Lucie Šafářová servíruje v 1. kole Roland Garros. | foto: AP

Praha mě nastartovala. A Paříž vyvolává příjemné pocity, řekla Šafářová

  • 3
Paříž (Od našeho zpravodaje) - Předpověď počasí jí nepřála. Když Lucii Šafářovou pořadatelé pustili na kurt poprvé, blížil se déšť. Když se k večeru dostala na dvorec znovu, zase měla jen omezené množství času, než kurty začaly pokrývat plachty. Ale 29letá tenistka ukázala, že se v 1. kole příliš zdržovat nechce: Rusku Djačenkovou vyřídila 6:0, 6:2. „Moc nechybělo k tomu, abychom dnes nedohrály,“ věděla.

Do Paříže vyrazila bez trenéra Roba Steckleyho, jen se sparingpartnerem Filipem Havajem a přítelem. Ale zdá se, že formu si po utrápeném úvodu sezony přivezla slušnou. V prvním kole strávila proti 225. hráčce světa na kurtu jen 56 minut, pak už v houstnoucím dešti spokojeně mávala pařížskému publiku.

„Podmínky byly náročné, ale jinak si myslím, že jsem to dneska zvládla dobře, držela jsem míč ve hře. Ona dělala hodně chyb, takže jsem se nesnažila nic moc extra vymýšlet, jen hrát svou hru a tlačit ji. Vyvíjelo se to snadno,“ těšilo ji.

Prvních pět letošních zápasů v singlu pohrála, premiérovou výhru si připsala až na turnaji v Praze; a rovnou ho ovládla celý. „To byl hodně důležitý a zlomový moment. Dost mě to do sezony nastartovalo.“

Přesto tím její trable neskončily úplně. V Madridu ji skolila otrava jídlem. „Měla jsem rýži s krevetami. Vypadala i chutnala dobře...“ K zápasu proti Stosurové však ani nenastoupila.

V Římě následně vypadla už ve druhém kole; ale nyní je zpět v Paříži, místě, kde ožívají příjemné vzpomínky. Však tu loni Šafářová poprvé v kariéře pronikla do grandslamového finále.

„Je moc fajn být zpátky. Mám hodně skvělých vzpomínek z loňska. Když hraju zase na stejných kurtech, vyvolává to ve mně hodně příjemných pocitů.“

Jak dlouho se na nich udrží? Příště ji vyzve Švýcarka Viktorija Golubicová, až 130. tenistka světa. Ale rovněž žena, která při nedávném fedcupovém semifinále tak trápila krajanky Šafářové...


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga