Květa Peschkeová (vlevo) a Čchan Jüng-žan ve finále tenisového turnaje v San...

Květa Peschkeová (vlevo) a Čchan Jüng-žan ve finále tenisového turnaje v San Jose | foto: Profimedia.cz

Peschkeová získala v San Jose titul v deblu. Zverev slaví ve Washingtonu

  • 2
Květa Peschkeová vyhrála po boku bývalé světové jedničky Čchan Jüng-žan z Tchaj-wanu tenisový turnaj v San Jose a získala jubilejní 30. deblový titul v kariéře. Při společném debutu stačily nejvýše nasazenému páru k celkovému triumfu jen dvě výhry.

Peschkeová s Čchan Jüng-žan si v Kalifornii zahrály poprvé až v semifinále. V úvodním kole měly papírové favoritky volno a ve čtvrtfinále jejich soupeřky nenastoupily kvůli zranění.

Ve finále dvaačtyřicetiletá Peschkeová s o čtrnáct let mladší spoluhráčkou, jež hraje pod jménem Latisha Chan, porazily 6:4, 6:1 ukrajinské sestry Ljudmilu a Nadiu Kičenokovy.

Bývalá fedcupová reprezentantka Peschkeová má druhý titul v sezoně po vítězství v Praze po boku Američanky českého původu Nicole Melicharové. S ní také před měsícem neuspěla ve wimbledonském finále proti českému páru Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková.

Rumunská tenistka Mihaela Buzarnescuová deklasovala ve finále dvouhry Marii Sakkariovou z Řecka 6:1, 6:0 a získala první titul v kariéře.

Třicetiletá Buzarnescuová uspěla ve finále na třetí pokus. Letos o titul marně usilovala už v Hobartu, kde podlehla Elise Mertensové, a v Praze. V české metropoli nestačila na Petru Kvitovou.

„Dokázala jsem tentokrát udržet emoce na uzdě a zůstala jsem soustředěná. Snažila jsem se to brát jako normální zápas a ne jako finále. I po prvním setu jsem myslela, že to může otočit, nebylo to snadné. Až když jsem vedla 3:0, věřila jsem, že to opravdu můžu vyhrát,“ řekla Buzarnescuová, jež se stala už šestou hráčkou, která letos na okruhu WTA získala premiérový titul.

Třiadvacetiletá Sakkariová doplatila na nervozitu z finálového debutu, promarněné příležitosti ale nelitovala. „Získala jsem sebevědomí a zkušenosti, takže to byl skvělý týden. Na příští finále budu lépe připravena,“ řekla Sakkariová.

Turnaj žen v San Jose

tvrdý povrch, dotace 799 000 dolarů

Dvouhra - finále:
Buzarnescuová (5-Rum) - Sakkariová (Řec.) 6:1, 6:0

Čtyřhra - finále:
Peschkeová, Čchan Jüng-žan (1-ČR/Tchaj-wan) - L. Kičenoková, N. Kičenoková (3-Ukr.) 6:4, 6:1.

Zverev obhájil ve Washingtonu, ženám vládla Kuzněcovová

Německý tenista Alexander Zverev obhájil titul na turnaji ve Washingtonu. Ve finále bez problémů porazil 6:2, 6:4 devatenáctiletého Alexe De Minaura z Austrálie.

„Když tu člověk vyhraje poprvé, cítí se skvěle. Ale při obhajobě už cítíte větší tlak,“ uvedl jedenadvacetiletý Zverev, jenž získal devátý titul v kariéře a třetí letos.

Alexander Zverev ve finále ve Washingtonu

Ve světovém žebříčku hamburský rodák Zverev díky úspěšné obhajobě uhájil třetí místo za superhvězdami Rafaelem Nadalem a Rogerem Federerem. Talentovaný De Minaur, jenž začal sezonu ve třetí stovce žebříčku, se příští týden poprvé posune do elitní padesátky.

Ve finále ženské dvouhry odvrátila ruská tenistka Světlana Kuzněcovová čtyři mečboly a získala titul. Chorvatku Donnu Vekičovou zdolala ve finále 4:6, 7:6, 6:2.

„Ve druhém setu jsme si obě držely servis, já tam čelila několika mečbolům, ale nějak jsem se udržela v zápase,“ řekla bývalá světová dvojka po utkání. „Věděla jsem, že je to těsné, že to můžu otočit. Ve třetí sadě bylo znát, že to Donnu srazilo a že je unavená,“ dodala Kuzněcovová.

Třiatřicetiletá Ruska, jež se po sérii zranění propadla v pořadí WTA až na 128. místo, získala ve Washingtonu druhý titul po triumfu v roce 2014. Na další trofej do sbírky čekala od roku 2016, vítězství po dvě a půl hodiny dlouhém boji ji navíc posune zpět do elitní stovky světového žebříčku.

Turnaj mužů a žen ve Washingtonu

tvrdý povrch

Muži (dotace 2 146 815 dolarů)
Dvouhra - finále:

A. Zverev (1-Něm.) - De Minaur (Austr.) 6:2, 6:4.

Čtyřhra - finále:
J. Murray, Soares (4-Brit./Braz.) - M. Bryan, Roger-Vasselin (USA/Fr.) 3:6, 6:3, 10:4.

Ženy (dotace 250 000 dolarů)
Dvouhra - finále:
Kuzněcovová (Rus.) - Vekičová (7-Chorv.) 4:6, 7:6 (9:7), 6:2

Čtyřhra - finále:
Chan Sin-jün, Juraková (3-Čína/Chorv.) - Guarachiová, Routliffeová (4-Chile/N. Zél.) 6:3, 6:2.

Challenger mužů v Liberci

antuka, dotace 43 000 eur

Dvouhra - finále:
Martin (2-SR) - P. Sousa (1-Portug.) 6:1, 6:2.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga