Srb Novak Djokovič podává v semifinále Turnaje mistrů.

Srb Novak Djokovič podává v semifinále Turnaje mistrů. | foto: AP

Djokovič uzavře další rok jako jednička, Medveděv zůstal čtyřkou

  • 0
Pošesté v kariéře ukončí Srb Novak Djokovič tenisový rok na pozici světové jedničky a vyrovná rekord Američana Peta Samprase. Na pořadí v čele světového žebříčku už nemohl nic změnit ani závěrečný Turnaj mistrů. Rus Daniil Medveděv zůstal po premiérovém triumfu v Londýně čtyřkou, poražený finalista Dominic Thiem z Rakouska trojkou.

Třiatřicetiletý Djokovič převzal v londýnské hale O2 trofej pro světovou jedničku už minulý týden před startem Turnaje mistrů. Předtím končil sezonu na tenisovém trůnu v letech 2011, 2012, 2014, 2015 a 2018.

Tenisové žebříčky

Z českých tenistů zakončí sezonu v první stovce světového pořadí jen Jiří Veselý, kterému patří 68. místo. Novou českou dvojkou se stal dvacetiletý Tomáš Macháč, který se posunul na 193. místo a znovu vylepšil své maximum. O čtyři příčky za ním figuruje Lukáš Rosol.

Jako světová jednička ve čtyřhře se rozloučil se sezonou Kolumbijec Robert Farah před krajanem Juanem Sebastianem Cabalem. Do elitní desítky se po premiérovém triumfu na Turnaji mistrů, kterým završili první společnou sezonu, posunuli Wesley Koolhof a Nikola Mektič. Nizozemský tenista je v žebříčku pátý, jeho chorvatský partner osmý.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga