní tenis a ve druhém dějství povolila Kalininové získat jen sedm fiftýnů.

V boji další o postup změří síly s Francouzkou Caroline Garciaovou. 

Kvitová smetla Beguovou

Ošemetnou sokyni přidělil los na úvod turnaje Petře Kvitové, levoruká česká tenistka však byla proti Rumunce Irině Beguové, finalistce nedávného turnaje v Praze, při chuti a vyhrála hladce 6:3 a 6:2.

Kvitová vs. Beguová

Reportáž z utkání

Kvitová soupeřku připravila čtyřikrát o podání, počastovala ji 23 vítěznými údery. 

„Hrála jsem s ní mnohokrát, věděla jsem, že musím být velmi agresivní, vždy se ji snažím tlačit od prvního míče,“ prozradila Češka po utkání. 

„Musela jsem se od začátku motivovat, bez fanoušků je to mentálně hodně náročné,“ přiznala. 

Jídlo na klíně v plastové misce? Zvláštní, říká Kvitová. Kurty jí ale sedí

V první sadě Češka odskočila brejkem na 3:1, jenže když vzápětí podávala na jeho stvrzení, servis rovněž neudržela. Dál však čekala na svou šanci, která přišla v osmém gamu. A tentokrát už Kvitová vedení 5:3 v zisk setu přetavit dokázala.  

Také ve druhém dějství se nasazené šestce dařilo při podání i returnu, Beguovou dvakrát brejkla a nedovolila Rumunce najít protizbraň na agresivní a soustředěný výkon. 

Drobné trable Vondroušovou nezastavily

Vůbec první výhru v letošním US Open má na svědomí Markéta Vondroušová, která postoupila po solidním výkonu a vítězství 6:1 a 6:4 nad 106. tenistkou žebříčku Greetje Minnenovou z Belgie. Ve druhém kole ji čeká Aljaksandra Sasnovičová z Běloruska.

Vondroušová do zápasu vstoupila náramně, ukořistila 15 z úvodních 17 fiftýnů a bleskově vedla 3:0 a 40:15. O náskok v gamu sice přišla a Minnenová snížila, na víc už se ale v prvním dějství nezmohla.

Vondroušová vs. Minnenová

Reportáž z utkání

Češka nekompromisně ovládla zbylé tři gamy a za 25 minut zpečetila zisk sady prudkou smečí. V celém průběhu setu prohrála jen devět výměn, kvalitně servírovala, byla trpělivější, Minnenovou rozběhávala kraťasy a také těžila z jejích lehkých chyb.

Ve stejném pohodovém rozpoložení vlétla favoritka i do druhého dějství, po dalším breku rychle vedla 2:0.

Markéta Vondroušová na turnaji v New Yorku

Pak sice Vondroušovou zastihly drobné komplikace, když Češka v jednom gamu natropila dvě dvojchyby, odevzdala podání, čímž povolila Minnenové srovnat. Belgičanka povzbuzená brejkem se následně osmělila a zčistajasna vedla 4:3 a 40:15.

Hlavně ne třetí set! modlila se Vondroušová. A dál neví, kdy má nosit roušku

Česká hráčka však v koncovce gamu vytáhla skvělé zásahy u sítě, vývoj otočila a pak už si zápas bez potíží pohlídala. Minnenová v utkání vyrobila  24 nevynucených chyb, Vondroušová se zastavila na čísle 13, vítězných úderů pak na druhou polovinu kurtu vyslala 16.

„Poslední týden jsem tady docela poctivě trénovala. Kurty tu jsou dost rychlé, musely jsme si všechny docela zvykat,“ popsala Češka po zápase. „Navíc ty nervy… Jak jsme dlouho nehrály, bylo znát, že jsme ze zápasů vypadly. Dneska už mi ale přišel výkon lepší. Jde hlavně o to nahrát po pauze co nejvíc zápasů.“ 

Odvážný výkon Martincové nestačil

Napočtvrté startovala v hlavní soutěži grandslamu Tereza Martincová, na premiérovou výhru ale proti velmi kvalitní soupeřce nedosáhla. Nasazené osmičce Petře Martičové z Chorvatska podlehla těsně 7:5, 2:6, 4:6.

Česká tenistka sehrála s favoritkou pohlednou přetahovanou plnou dlouhých výměn a líbivých úderů, v rozhodující sadě vedla 3:1. Její nasazení ilustruje mimo jiné statistika, že odvrátila 16 z 21 brejkbolů.

Martincová vs. Martičová

Reportáž z utkání

V prvním setu to byla právě Martincová, kdo v důležitý moment uspěl na returnu. Češka za stavu 6:5 díky dvojchybě sokyně disponovala dvěma setboly, Chorvatka je sice agresivní hrou odvrátila, nicméně Martincová si vybojovala další, který už po forhendové chybě soupeřky využila.

Dál už se ale Martincové tolik nedařilo. 

Ve druhém setu přišla Češka o podání hned v úvodním, téměř desetiminutovém gamu, následně zaostávala už 0:4 a ztrátu sady už neodvrátila.

US Open 2020

speciální příloha iDNES.cz

Nicméně rozhodující dějství začalo znovu lépe pro 136. tenistku světa, která brejkem odskočila na 3:1. Jenže vzápětí o výhodu přišla a když nevyužila dvě brejkboly na 4:2, přišla chvíle Martičové.

Chorvatka v sedmé hře získala brejk a po bezmála dvou a půl hodinách těžkou prověrku v prvním kole dopodávala k vítězství.

Vypadla i Bouzková

Se skalpem hvězdné krajanky z přípravného turnaje v New Yorku Kvitové vstupovala do US Open Marie Bouzková. Na grandslamu však na cennou výhru nenavázala, podlehla Američance Jessice Pegulaové 6:3, 2:6, 6:7 (3:7).

Bouzková vs. Pegulaová

Reportáž z utkání

Vstup do utkání přitom vyšel lépe Češce, která bleskově vedla 4:0. Poté se sice Pegulaová dostávala do tempa a také dvakrát uspěla na returnu, při vlastním podání se jí ovšem nedařilo a Češka po využití třetího setbolu brala první sadu.

V té druhé naopak nefungoval servis Bouzkové, která všechny tři úvodní gamy, v nichž uváděla míč do hry, ztratila. A z manka 1:4 už se Češka nevymotala.

Přesto měla Bouzková výtečnou pozici získat ve třetím dějství rozhodující výhodu, v šestém gamu při podání Američanky odskočila na 40:0. Všechny tři brejkboly ale zahodila a dlouhou hru urvala ve svůj prospěch Pegulaová.

Češka však nesložila zbraně, hned vzápětí odvrátila dva gamebaly na 3:5 a brejkem si vynutila srovnání. Za stavu 6:5 pak byla dva míče od výhry, Američanka ale situaci při podání ustála a v následné zkrácené hře od začátku dominovala tvrdými údery. Na ztrátu 0:5 už Bouzková odpovědět nezvládla.

Djokovič i Tsitsipas jasně uspěli, vypadla Gauffová

Úterní program US Open

začátky 17:00 SELČ

Kurt Arthura Ashe: 18:00 A. Murray (Brit.) - Nišioka (Jap.), Ahnová (USA) - S. Williamsová (3-USA), 1:00 Muchová (20-ČR) - V. Williamsová (USA), Delbonis (Arg.) - Medveděv (3-Rus.).

Kurt Louise Armstronga: Hibinová (Jap.) - Muguruzaová (10-Šp.), Munar (Šp.) - Thiem (2-Rak.), Wickmayerová (Belg.) - Keninová (2-USA), Keysová (7-USA) - Babosová (Maď.), Dimitrov (14-Bulh.) - Paul (USA).

Kurt č. 4, 3. zápas: Moutet (Fr.) - Veselý (ČR)

Kurt č. 6, 5. zápas: Vekičová (18-Chorv.) - Kristýna Plíšková (ČR)

Kurt č. 7, 3. zápas: Siniaková (ČR) - Kanepiová (Est.).

Srbská nasazená jednička a vítěz přípravného turnaje v New Yorku Novak Djokovič v prvním kole nezaváhal proti Damiru Džumhurovi z Bosny, soupeře vyprovodil po setech 6:1, 6:4, 6:1. 

Stejně si počínal i čtvrtý nasazený Stefanos Tsitsipas z Řecka, jenž si hladce poradil se Španělem Albertem Ramosem, záludnou překážku v podobě Kevina Andersona z JAR poměrem 3:1 překonal Němec Alexander Zverev

Po skreči v sobotním finále přípravného podniku Western & Southern Open se dala do kupy Japonka Naomi Ósakaová, která ve třech setech zvládla prověrku v podobě krajanky Misaki Doiové. 

Trochu překvapivě se s turnajem hned po prvním zápase loučí domácí naděje Coco Gauffová, kterou po třísetové bitvě vyřadila Lotyška Anastasija Sevastovová.

V úterý půjdou do akce i zbylé české naděje, tedy Karolína Muchová, která vyzve domácí legendu Venus Williamsovou, Kateřina Siniaková, Kristýna Plíšková a jediný mužský zástupce Jiří Veselý.

Tenisový grandslam US Open v New Yorku

tvrdý povrch, dotace 53,4 milionu dolarů

Muži
Dvouhra - 1. kolo:
Tsitsipas (4-Řec.) - Ramos (Šp.) 6:2, 6:1, 6:1
Norrie (Brit.) - Schwartzman (9-Arg.) 3:6, 4:6, 6:2, 6:1, 7:5
Shapovalov (12-Kan.) - Korda (USA) 6:4, 4:6, 6:3, 6:2
Hurkacz (24-Pol.) - Gojowczyk (Něm.) 6:3, 6:4, 6:4
Thompson (Austr.) - Travaglia (It.) 6:3, 6:4, 4:6, 6:2
Gerasimov (Běl.) - Lajovič (18-Srb.) 6:1, 4:6, 6:4, 6:4
Coria (Arg.) - Jung (Tchaj-wan) 2:6, 4:6, 6:4, 6:1, 2:0 skreč
Davidovich (Šp.) - Novak (Rak.) 3:6, 6:4, 6:3, 1:6, 6:0
Čorič (27-Chorv.) - Andújar (Šp.) 7:5, 6:3, 6:1
Londero (Arg.) - Donskoj (Rus.) 6:3, 6:3, 7:5
A. Zverev (5-Něm.) - Anderson (JAR) 7:6 (7:2), 5:7, 6:3, 7:5
Mannarino (32-Fr.) - Sonego (It.) 6:1, 6:4, 2:6, 6:3
Simon (Fr.) - Safvat (Eg.) 6:1, 6:4, 6:4
Nakashima (USA) - Lorenzi (It.) 6:3, 6:2, 7:6 (7:3)
Krueger (USA) - P. Sousa (Portug.) 3:6, 6:2, 7:5, 6:3
Djokovič (1-Srb.) - Džumhur (Bosna) 6:1, 6:4, 6:1
Goffin (7-Belg.) - Opelka (USA) 7:6 (7:2), 3:6, 6:1, 6:4
Garín (13-Chile) - Blanch (USA) 4:6, 5:7, 6:4, 6:4, 6:2
Johnson (USA) - Isner (16-USA) 6:7 (5:7), 6:3, 6:7 (5:7), 6:3, 7:6 (7:3)
Fritz (19-USA) - Koepfer (Něm.) 6:7 (7:9), 6:3, 6:2, 6:4
Carreňo (20-Šp.) - Učijama (Jap.) 4:6, 6:3, 1:6, 6:3, 6:3
Krajinovič (26-Srb.) - M. Ymer (Švéd.) 6:2, 7:6 (7:3), 6:3
Struff (28-Něm.) - Martínez (Šp.) 6:0, 7:5, 6:4
Sock (USA) - Cuevas (Urug.) 3:6, 6:4, 6:2, 4:6, 7:6 (7:2)
Cressy (USA) - Kovalík (SR) 6:1, 2:6, 6:4, 6:4
Kukuškin (Kaz.) - Balázs (Maď.) 6:4, 7:5, 6:4
Kwon Sun-u (Korea) - Kwiatkowski (USA) 3:6, 7:6 (7:4), 6:1, 6:2
Giron (USA) - Polmans (Austr.) 6:4, 6:7 (5:7), 3:6, 6:4, 6:2
Berankis (Lit.) - Gaio (It.) 7:6 (7:3), 4:6, 6:4, 6:4
Harris (JAR) - Cecchinato (It.) 6:4, 7:5, 6:2
Edmund (Brit.) - Bublik (Kaz.) 2:6, 7:5, 7:5, 6:0
Mmoh (USA) - J. Sousa (Portug.) 6:2, 7:5, 2:6, 6:1

Ženy
Dvouhra - 1. kolo:
Karolína Plíšková (1-ČR) - Kalininová (Ukr.) 6:4, 6:0
Kvitová (6-ČR) - Beguová (Rum.) 6:3, 6:2
Vondroušová (12-ČR) - Minnenová (Belg.) 6:1, 6:4
Martičová (8-Chorv.) - Martincová (ČR) 5:7, 6:2, 6:4
Pegulaová (USA) - Bouzková (ČR) 3:6, 6:2, 7:6 (7:3)
Kerberová (17-Něm.) - Tomljanovicová (Austr.) 6:4, 6:4
Mladenovicová (30-Fr.) - Baptisteová (USA) 7:5, 6:2
Gračovová (Rus.) - Badosaová (Šp.) 6:4, 7:5
Sasnovičová (Běl.) - Di Lorenzová (USA) 2:6, 7:6 (8:6), 6:0
Garciaová (Fr.) - Paoliniová (It.) 6:3, 6:2
Friedsamová (Něm.) - Dolehideová (USA) 6:2, 6:2
Koviničová (Č. Hora) - Cabreraová (Austr.) 6:4, 3:6, 6:2
Kosťuková (Ukr.) - Kasatkinová (Rus.) 6:1, 6:2
Ósakaová (4-Jap.) - Doiová (Jap.) 6:2, 5:7, 6:2
Rybakinová (11-Kaz.) - Zavacká (Ukr.) 6:3, 6:0
Riskeová (13-USA) - Mariaová (Něm,) 6:3, 6:2
Kontaveitová (14-Est.) - Collinsová (USA) 5:7, 6:2, 6:2
Jastremská (19-Ukr.) - Sharmaová (Austr.) 6:3, 6:7 (4:7), 7:6 (7:2)
Putincevová (23-Kaz.) - Montgomeryová (USA) 6:1, 6:3
Linetteová (24-Pol.) - Inglisová (Austr.) 6:1, 4:6, 6:4
Bradyová (28-USA) - Blinkovová (Rus.) 6:3, 6:2
Sevastovová (31-Lot.) - Gauffová (USA) 6:3, 5:7, 6:4
Flipkensová (Belg.) - Petersonová (32-Švéd.) 7:6 (7:1), 6:4
Bellisová (USA) - Korpatschová (Něm.) 6:7 (13:15), 6:3, 6:2
Kozlovová (Ukr.) - Osuigweová (USA) 6:3, 7:5
Bondarenková (Ukr.) - Kiicková (USA) 3:6, 6:3, 6:1
Juvanová (Slovin.) - Arconadaová (USA) 6:4, 7:6 (7:2)
Brengleová (USA) - Rodionovová (Austr.) 6:2, 6:2
Lapková (Běl.) - Golubicová (Švýc.) 1:6, 7:6 (7:2), 6:2
Rogersová (USA) - Chromačevová (Rus.) 6:2, 6:2
Liová (USA) - Rusová (Niz.) 6:4, 2:6, 6:1
Giorgiová (It.) - Van Uytvancková (Belg.) 2:6, 6:1, 7:5

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

9. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Třinec 2:3. Série se vrací do Slezska, domácí stíhací jízdu nedotáhli

9. dubna 2024  18:20,  aktualizováno  22:27

Hokejisté Sparty nevyužili ani druhý mečbol na postup do finále. Po nevydařené úvodní třetině...

Hokejisté Rakouska mají v nominaci na přípravu s Českem osm hráčů z loňského MS

16. dubna 2024  16:34

Trenér rakouských hokejistů Roger Bader má v kádru pro přípravné zápasy s Českem osmičku účastníků...

Na posily půjde až 80 milionů, říká Kania. Jaký má vztah s Tvrdíkem?

16. dubna 2024  16:19

Do českého fotbalu vtrhl jako čerstvý vítr. Ondřej Kania, nový majitel Slovanu Liberec, se nezdráhá...

Vegas navždy v dějinách: K.O. v poslední sekundě, gangster Pereira i McGregor

16. dubna 2024  15:30

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Proč jubilejní turnaj UFC 300, na kterém zvítězil i český MMA zápasník Jiří Procházka, vešel do...

Na skály zajde jen občas. Ondrovy cíle jsou jasné: olympijská Paříž

16. dubna 2024  15:15

Od zamilovaných náročných skalních projektů si dal načas pauzu. Lezec Adam Ondra se už pečlivě...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...