Petra Kvitová | foto: Reuters

Kvitová ve finále vyškolila Bouchardovou a zajistila si Turnaj mistryň

  • 138
Nadějné mládí proti vyzrálejší soupeřce neuspělo ani tentokrát. Petra Kvitová stejně jako v letošním finále Wimbledonu snadno přehrála kanadskou tenistku Eugenií Bouchardovou. Po vítězství 6:3, 6:4 tak může slavit hned dvakrát. K titulu v čínském Wu-chanu si zajistila také účast na Turnaji mistryň v Singapuru.

Se čtrnácti turnajovými triumfy ve dvouhře je Kvitová čtvrtou nejlepší českou tenistkou. Před ní jsou jen Martina Navrátilová (167), Hana Mandlíková (27) a Jana Novotná (24).

"Mám za sebou skvělý týden a jsem ráda, že jsem se kvalifikovala do Singapuru. Musím poděkovat Davidovi (trenéru Kotyzovi), který se mnou cestuje celý rok a nemá to se mnou někdy lehké," řekla Kvitová při slavnostním vyhlášení.

Kvitová ve Wu-chanu navázala na Wimbledon, kde Bouchardové dala na závěr finále "kanára", a do zápasu vstoupila ziskem tří her v řadě. Opět výborně podávala, v ostrých výměnách od základní čáry byla přesnější i razantnější a moc nechybovala. Jediný brejk z úvodu utkání české hráčce k zisku první sady stačil.

Na začátku druhého setu se uklidnila dalším brejkem podání Bouchardové, která si po třetím gamu nechala ošetřit prostředníček levé ruky. Svěřenkyně Davida Kotyzy pak dominovala a za stavu 5:2 mohla zápas ukončit, ale poprvé v utkání přišla o servis. Radovala se až o dvě hry později při svém čtvrtém mečbolu.

Čtyřiadvacetiletá hráčka z Fulneku znovu vylepšila svoji vynikající finálovou bilanci, v kariéře vyhrála 14 zápasů o titul a jen čtyřikrát odešla poražena. Letos vedle Wimbledonu a Wu-chanu ovládla i turnaj v New Havenu.

Za vítězství v turnaji v rodišti čínské tenisové hvězdy Li Na, která tento týden ukončila kariéru, Kvitová získala prémii 441 tisíc dolarů (9,5 milionu korun). Díky titulu si rovněž udržela pozici světové trojky před Ruskou Marií Šarapovovou.

Hingisová slaví titul v deblu a bojuje o Turnaj mistryň

Bývalá světová jednička Martina Hingisová získala v čínském Wu-chanu první deblový titul se svou novou tenisovou partnerkou Flavií Pennettaovou. Švýcarsko-italský pár zdolal ve finále Caru Blackovou ze Zimbabwe a Caroline Garciaovou z Francie 6:4, 5:7, 12:10 a živí naději na účast na Turnaji mistryň v Singapuru.

Hingisová sice už dvakrát ukončila kariéru, ale loni se opět na turnaje vrátila a začala hrát pouze čtyřhru. Letos v březnu v ní po sedmi letech slavila triumf, když v Miami vyhrály s Němkou Sabine Lisickou.

Pak se Švýcarka, která v úterý oslaví 34. narozeniny, dala dohromady s Pennettaovou. V červnu byly ve finále v Eastbourne a nedávno také na US Open, uspěly až nyní ve Wu-chanu.

"Hrát s Martinou je úžasné. Je to skvělá spoluhráčka i skvělý člověk," řekla Pennettaová, rovněž bývalá jednička deblového žebříčku, pro kterou to byl 16. titul ve čtyřhře. Hingisová si vylepšila bilanci na 39. deblových triumfů.

Turnaj žen ve Wu-chanu

tvrdý povrch, dotace 2,440.070 dolarů

Dvouhra - fnále:
Kvitová (3-ČR) - Bouchardová (6-Kan.) 6:3, 6:4
Čtyřhra - finále:
Hingisová, Pennettaová (6-Švýc./It.) - Blacková, Garciaová (8-Zimb./Fr.) 6:4, 5:7, 12:10

Koukalovou znovu vyřadila Dijasová

Podruhé za necelý týden prohrála tenistka Klára Koukalová s kazašskou soupeřkou Zarinou Dijasovou a v 1. kole skončila i v Pekingu. V neděli jejich souboj na turnaji v jiném čínském městě Wu-chanu skončil vítězstvím Dijasové ve třech setech, dnes v Pekingu Koukalová podlehla 1:6 a 4:6.

Dvaatřicetiletá Koukalová přišla čtyřikrát o svůj servis a zahrála jen 39 vítězných míčků, zatímco dvacetiletá rodačka z Almaty si jich připsala 57. Utkání trvalo necelou hodinu. Po výrazně lepší první polovině sezony, v níž hrála třikrát finále, se Koukalové nedaří a od Wimbledonu z 12 zápasů na okruhu WTA vyhrála jen tři.

Na turnaji v Pekingu s dotací téměř 5,5 milionu dolarů se představí ještě další čtyři Češky v čele s čerstvou šampionkou z Wu-chanu Petrou Kvitovou. Ta má z pozice třetí nasazené hráčky v prvním kole volný los. V čínské metropoli budou hrát i Lucie Šafářová, Karolína Plíšková a Barbora Záhlavová-Strýcová.

Turnaj mužů a žen v Pekingu

tvrdý povrch

Ženy (dotace 5,427.105 dolarů):

Dvouhra - 1. kolo:
Dijasová (Kaz.) - Koukalová (ČR) 6:1, 6:4
A. Radwaňská (5-Pol.) - Vandewegheová (USA) 6:4, 6:3
Ču Lin (Čína) - Pavljučenkovová (Rus.) 6:3, 3:3 skreč
Oprandiová (Švýc.) - Jovanovská (Srb.) 6:2, 6:4
Keysová - Riskeová (obě USA) 6:3, 6:7 (3:7), 7:5
Lisická (Něm.) - Sü Š'-lin (Čína) 4:6, 6:2, 6:0
Suárezová (Šp.) - Flipkensová (Belg.) 6:2, 6:4

Čtyřhra - 1. kolo:
Chan Sin-jün, Čang Kchaj-Lin (Čína) - Jansová-Ignaciková, Karolína Plíšková (Pol./ČR) 6:4, 3:6, 10:6

Murray je poprvé od loňského wimbledonského vítězství ve finále

Poprvé od loňského triumfu ve Wimbledonu si britský tenista Andy Murray zahraje finále turnaje ATP. V čínském Šen-čenu otočil zápas s Argentincem Juanem Mónacem ve výhru 2:6, 6:3, 6:0, když od stavu 3:3 ve druhém setu získal devět gamů za sebou. O 29. titul v kariéře si Murray zahraje v neděli se Španělem Tommym Robredem.

Sedmadvacetiletý Skot musí v závěru sezony zabrat, aby se kvalifikoval mezi elitní osmičku na Turnaj mistrů v Londýně. Momentálně mu patří v pořadí této sezony jedenácté místo.

"Byl to pro mě těžký rok. V prvních měsících sezony jsem se sebou bojoval po operaci zad, pak jsem trochu přišel o sebevědomí. Ale poslední dobou už se cítím lépe a snad mi konec sezony vyjde," řekl Murray, jenž v březnu ukončil spolupráci s Ivanem Lendlem a od června ho trénuje Amélie Mauresmová.

Dvaatřicetiletý Robredo v semifinále zdolal Kolumbijce Santiaga Giralda 6:1, 6:4. S Murraym má negativní bilanci 2:3 a prohrál s ním poslední tři duely. Také Robredo slavil dosud poslední turnajové vítězství loni v červenci, kdy vyhrál na antuce v Umagu. Na tvrdém povrchu získal titul naposledy před sedmi lety v Metách. Turnaj ATP může vyhrát potřinácté.

Turnaj mužů v Šen-čenu

tvrdý povrch, dotace 655.955 dolarů

Dvouhra - semifinále:
Robredo (4-Šp.) - Giraldo (6-Kol.) 6:1, 6:4
Murray (2-Brit.) - Mónaco (Arg.) 2:6, 6:3, 6:0

Benneteau má desátou možnost vybojovat titul

Francouzský tenista Julien Benneteau se dostal třetím rokem po sobě do finále turnaje v Kuala Lumpuru a má další šanci ukončit čekání na premiérový titul. Z devíti finálových účastí zatím neproměnil v trofej ani jednu, naposledy ztroskotal před rokem právě v Malajsii. Tehdy měl proti Joau Sousovi z Portugalska dokonce mečbol.

Letos bude jeho posledním soupeřem nejvýše nasazený Japonec Kei Nišikori. Osmý hráč světa porazil Fina Jarkka Nieminena 6:3, 4:6 a 6:2 a také ho čeká desáté finále. Na kontě ale má už pět titulů.

Dvaatřicetiletý Benneteau v semifinále porazil turnajovou dvojku Ernestse Gulbise z Lotyšska dvakrát 6:4. "Hraju tady dobře, podmínky mi sedí a myslím, že letos je povrch ještě trochu rychlejší. Mám další šanci, takže uvidíme," řekl francouzský tenista.

Turnaj mužů v Kuala Lumpuru

tvrdý povrch, dotace 1,022.255 dolarů

Dvouhra - semifinále:
Benneteau (4-Fr.) - Gulbis (2-Lot.) 6:4, 6:4
Nišikori (1-Jap.) - Nieminen (Fin.) 6:3, 4:6, 6:2

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga