Berrettini přemohl Monfilse, v semifinále US Open je i Nadal

  17:55aktualizováno  5. září 7:02
Během desátého dne tenisového US Open se odehrála zbylá čtvrtfinále dvouher. V mužském pavouku amerického grandslamu uspěli Ital Berrettini, který přetlačil v pěti setech Francouze Monfilse, a Španěl Nadal, jenž si poradil s Argentincem Schwartzmanem 6:4, 7:5 a 6:2. Postup mezi nejlepší čtyřku si po výhře 7:6 a 6:3 nad Chorvatkou Vekičovou zajistila také Švýcarka Bencicová, její další soupeřkou bude Andreescuová z Kanady, která zvítězila nad Mertensovou z Belgie 3:6, 6:2, 6:3.

Na kurtu strávili téměř čtyři hodiny a na zaplněném Ashe Stadium vykouzlili atraktivní a dramatickou podívanou. Z velkého spektáklu vyšel vítězně Ital Matteo Berrettini, jenž udolal Francouze Gaëla Monfilse po setech 3:6, 6:3, 6:2, 3:6 a 7:6. Rodák z Říma ve 23 letech poprvé postoupil do grandslamového semifinále.

„Právě nyní si nepamatuji žádnou výměnu, jen proměněný mečbol. Vlastně ještě tu dvojchybu při mém prvním mečbolu,“ soukal ze sebe s úsměvem Berrettini. „Říkal jsem si, že to je jeden z nejlepších zápasů, které jsem kdy hrál. Nevím, co mám říct, děkuji za podporu.“

Začátek zápasu přitom zastihl v lepší pohodě zkušenějšího Monfilse. Světová třináctka v úvodní sadě odskočila brejkem na 4:2 a v poklidném tempu si tento náskok pohlídala až do závěru setu.

Ital Matteo Berrettini se povzbuzuje ve čtvrtfinále US Open.
Francouz Gaël Monfils během čtvrtfinále US Open
Matteo Berrettini z Itálie hraje bekhend ve čtvrtfinále US Open.

A když se Monfils zkraje druhého dějství ujal vedení 2:0, zdálo se, že má utkání pod kontrolou. Jenže Berrettini se vzchopil, bleskově otočil na 3:2 a za stavu 5:3 uspěl podruhé v setu na příjmu a vyrovnal.

Mladý Ital jednoznačně dominoval ve třetí sadě, o deset let staršího Monfilse dvakrát připravil o podání a šel do vedení 2:1. Francouz se ovšem nevzdal, líbivými údery a bouřlivými gesty strhl diváky na svou stranu a z jejich povzbuzování chtěl čerpat energii. Vyplatilo se, Monfils ukořistil vyrovnaný čtvrtý set.

Pavouky turnaje

Pátá sada nabídla vyvrcholení hodné předchozího průběhu. Berrettini v ní vedl 2:0 a posléze si za stavu 5:3 vypracoval mečbol. Jenže předvedl dvojchybu. Další dvě příležitosti k vítězství měl za stavu 6:5 při podání Monfilse, ale znovu neuspěl.

Ovšem pro závěrečnou zkrácenou hru se dokázal z předchozích neúspěchů otřepat a zmobilizoval zbylé fyzické síly. A také díky dvěma dvojchybám Francouze ovládl tie break poměrem 7:5.

Dominance světové dvojky

V pátečním semifinále vyzve Berrettini Španěla Nadala, který po konci Federera a Djokoviče zbyl v pavouku jako poslední z užšího okruhu favoritů. Světový hráč číslo dvě nedal ve čtvrtfinále šanci Argentinci Diegu Schwartzmanovi 6:4, 7:5 a 6:2. 

Výsledek se sice může zdát jednoznačný, ovšem utkání trvalo téměř tři hodiny. Začátek vyšel lépe Nadalovi, který v prvním setu odskočil už na 4:0. Pak sice  Schwartzman vyrovnal a měl dva brejkboly na 5:4, koncovka přesto dopadla lépe ve prospěch levorukého Španěla. 

I ve druhé sadě si Nadal vypracoval pohodlný náskok, vedl 5:1. Jenže pak znovu dvakrát v řadě ztratil podání a drobný Argentinec byl opět na dostřel, dotáhl na 5:5. Stejně jako v prvním dějství se však Španěl v pravý okamžik zkoncentroval a podmanil si zbylé dva gamy. 

Třetí set už Nadal bezpečně kontoloval, při svém podání byl neomylný, od stavu 2:2 vyhrál čtyři gamy v řadě, z toho dva na příjmu. Vzájemnou bilanci se  Schwartzmanem si tak vylepšil na 8-0, ale po zápase přiznal, že vůbec nešlo o jednoduchou záležitost.

 „Možná to vypadá, že jsem vyhrál hladce ve třech setech, ale ten zápas byl pro mě velkou prověrkou. V prvních dvou setech jsem dvakrát v řadě ztratil podání, udělal jsem nějaké chyby a málem jsem přišel o slibný náskok. Ale zvládnul jsem to a jsem super šťastný, že si zahraju semifinále,“ sdělil Nadal v pozápasovém rozhovoru na kurtu. 

Vedle Nadala a Berrettiniho tvoří druhou semifinálovou dvojici Bulhar Grigor Dimitrov a Rus Daniil Medveděv. 

Také Bencicová poprvé v grandslamovém semifinále

Švýcarská tenistka Belinda Bencicová v osmifinále překvapivě vyřadila obhájkyni titulu a nasazenou jedničku Naomi Ósakaovou z Japonska a skvělou formu potvrdila i ve čtvrtfinále, kde poměrem 7:6 a 6:3 porazila Chorvatku Donnu Vekičovou. Ve 22 letech tak, stejně jako Berretiini, slaví premiérový postup do semifinále grandslamu. 

„Bylo to pro mě náročné utkání, protože s Donnou se velmi dobře známe a kamarádíme spolu. Myslím, že jsme obě byly šťastné už z toho, že jsme se dostaly do čtvrtfinále. Na kurtu ale musíme dělat svou práci a zůstat soustředěné, mimo kurt ale i po dnešku zůstáváme kamarádky. Hrát na velkém dvorci je pro mě motivace, mám ráda takovou výzvu, odmala jsem o tom snila a užívám si to,“ prozradila Bencicová pár minut po zápase.  

Belinda Bencicová zeŠvýcarska slaví postup do semifinále US Open.
Švýcarka Belinda Bencicová hraje forhend ve čtvrtfinále US Open.

V úvodním setu si obě hráčky bezproblémově držely podání až do koncovky. Za stavu 4:4 si Vekičová vypracovala brejkbol, po jehož proměnění vzápětí podávala na vítězství v setu. Nicméně situaci nezvládla a o pár chvil později za stavu 5:6 dokonce čelila setbolu. V pravou chvíli však vytáhla povedený první servis a poslala první sadu do zkrácené hry.

US Open

speciální příloha iDNES.cz

V ní ale byla od začátku o krok napřed Bencicová, která si vypracovala další tři setboly. První dva na příjmu ještě neproměnila, ten třetí už po těsném autu soupeřky z forhendu ano. Švýcarka ovládla zkrácenu hru těsně 7:5 a za hodinu šla do vedení 1:0 na sety.

Úspěšně zvládnutý závěr Bencicovou povzbudil a uklidnil. Turnajová třináctka se ve druhém dějství prezentovala trpělivou a dostatečně agresivní hrou, od stavu 3:3 získala tři gamy v řadě a po proměněném mečbolu s údivem mávala divákům a rozdávala úsměvy. 

Povedený obrat Andreescuové

Semifinále si při své premiérové účasti na US Open zahraje také Kanaďanka Bianca Andreescuová, které zdolala Belgičanku Elise Mertensovou poměrem 3:6, 6:2 a 6:3. 

Úvodní sada sice dopadla lépe pro belgickou hráčku, když Mertenosvá odvrátila dva brejkboly v prvním gamu, už byla na servisu neomylná, a díky úspěchu na příjmu ve čtvrté hře, slavila zisk setu. Ovšem v dalším průběhu zápasu převzala iniciativu Andreescuová. 

Kanaďanka Bianca Andreescuová slaví postup do semifinále US Open.
Kanaďanka Bianca Andreescuová ve čtvrtfinále US Open
Belgičanka Elise Mertensová se natahuje po míči ve čtvrtfinále US Open.

Kanaďanka ve druhém dějství připravila sokyni o servis hned třikrát a nekompromisně si vynutila třetí sadu. V ní si obě tenistky hájily podání až do stavu 4:3 pro Andreescuovou. V ten moment se světová patnáctka nadechla k rozhodujícímu zásahu a následně při svém podání proměnila první mečbol. 

Andreescuová v utkání nastřádala úctyhodných 40 vítězných úderů, Mertensová jen 22. Belgičanka ale byla o něco lepší ve statistice nevynucených chyb, připsala si jich 27, Kanaďanka 33. 

Talentovaná Kanaďanka ve čtvrtečním semifinále změří síly se Švýcarkou Bencicovou, druhou dvojici tvoří domácí Serena Williamsová a Ukrajinka Elina Svitolinová. 

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku

tvrdý povrch, dotace 57,24 milionu dolarů

Muži
Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (2-Šp.) - Schwartzman (20-Arg.) 6:4, 7:5, 6:2
Berrettini (24-It.) - Monfils (13-Fr.) 3:6, 6:3, 6:2, 3:6, 7:6 (7:5)

Ženy
Dvouhra - čtvrtfinále:
Bencicová (13-Švýc.) - Vekičová (23-Chorv.) 7:6 (7:5), 6:3
Andreescuová (15-Kan.) - Mertensová (25-Belg.) 3:6, 6:2, 6:3

Smíšená čtyřhra
Semifinále:

Venus, Chan Hao-Ching (1-N. Zél./Tchaj-wan)- Dodig, Čan Jung-žan (4-Chorv./Tchaj-wan) 7:6 (7:3), 7:5
J. Murray, Matteková-Sandsová (Brit./USA) - Ram, Stosurová (3-USA/Austr.) 6:3, 6:1

Junioři
Dvouhra - 2. kolo:
Forejtek (4-ČR) - Nardi (It.) 6:3, 6:2
Royer (14-Fr.) - Paulson (ČR) 6:2, 6:4

Čtyřhra - 2. kolo:
Forejtek, Lehečka (3-ČR) - Álvarez, Torres (Šp./Arg.) 6:2, 6:2
Paulson, Zgirovskij (ČR/Běl.) - Cobolli, Nardi (It.) 6:4, 6:4

Juniorky
Dvouhra - 2. kolo:
Yepifanovová (USA) - L. Fruhvirtová (ČR) 7:5, 6:4

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:45

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Winter Hockey Games pod širým nebem se má odehrát v prosinci na Letné

25. dubna 2024  12:41

Hokejové zápasy pod širým nebem na akci Winter Hockey Games se mají odehrát 5. až 8. prosince v...

Trénink s Lehečkou, obdiv soupeřů. Nadal se loučí s milovaným Madridem

25. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) První den očekávaného turnaje v Madridu. Na zápasy tenistek se nadšeně chystají skupiny diváků,...

El Nordico a zimák? Šéf Ústí by jezdil i ještěrkou, kouč říká ne, Děčín překvapil

25. dubna 2024  11:33

Ještě jde o hypotetické hrátky, ale což takhle dát si zimák? V Ústí nad Labem propukla basketbalová...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...