Hrával grandslamy, smázl Roddicka. Teď se Cipolla ukáže v extralize

  10:11
Ital Flavio Cipolla a Francouzka Anais Laurendonová jako týmové jedničky letos provedou Mariánské Lázně tenisovou extraligou.

Flavio Cipolla na turnaji v Indian Wells | foto: Profimedia.cz

Stejnou finanční dotací 800 tisíc korun bude mít stejně jako v loňském roce tenisová extraliga, která se v sobotu rozehraje v základních skupinách v Liberci a Milovicích. Nejvyšší domácí soutěž smíšených družstev si letos zahraje pouze devět týmů, celek TK Neridé se totiž ze soutěže odhlásil. Favoritem jsou obhájci z Prostějova.

Letos se extraligy znovu zúčastní také vítězka Wimbledonu Petra Kvitová a sedmý hráč světa Tomáš Berdych, z české špičky budou hrát také Lukáš Rosol, Radek Štěpánek či Jiří Veselý. Neobjeví se pouze Lucie Šafářová, která dala pod vedením kanadského trenéra Roberta Steckleyho před začátkem sezony v Austrálii přednost přípravě na Floridě.

Mariánské Lázně hrají tenisovou extraligu pravidelně od roku 2002, ani letos tady však mezi favority nepatří. Spíš naopak. Týmu poskládanému vedle zkušených hráčů Itala Cipolly a Francouzky Laurendonové půjde v sobotním duelu s domácím Libercem i v tom nedělním proti Pardubicím především o body potřebné pro udržení nejvyšší soutěže v tradiční tenisové výspě lázeňského tenisu. „Příští rok budou pouze dvě skupiny po čtyřech účastnících. Chceme, aby hrály extraligu jen nejsilnější týmy,“ vysvětluje Tomáš Ostárek, jednatel pořádající společnosti Marin Sports.

Jedničkami Ital a Francouzka

Flavia Cipollu přivedl do světa velkého tenisu jeho otec Quirino, který ho také trénoval až do dospělého věku. Na okruh ATP jej dostal v začátcích mezi dospělými přes challengery, kde spolu posbírali na dvě desítky titulů, většina jich ovšem byla ve čtyřhře.

Tenisová extraliga 2014

Základní skupiny (13.-15. prosince)

  • Skupina C (Liberec): Liberec, LTC Pardubice, Mariánské Lázně
  • Skupina D (Milovice): Spartak Jihlava, Milten Milovice

Semifinálové skupiny (16.-18. prosince)

  • Skupina A (Prostějov): Agrofert Prostějov, I. ČLTK Praha, vítěz skupiny C
  • Skupina B (Přerov): Precheza Přerov, Sparta Praha, vítěz skupiny D

Finále (19. prosince, Prostějov)

  • vítěz skupiny A - vítěz skupiny B

V letošním ročníku se po odstoupení TK Neridé představí v extralize devět družstev. Přímo do semifinálových skupin byly nalosovány týmy Prostějova, 1. ČLTK Praha, Přerova a pražské Sparty. O zbývající dvě místa budou bojovat družstva Miultenu, Jihlavy, Liberce, Pardubic a Mariánských Lázní. V příštím roce dojde ke změně systému soutěže.

O titul se bude hrát ve dvou čtyřčlenných skupinách a také z tohoto důvodu budou důležité všechny letošní zápasy. Sestupovat budou dva týmy. Poslední přímo, předposlední do baráže o extraligu, ve které narazí na Modřany, vítěze první ligy.
Favoritem extraligy je letos znovu Prostějov a jeho největším konkurentem zřejmě znovu Přerov, se kterým se loni potkali ve finále. Jedničkou Přerova bude Němec Jan-Lennart Struff, devětapadesátý hráč světa, známá jména jsou ovšem na oupiskách dalších týmů.

Oporami Sparty budou Barbora Záhlavová-Strýcová nebo sestry Plíškovy. Liberec zase angažoval světovou čtyřicítku Benjamina Beckera z Německa nebo Poláka Lukasze Kubota, deblového semifinalistu z nedávného Turnaje mistrů. „Kvalita extraligy bude rozhodně vysoká. Diváci uvidí kvalitní zápasy,“ předvídá Tomáš Ostarek, jednatel pořádající společnosti Marin Sports.

Mariánské Lázně letos vsadily na pět jmen, své jedničky si pořídily v zahraničí v osobách Itala Cipolly a Francouzky Laurendonové. František Polánka jako týmová dvojka mezi muži Mariánských Lázní potvrdil na nedávném oblastním přeboru v hale karlovarského Gejzírparku jako nasazená jednička svou pozici aktuálně nejlepšího tenisty na západě Čech, když v pondělním finále porazil Adama Posejpala z TJ Slavoj Plzeň hladce 6:0, 6:1. Polánka výhrou v turnaji získal volnou kartu do kvalifikace na halové mistrovství republiky, které začne 5. ledna tradičně v Plzni.

Později se už Flavio zaměřil na singly a také tady ve své kariéře stihl posbírat několik cenných trofejí. Ta zřejmě největší je už je to tři roky starý skalp Andyho Roddicka z Mutua Madrid Open, kde mohl oslavit své první vítězství v sérii ATP World Tour Masters 1000 jako svůj doposud největší úspěch kariéry.

Jedenatřicetiletý Ital s charakteristickým bekhendem jednoruč vyšplhal nejvýš tenisovým žebříčkem v roce 2012, kde se zastavil až na sedmdesátém místě. Svůj tenisový otisk zanechal také na grandslamech, na US Open 2008 se probojoval dokonce až třetího kola, na French Open 2007 podlehl ve druhém kole antukovému králi Rafaelu Nadalovi.

Na českých dvorcích se Cipolla zapsal do paměti diváků asi nejvíc ve finále prostějovského challengeru Czech Open, kde se v roce 2011 postavil Kazachu Juriji Ščukinovi - semifinálovému přemožiteli Radka Štěpánka. V té době byl také mimochodem jedním z tenistů nařčených švédským deníkem Svenska Dagbladet ze zapletení do úplatkářské aféry.

Roli lídra Mariánských Lázní v extralize zastával Cipolla už před dvěma lety, kdy byl ještě hráčem první světové stovky. Oba své zápasy týmových jedniček ale prohrál a v klíčovém utkání proti Pardubicím pak Itala skvěle zastoupil v pozici lídra týmu Vladimir Ignatik, který společně s Liborem Salabou, Mikhailem Elginem, Elenou Camerinovou a Anais Laurendonovou, která je letos týmovou jedničkou mezi ženami pro Mariánské Lázně nejvyšší soutěž uhájili.

Devětadvacetiletá Francouzka Laurendonová se na singlovém žebříčku dostala nejvýš na 180. pozici, za další čtyři roky se ovšem postupně vrátila na hranici první pětistovky, kde se pohybuje téměř celou svou tenisovou kariéru, až na výjimku z roku 2003, kdy se dostala ve dvouhře i čtyřhře na grandslamovou antuku v Roland Garros. Rodačka ze St. Etienne má nejraději tvrdý povrch a na turnajích WTA i ITF se může pochlubit mírně aktivní bilancí.

Talentovaní Češi

Dvojkou Mariánských Lázní mezi muži je Libor Salaba, který je na extraligové soupisce už také stálicí. Dvaadvacetiletému hráči se podařilo zastavit propad na žebříčku ATP v roce 2012 a jeho zatím nejlepší tenis v kariéře potvrzuje aktuální umístění na 695. místě, se kterým také vstoupí do tenisového roku 2015.

Letos Salaba sbíral body do žebříčku především na sérii Futures, o patro výš tenisovou hierarchií na challengerech se mu už tolik nedařilo a začátkem srpna v Praze i o týden později v italském Cordenons vypadl hned v prvním kole, postoupit dál se Salabovi letos podařilo pouze v Bratislavě přes domácího kvalifikanta Michaela Fasunga, sice hladce, ale o den později už stejně nevyzrál na krajana Pavla Stauberta.

Třetím z mužů Mariánských Lázní pro letošní ročník tenisové extraligy je benjamínek týmu František Polanka. Hráč o dva roky mladší než Salaba je aktuálně 1223. mužem na žebříčku ATP, koncem léta však už poprvé atakoval hranici první tisícovky, který letos sbíral zkušenosti výhradně na sérii Futures. Extraligu si za stejný tým zahrál už loni, svůj duel s Janem Satralem však po prvním setu musel skrečovat kvůli zranění.

Dvojkou mezi ženami je dvacetiletá Jesika Malečková. Rodačka z Hořovic se přes turnaje ITF propracovala už na hranici první čtyřstovky, letos si poprvé v Praze na antuce začátkem září došla ve finále turnaje s dotací deseti tisíc dolarů přes krajanku Zuzanu Zalabskou pro singlový titul a na žebříčku si aktuálně drží 465. místo.

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...