Kvitová na Masters padla i s Bencicovou. Strýcová opět slaví

  • 152
Petra Kvitová prohrála i druhé utkání na Turnaji mistryň. V Červené skupině nestačila na debutantku Belindu Bencicovou 3:6, 6:1 a 4:6. Česká tenistka ale stále živí šanci na postup do semifinále. V takovém případě musí ve čtvrtečním zápase přehrát světovou jedničku Ashleigh Bartyovou. Barbora Strýcová s partnerkou Sie Šu-wej porazily Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou a zajistily si postup do semifinále.

Situace v Červené skupině dvouhry se tak po úterních zápasech výrazně zamotala. Ještě před startem programu z turnaje odstoupila Japonka Naomi Ósakaovou, kterou trápí bolesti pravého ramena. 

Náhle ji tak nahradila Nizozemka Kiki Bertensová, jež okamžitě zaskočila světovou jedničku Ashleigh Bartyovou a připsala si výhru 3:6, 6:3 a 6:4.

Nizozemská tenistka Kiki Bertensová zasáhla v roli náhradnice do Turnaje...
Nizozemská tenistka Kiki Bertensová na Turnaji mistryň v Šen-čenu startuje jako...

Po nich se na kurt vydaly právě Petra Kvitová a Belinda Bencicová. Pokud by Kvitová zvítězila, přiblížila by se postupu do semifinále.

ONLINE

Zápas jsme sledovali podrobně.

Jenže nejzkušenější tenistka na Turnaji mistryň nezvládla ani druhé utkání v Šen-čenu.

Přitom do duelu se Švýcarkou se slovenskými kořeny vlétla znamenitě. Oproti předchozímu duelu se v prvních hrách zlepšila při servisu, snažila se diktovat tempo hry.

V koncovce první sady ale přišel herní výpadek Kvitové, dvakrát ztratila podání a ze zisku první sady se radovala Bencicová. 

Jenže 22letá debutantka na Turnaji mistryň rázem znervózněla. Na kurt si k sobě přivolala otce a trenéra Ivana. „Řekni mi, co mám hrát?“ ptala se ho až zoufale.

Zlepšení Švýcarky však přišlo v rozhodující sadě. Kvitová ztratila jistotu při vlastním podání, úvodní brejky ještě dokázala napravit. Bencicová ale v deváté hře potřetí vzala soupeřce podání a zápas bez problémů dotáhla do vítězného konce. Na Turnaji mistryň si tak Bencicová připsala premiérovou výhru. 

Druhá prohra však pro Kvitovou neznamená konec ve skupinové fázi. Šanci na postup do semifinále, kam zamíří z obou skupin vždy dvě nejlepší tenistky, stále živí.

Pokud ve čtvrtečním zápase porazí Bartyovou ve dvou setech, nemusí se strachovat o výsledek zápasu Bertensová vs. Bencicová.

Jestli Bertensová uspěje nad Švýcarkou ve dvou setech, Kvitová při výhře i ve třech setech bude rovněž slavit postup z druhého místa ve skupině.

V případě, že Bertensová i Kvitová zvládnou čtvrteční duely ve třech setech, Nizozemka postoupí a o druhém místě ve skupině mezi Kvitovou, Bencicovou a Bartyovou rozhodne poměr gamů. 

Úterní program v Šen-čenu uzavřel souboj tria českých deblistek. Barbora Strýcová s tchajwanskou parťačkou Sie Šu-wej přehrály loňské finalistky Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou 6:2, 1:6 a 10:5.

Strýcová se Sie si tak tak do tabulky Fialové skupiny čtyřhry připsaly druhou výhru. Zároveň si světové dvojky zajistily postup do semifinále. Krejčíková se Siniakovou o něj budou bojovat ve čtvrtečním zápase proti Stosurové a Čang Šuaj.

Turnaj mistryň v Šen-čenu v Číně

tvrdý povrch, dotace 14 milionů dolarů

Dvouhra - Červená skupina
Bencicová (7-Švýc.) - Kvitová (6-ČR) 6:3, 1:6, 6:4
Bertensová (9-Niz.) - Bartyová (1-Austr.) 3:6, 6:3, 6:4.

Čtyřhra - Fialová skupina
Strýcová, Sie Šu-wej (2-ČR/Tchaj-wan) - Krejčíková, Siniaková (6-ČR) 6:2, 1:6, 10:5
Stosurová, Čang Šuaj (7-Austr./Čína) - Dabrowská, Sü I-fan (4-Kan./Čína) 4:6, 6:4, 10:5

Tabulka Červené skupiny

Tým Z V P S B
1. Bartyová 2 1 1 3:3 1
2. Bencicová 2 1 1 3:3 1
3. Bertensová 1 1 0 2:1 1
4. Kvitová 2 0 2 2:4 0

Tabulka Fialové skupiny

Tým Z V P S B
1. Strýcová, Sie Šu-wej 2 2 0 4:2 2
2. Krejčíková, Siniaková 2 1 1 3:2 1
3. Stosurová, Čang Šuaj 2 1 1 3:3 1
4. Dabrowská, Sü I-fan 2 0 2 1:4 0

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga