Karolína Plíšková během osmifinále US Open.

Karolína Plíšková během osmifinále US Open. | foto: AP

Plíšková končí na US Open, Djokovič vzdal osmifinále proti Wawrinkovi

  • 196
Program tenisového US Open pokračoval osmifinálovými duely. Karolína Plíšková nestačila na Britku Johannu Kontaovou 7:6, 3:6 a 5:7 a po turnaji se světovou jedničkou nestane. Do čtvrtfinále postoupil Švýcar Roger Federer i domácí Serena Williamsová. Obhájce titulu Srb Novak Djokovič kvůli zraněnému ramenu vzdal zápas proti Švýcaru Stanu Wawrinkovi.

Měla příležitost se po dvou letech posunout na pozici světové jedničky. Po vypadnutí turnajové dvojky Ashleigh Bartyové ji od trůnu dělily dvě výhry.

Karolína Plíšková však nestačila ve vyrovnaném osmifinálovém zápase US Open na Britku Johannu Kontaovou 7:6, 3:6 a 5:7 a na turnaji končí.

Plíšková vs. Kontaová

Podrobná online reportáž

„V určitých momentech hrála (Kontaová) extrémně dobře, takhle proti mě nikdy nehrála. Šla na riziko a kazila míň než jindy. Ale šlo to vyhrát. Měla jsem šance, ale nevyužila je,“ řekla turnajová trojka.

Plíšková do utkání nevstoupila dobře.

Britka ji ihned čistou hrou vzala servis, brejk potvrdila při svém podání a šla do vedení 2:0. Češka se na kurtu těžko pohybovala a nestíhala přesné forhendy své soupeřky. První fiftýn si připsala až po šesti odehraných výměnách.

Britka Johanna Kontaová během osmifinále US Open.
Karolína Plíšková během osmifinále US Open.

Kontaová pokračovala v jisté hře a za stavu 5:4 se zdálo, že první sadu dopodává. Plíšková se však nevzdala. Využila pokažených prvních servisů své soupeřky, vypracovala si tři brejkboly, z nichž hned ten první proměnila.

Rodačka z Loun měla najednou více ze hry, což demonstrovala i jasným ziskem tiebreaku v poměru 7:1.

Rozjetá Plíšková se ve druhém setu dostala do vedení 3:1. To však bylo v druhé sadě od české tenistky vše. Kontaová zabrala a pěti získanými gamy v řadě srovnala stav utkání na 1:1.

Soustředit se jen na grandslamy? Ne, nejsem Serena, tvrdí Plíšková

Zápas tak dospěl do rozhodujícího třetího setu. Ten nabídl vyrovnaný tenis, obě soupeřky si držely svá podání až do stavu 5:5. Poté však Plíšková nabídla Kontaové tři brejkboly, Britka druhý využila a šla do vedení 6:5.

Sedmadvacetiletá Češka ještě bojovala. Otočit nepříznivý vývoj zápasu se jí však už nepodařilo. Plíšková tak neprodloužila svou skvělou sérii z US Open, když tři roky předtím dokázala pokaždé postoupit minimálně do čtvrtfinále.

Turnajová dvojka Bartyová končí

Australská tenistka Ashleigh Bartyová prohrála v osmifinále grandslamového US Open s Číňankou Wang Čchiang 2:6 a 4:6.

Číňanka Wang Čchiang se raduje z výhry nad Australankou Ashleigh Bartyovou.
Australanka Ashleigh Bartyová se loučí s US Open, v osmifinále nestačila na...

Sedmadvacetiletá Wang Čchiang, ve Flushing Meadows osmnáctá nasazená, se dostala do grandslamového čtvrtfinále dvouhry poprvé v kariéře. Číňanku trénoval trojnásobný grandslamový vítěz ve čtyřhře Peter McNamara, od února ale nemocný Australan nemohl pokračovat a v červenci zemřel ve věku 64 let.

Bartyová měla před zápasem s Číňankami skvělou bilanci 15:1, ale tentokrát narazila do „zdi“. Wang Čchiang vrátila skoro každý míč a udělala jen 14 chyb. Naopak favorizovaná Australanka pokazila úder devětatřicetkrát.

Pondělní program US Open:

Kurt Arthura Ashe: 18:00 Ósakaová (1-Jap.) - Bencicová (13-Švýc.), A. Zverev (6-Něm.) - Schwartzman (20-Arg.), 1:00 Čilič (22-Chorv.) - Nadal (2-Šp.), Townsendová (USA) - Andreescuová (15-Kan.).

Kurt Louise Armstronga: 17:00 Vekičová (23-Chorv.) - Görgesová (26-Něm.), 18:30 Rubljov (Rus.) - Berrettini (24-It.), Ahnová (USA) - Mertensová (25-Belg.), 23:00 Monfils (13-Fr.) - Andújar (Šp.).

„Nevím, co bych měla říci, ale řeknu jednu věc: miluju New York,“ řekla Wang Čchiang na dvorci. Ve čtvrtfinále si zahraje s domácí tenistkou Serenou Williamsovou, která porazila Chorvatku Petru Martičovou 6:3 a 6:4.

Williamsová je ve čtvrtfinále US Open už pošestnácté: šestkrát turnaj vyhrála, třikrát neuspěla ve finále a třikrát se zastavila v semifinále.

Bez větších problémů se do čtvrtfinále probojoval Roger Federer. Zkušený Švýcar přehrál za 1 hodinu a 22 minut Belgičana Davida Goffina 6:2, 6:2 a 6:0. Dál jde také Bulhar Grigor Dimitrov, jenž zdolal Australana Alexe de Minaura 7:5, 6:3 a 6:4.

Djokovič kvůli zraněnému ramenu vzdal

Srbský tenista Novak Djokovič neobhájí titul na grandslamovém US Open. První hráč světa vzdal osmifinále se Švýcarem Stanem Wawrinkou za stavu 4:6, 5:7 a 1:2 ve třetím setu kvůli zraněnému ramenu.

US Open 2019

speciální příloha iDNES.cz

Djokovič ovládl čtyři z posledních pěti grandslamových turnajů, ale do New Yorku přijel s problémem s levým ramenem. Od 1. kola si stěžoval, že se mu hůře podává a hraje bekhend. V nedohraném duelu s Wawrinkou udělal 35 chyb.

„Nechci o svých zraněních mluvit. Už jsme to probírali dříve. Nechci se v tom pořád dokola šťourat,“ řekl Djokovič na tiskové konferenci po vyřazení. Po třetím kole říkal, že bolest skoro necítí, ale odmítl specifikovat, co přesně s ramenem má.

Při odchodu Djokoviče z centrkurtu se ozýval z hlediště i pískot. Srbský tenista reagoval zvednutým palcem. „Chápu diváky. Přišli se podívat na celý zápas, ale ten se nekonal. Hodně lidí ale neví, co se děje, takže jim to nevyčítám. Bral jsem léky proti bolesti, kterou mám dva týdny, a někdy to fungovalo a jindy ne,“ řekl Djokovič.

Dvaatřicetiletý šestnáctinásobný grandslamový vítěz Djokovič nedohrál utkání na okruhu ATP potřinácté v kariéře. Předloni ve čtvrtfinále Wimbledonu vzdal Tomáši Berdychovi. Jako obhájce skončil po skreči i v Austrálii před deseti lety.

„Takhle vyhrát nechcete. Je mi Novaka líto. Je kamarád a šampion,“ řekl Wawrinka na kurtu. „Rád bych hrál podobný tenis jako dnes večer i dál,“ přál si Wawrinka, vítěz US Open z roku 2016, kdy ve finále porazil právě Djokoviče. Ve čtvrtfinále střetne s pátým nasazeným Daniilem Medveděvem z Ruska.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku

tvrdý povrch, dotace 57,24 milionu dolarů

Muži:

Dvouhra - 4. kolo:
Federer (3-Švýc.) - Goffin (15-Belg.) 6:2, 6:2, 6:0.
Dimitrov (Bulh.) - De Minaur (Austr.) 7:5, 6:3, 6:4.
Wawrinka (23-Švýc.) - Djokovič (1-Srb.) 6:4, 7:5, 2:1 skreč.
Medveděv (5-Rus.) - Köpfer (Něm.) 3:6, 6:3, 6:2, 7:6 (7:2).

Ženy:

Dvouhra - 4. kolo:
Kontaová (16-Brit.) - Karolína Plíšková (3-ČR) 6:7 (1:7), 6:3, 7:5.
Wang Čchiang (18-Čína) - Bartyová (2-Austr.) 6:2, 6:4.
S. Williamsová (8-USA) - Martičová (22-Chorv.) 6:3, 6:4.
Svitolinová (5-Ukr.) - Keysová (10-USA) 7:5, 6:4.

Čtyřhra - 2. kolo:
Gauffová, McNallyová (USA) - Melicharová, Peschkeová (9-USA/ČR) 6:3, 7:6 (11:9)

Junioři:

Dvouhra - 1. kolo:
Lehečka (15-ČR) - Hohmann (USA) 7:5, 6:1.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga