Dominika Cibulková s trofejí pro vítězku Turnaje mistryň.

Dominika Cibulková s trofejí pro vítězku Turnaje mistryň. | foto: Reuters

Slovenka Cibulková přehrála Kerberovou a slaví triumf v Turnaji mistryň

  • 198
Slovenská tenistka Dominika Cibulková dotáhla tažení Turnajem mistryň v Singapuru do triumfálního konce. Ve finále zdolala světovou jedničku Angelique Kerberovou z Německa 6:3, 6:4.

Sedmadvacetiletá Cibulková se díky největšímu triumfu v kariéře poprvé posune na páté místo světového žebříčku, z kterého odsune Karolínu Plíškovou.

„Nemám slov. Přijela jsem sem poprvé a vyhrála svůj největší turnaj kariéry. Pamatuji si teď jenom mečbol, jak spadl míček na druhou stranu a pak jsem prožila nejšťastnější moment v životě,“ uvedla s úsměvem Cibulková.

Do finále vletěla jako uragán. Chvilku klidně nepostála a na Kerberovou, s kterou prohrála po boji v prvním utkání ve skupině, nastoupila agresivně. Rychle vedla 3:0, pak sice soupeřka snížila na 2:3, ale Cibulková získala další podání německé tenistky v šesté hře a do konce první sady už si servis pohlídala.

Druhý set rozhodla Cibulková brejkem na 4:3. Výborně podávala a největší drama přinesl poslední game za stavu 5:3 při jejím servisu. Při prvním mečbolu za stavu 40:15 udělala dvojchybu a při druhém poslala míč z forhendu do autu.

Nervozita byla na Cibulkové patrná, přesto nepolevila v agresivitě a odvrátila brejkbol. Při třetím mečbolu poslala nahraný míč do sítě a pak přežila další brejbol. Až při čtvrté možnosti duel ukončit se k ní přiklonilo štěstí a zápas uzavřela „prasátkem“. Zvítězila za hodinu a čtvrt i díky 28 vítězným úderům.

V šatně jsem se rozplakala

„Jsem zklamaná, ale mám za sebou životní sezonu,“ řekla Kerberová, letošní vítězka Australian Open a US Open, která hrála i finále Wimbledonu a olympijských her v Riu de Janeiro. „Ona hrála agresivně, od začátku do konce do toho šla. Dala jsem do toho všechno, ale nestačilo to.“

Vyhrát Turnaj mistryň hned při své premiéře naposledy dokázala v roce 2011 Petra Kvitová. Za zisk Trofeje Billie Jean Kingové si bratislavská rodačka vydělala 2,054 milionu dolarů, v přepočtu přes 50 milionů korun.

Turnaj mistryň v Singapuru

tvrdý povrch, dotace 7 milionů dolarů

Dvouhra - finále:
Cibulková (7-SR) - Kerberová (1-Něm.) 6:3, 6:4

O finále čtyřhry čtěte ZDE

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga