Český tenista Bohdan Ulihrach

Český tenista Bohdan Ulihrach porazil v Dauhá Španěla Fernanda Vicenteho dvakrát 6:1 a v semifinále turnaje se utká s dalším Španělem Felixem Mantillou. | foto: AP, ČTK

Ulihrach v Dauhá jede, postoupil i Vaněk

Dauhá, Čennai - Na turnaji v Dauhá to Bohdan Ulihrach umí. Český tenista suverénním způsobem zvládl zápas čtvrtfinále se Španělem Vicentem a prošel už mezi poslední čtyři. Neuspěli naopak Radek Štěpánek, jehož skvělou cestu zastavil další Španěl Mantilla, a také Jiří Novák, který prohrál s Maročanem El Aynaouim. V indickém Čennai zase zabojoval Jiří Vaněk a po vítězství nad Izraelcem Okunem si také vyzkouší boj o finále. Jiří Novák a David Rikl postoupili v Dauhá do finále čtyřhry. V semifinálovém duelu porazili Jihoafričana Davida Adamse a Němce Michaela Kohlmanna 6:2, 6:4.

Dauhá
Bohdan Ulihrach ani ve třetím vzájemném zápase s Fernando Vicentem nezaváhal. Španěla zcela předčil, když ztratil v každém setu pouhý game. "Byla to docela pohoda, od začátku do konce se mi dařilo, první podání jsem si držel kolem 75 procent," liboval si po zápasu. Za pouhých 45 minut jej soupeř nepřinutil ani jednou bát se o vlastní servis. "Je pravda, že Vicente toho moc nepředvedl. Nebyl v nejlepší formě," hodnotil vystoupení svého protivníka.

Zatím se mu tak daří navazovat na kurs, který v Kataru nastolil svým loňským postupem do finále. V boji o tuto metu čeká Ulihracha další Španěl Mantilla, jenž vyřadil Radka Štěpánka po setech 6:3, 6:3.

Radek Štěpánek může být i přes čtvrtfinálovou porážku vrchovatě spokojen. Při svém teprve druhém vystoupení v hlavní soutěži turnaje ATP porazil Belgičana Christopha Rochuse a poté v životním zápase i wimbledonského vítěze Gorana Ivaniševiče.  Do žebříčku Champions Race tak získal 12 bodů a nádavkem 27.970 dolarů.

Čtvrtý nasazený Jiří Novák nestačil  na turnajovou šestku Younese El Aynaouiho z Maroka,  jemuž podlehl 6:7, 4:6.

Turnaj už opustil největší favorit. Rus Jevgenij Kafelnikov nestačil na Němce Rainera Schüttlera a po porážce 5:7, 4:6 se s turnajem rozloučil. Ve stejné fázi před rokem ztroskotal Kafelnikov na Bohdanu Ulihrachovi. Schüttlerovi se v Dauhá daří, už dvakrát si zde zahrál finále a před čtyřmi lety dokonce vyhrál.

Čennai
V indickém Čennai sice titul neobhájí Michal Tabara, ovšem zdatně jej zastupuje Jiří Vaněk. Tomu se podařilo obrátit nepříznivý vývoj zápasu s Izraelcem Okunem a po výhře 3:6, 7:6, 6:4 na něj čeká nejvýše nasazený Argentinec Cańas.

Ve čtvrtfinále se dnes představí ještě Jiří Novák, jehož čeká Maročan El Aynaoui.

Čtěte o čtvrtfinálových soupeřích českých tenistů

Dvouhra - čtvrtfinále:  Ulihrach (5-ČR) - Vicente (Šp.) 6:1, 6:1, Mantilla (8-Šp.) -
Štěpánek (ČR) 6:3, 6:3, El Aynaoui (6-Mar.) - Novák (4-ČR) 7:6 (7:2), 6:4, Schüttler
(Něm.) - Kafelnikov (1-Rus.) 7:5, 6:4. 
Semifinálové dvojice: Ulihrach - Mantilla, El Aynaoui - Schüttler.
Čtyřhra - čtvrtfinále:  Novák, Rikl (ČR) - Alami, Al Aynaoui (Mar.) 6:2, 7:5, Adams,
Kohlmann (JAR/Něm.) - Pála, Vízner (ČR) 6:3, 6:7 (5:7), 6:3.  Semifinále:
Novák, Rikl (ČR) - Adams, Kohlmann (JAR/Něm.) 6:2, 6:4.

Čennai - čtvrtfinále: Vaněk (ČR) - Okun (Izr.) 3:6, 7:6, 6:4


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga