Tomáš Berdych při podání v 1. kole turnaje v Londýně.

Tomáš Berdych při podání v 1. kole turnaje v Londýně. | foto: Reuters

Tenis může mít po Wimbledonu nové světové jedničky, Berdych je patnáctý

  • 0
Na patnáctou příčku, tedy o jednu pozici sestoupil Tomáš Berdych před Wimbledonem ve světovém pořadí. A jestli se chce český tenista vyhnout v žebříčku ATP mnohem razantnějšímu pádu, musí teď na třetím grandslamu sezony zaválet, protože na trávě v All England Clubu obhajuje body za loňské semifinále.

Berdych zvolil jako přípravu na londýnský grandslam, který začíná v pondělí, exhibici v Hurlinghamu - nemohl tak získat žádné body. Dostal se před něj Francouz Gaël Monfils, jenž si v sobotu zahrál finále na turnaji v Eastbourne.

Post světové jedničky stále drží Brit Andy Murray, který v pondělí vykročí za obhajobou wimbledonské trofeje, ale o trůn může v Londýně přijít.

Tenisové žebříčky

Za Murraym v pořadí ATP následují španělský král nedávného Roland Garros Rafael Nadal, Švýcar Stan Wawrinka a Srb Novak Djokovič, který generálku na trávě v Eastbourne vyhrál. Všichni mají šanci stát se po Wimbledonu jedničkou.

Murray si pozici udrží, když dojde do finále, ale pokud tam místo něj bude Nadal, bude první Španěl. Wawrinka musí turnaj vyhrát, aby byl poprvé v čele, a Djokovič dojít do finále. Zároveň potřebuje, aby Murray i Nadal vypadli před semifinále.

Ženský žebříček asociace WTA zveřejnila již v neděli. Karolína Plíšková vstoupí do Wimbledonu jako trojka a po něm může být světovou jedničkou.

V souboji s Angelique Kerberovou z Německa i dvojkou Simonou Halepovou z Rumunska je před boji na trávě v All England Clubu v nejlepší pozici, protože obhajuje málo bodů za loňské vyřazení ve 2. kole.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga