Karolína Plíšková se raduje z postupu do semifinále Masters, porazila Rumunku...

Karolína Plíšková se raduje z postupu do semifinále Masters, porazila Rumunku Simonu Halepovou. | foto: Reuters

Plíšková je v semifinále Masters, Halepovou zdolala ve třech setech

  • 180
Skupinová fáze tenisového Turnaje mistryň v Šen-čenu je u konce. Karolína Plíšková porazila Rumunku Simonu Halepovou 6:0, 2:6, 6:4 a z druhého místa postupuje do semifinále. V něm se utká s Australankou Ashleigh Bartyovou. V úvodním singlu vyhrála už jistá vítězka skupiny Ukrajinka Elina Svitolinová nad Američankou Sofií Keninovou 7:5, 7:6.

Dvakrát v řadě se na Turnaji mistryň probojovala do semifinále. Pokud se mezi čtveřici nejlepších tenistek chtěla Karolína Plíšková dostat i letos, musela vyhrát svůj souboj proti Rumunce Simoně Halepové.

A přesně to se české tenistce podařilo.

ONLINE

Zápas jsme sledovali podrobně

Plíšková porazila v dramatickém duelu plném obratů Halepovou 6:0, 2:6, 6:4 a v tabulce Fialové skupiny skončila na postupovém druhém místě.

„Se Simonou je ten zápas vždy speciální, protože jsme toho spolu odehrály hodně. Chvilku jsem byla nahoře, chvilku dole, ale nakonec jsem to možná i trochu se štěstím dokázala,“ radovala se na kurtu.

Česko tak v semifinále závěrečného podniku sezony bude mít dvojí zastoupení. Vedle Plíškové se mezi nejlepší čtveřici probojovala i deblistka Barbora Strýcová v páru s Tchajwankou Sie Šu-wej.

Plíšková do zápasu vlétla. Hned na začátku duelu prolomila své soupeřce servis, brejk hladce potvrdila při svém podání a šla do vedení 3:0.

Česká tenistka hrála útočně, střídala rychlé údery s těmi pomalejšími a zejména s jejím přesným forhendem měla rumunská hráčka velké problémy.

Karolína Plíšková během zápasu proti Rumunce Simoně Halepové.
Karolína Plíšková podává během zápasu proti Rumunce Simoně Halepové.
Rumunka Simona Halepová odehrává balon během zápasu proti Karolíně Plíškové.

Plíšková ze svého tempa neslevila. Naopak. V utkání dominovala a za pouhých 20 minut uštědřila své protivnici „kanára“. Halepová za první set uhrála jen 10 fiftýnů.

Když Rumunka dorazila na lavičku, ihned k ní přispěchal trenér a téměř ji nepustil ke slovu. „Nehraj jí to tolik do forhendu, do úderů dávej větší rotaci…“ poučoval ji kouč.

Rumunka se ve druhém dějství zlepšila, začala hrát agresivněji, přestala balony jen vracet a sama se několikrát vydala k síti, kde z voleje výměnu ukončila.

Plíšková častěji chybovala: v prvním setu jen třikrát nevynuceně pokazila výměnu, zato v druhém dějství nastřádala chyb rovnou patnáct. Nedařilo se jí tolik ani při podání.

Česká tenistka v druhé sadě třikrát ztratila svůj servis a prohrála 2:6.

O vítězce duelu tak rozhodl třetí set. Ten nabídl dramatickou podívanou. Plíšková prohrávala, jenže pěti získanými gamy v řadě vývoj otočila na 5:2.

Halepové se téměř povedlo Češku dotáhnout, ale v koncovce třetí sady se i díky šťastnému odrazu od pásky radovala Plíšková.

Před nimi se na kurtu představily už jistá postupující z prvního místa Ukrajinka Elina Svitolinová a Američanka Sofia Keninová, která na turnaji nahradila zraněnou Biancu Andreescuovou z Kanady.

Z vítězství se v dramatické bitvě radovala Svitolinová, která svou americkou protivnici přehrála za 2 hodiny a 10 minut poměrem 7:5, 7:6 (12:10). Obhájkyně triumfu tak na turnaji dosud neprohrála ani set.

Svitolinová se v semifinále střetne se Švýcarkou Belindou Bencicovou.

Tenisový Turnaj mistryň v Šen-čenu v Číně

tvrdý povrch, dotace 14 milionů dolarů

Dvouhra - Fialová skupina:
Karolína Plíšková (2-ČR) - Halepová (5-Rum.) 6:0, 2:6, 6:4
Svitolinová (8-Ukr.) - Keninová (USA) 7:5, 7:6 (12:10)

Čtyřhra - Červená skupina:
Babosová, Mladenovicová (3-Maď./Fr.) - Mertensová, Sabalenková (1-Belg./Běl.) 4:6, 6:2, 10:5.
Grönefeldová, Schuursová (8-Něm./Niz.) - Čchan Jüng-žan, Čchan Chao-čching (5-Tchaj-wan) 6:2, 6:4.

Tabulka Fialové skupiny

Tým Z V P S B
1. Svitolinová 3 3 0 6:0 3
2. Plíšková 3 2 1 4:3 2
3. Halepová 3 1 2 3:4 1
4. Keninová 1 0 1 0:2 0

Tabulka

Tým Z V P S B
1. Babosová, Mladenovicová 3 3 0 6:2 3
2. Grönefeldová, Schuursová 3 2 1 4:3 2
3. Mertensová, Sabalenková 3 1 2 4:4 1
4. Čchan Jüng-žan, Čchan Chao-čching 3 0 3 1:6 0

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga