Čtyři Češky postoupily do osmifinále Wimbledonu. Berdych vypadl

  16:32aktualizováno  23:16
Londýn (Od našeho zpravodaje) - Šestý hráč světa Tomáš Berdych vypadl ve Wimbledonu ve 3. kole. To české tenistky v Londýně válí: do osmifinále prošly hned čtyři! Barbora Záhlavová-Strýcová způsobila zatím největší překvapení letošního ročníku: ve 3. kole porazila světovou dvojku Číňanku Li Na. Dál prošla i Šafářová, Smitková a Kvitová.
POVEDLO SE. Barbora Záhlavová-Strýcová právě dobyla svou životní výhru -...

POVEDLO SE. Barbora Záhlavová-Strýcová právě dobyla svou životní výhru - porazila ve Wimbledonu druhou nasazenou Li Na. | foto: Reuters

Mohl to být dokonalý český den. Čtyři Češky se přes den probily do osmifinále Wimbledonu. Jenže „tečka páteční noci“ šťastná nebyla. Tomáš Berdych ve 3. kole prohrál s Marinem Čiličem 6:7 (5:7), 4:6, 6:7 (6:8).

Ženy se však v All England Clubu zaskvěly. Nejprve Barbora Záhlavová-Strýcová. Poprvé v kariéře prošla do osmifinále grandslamu. A navíc přes druhou nasazenou Číňanku Li Na po výsledku 7:6 (7:5), 7:6 (7:5).

Pak na své kvalitní grandslamové výkony z letošního roku navázala Lucie Šafářová. Porazila nasazenou desítku Dominiku Cibulkovou 6:4, 6:2 a poprvé se probila ve Wimbledonu mezi nejlepších šestnáct.

Obrovským překvapením je osmifinálová účast Terezy Smitkové. Devatenáctiletá hráčka se poprvé v kariéře dostala do hlavní soutěže a po napínavém boji a výhře 4:6, 7:6 (7:5), 10:8 prošla do osmifinále, kde vyzve krajanku Šafářovou.

Vítěznou „dívčí válku“ dokonala večer Petra Kvitová, která porazila pětinásobnou wimbledonskou šampionku Venus Williamsovou 5:7, 7:6 (7:2), 7:5.

Výstižně shrnul počínání českých tenistek Jiří Fencl, trenér Lucie Hradecké. Na Twitter napsal: „Čtyři české hráčky mezi posledními šestnácti ve Wimbledonu. V zemi, kde není ani jeden travnatý kurt. Úžasné!“

V potemnělém Wimbledonu skončilo Berdychovo tažení

Ještě nikdy se zápas pod otevřeným nebem nehrál tak dlouho jako duel Tomáše Berdycha s Marinem Čiličem ve 3. kole letošního Wimbledonu. Když skončil, ukazovaly hodiny v Londýně 21:38.

V tu dobu po kurtu číslo 3 radostně poskakoval téměř dvoumetrový Chorvat. Podruhé za sebou dokázal Berdycha zdolat na trávě. Táhl ho hlavně výborný servis. Vyhrál vyrovnané první dva sety.

Nad kurtem se stmívalo, ale duel pokračoval. V napínavém třetím setu měli oba hráči šanci na brejk, ale nakonec si podání udrželi až do tie-breaku. Berdych se během sady několikrát rozčílil na umpirového rozhodčího. Jestřábí oko už totiž ve tmě nefungovalo, a tak se hráči museli spoléhat pouze na oči lidské.

Tomáš Berdych se v utkání s Marinem Čiličem často divil a promlouval sám se...

A to vyvolalo řadu kontroverzních situací. „Jste lepší než Jestřábí oko, když vidíte ve tmě,“ řekl po sporném míči Berdych sudímu sarkasticky. V tie-breaku po jedné z výměn zkroušeně přišel k umpiru a pronesl: „Prosím, aspoň jednou, udělejte něco normálního.“

Prosby mu nebyly nic platné. První mečbol za stavu 6:5 v tie-breaku ještě Berdych odvrátil, ten druhý - při Čiličově servisu - už ne. A tak se s Wimbledonem rozloučil. „Čilič hrál lépe,“ uznal.

Záhlavová-Strýcová: Největší výhra mé kariéry

Záhlavová-Strýcová zvedla ruce nad hlavu a začala slavit. Jenže předčasně! Li Na si vzala Jestřábí oko a míček, který sudí zahlásil jako aut, se ukázal být dobrým.

Mečbol se opakoval. Jak kruté by bylo prohrát zápas, v němž už Češka slavila vítězství...

Naštěstí se podobnou myšlenkou nemusela dlouho zabývat. Číňanka při opakování mečbolu udělala dvojchybu. Plzeňská rodačka se culila od ucha k uchu - právě dosáhla životního úspěchu! „Neslyšela jsem, že si vzala Jestřábí oko. Radovala jsem se, že už zápas skončil. Naštěstí pak udělala dvojchybu,“ řekla Záhlavová-Strýcová v rozhovoru po zápase (celý ohlas čtěte ZDE).

Přímé přenosy

Wimbledon živě

Poprvé v životě prošla do osmifinále grandslamu. Paradoxně zrovna v době, kdy už několik týdnů bojuje s pochroumanou achilovkou. A navíc po výhře nad soupeřkou, která je o 41 míst na žebříčku výše! Li Na je světovou dvojkou, vítězkou Australian Open - a také hráčkou, kterou Záhlavová-Strýcová dosud nikdy neporazila.

„Jsem moc šťastná. Hrála jsem dobře, užila jsem si to na kurtu číslo jedna,“ pokračovala Češka. „Je to největší výhra mé kariéry.“

Je třeba uznat, že Číňanka nezažívá nejlepší týdny. Na Roland Garros vypadla už v 1. kole, ani ve Wimbledonu nehrála v ideální formě. Proti Záhlavové-Strýcové udělala hrozivých 37 nevynucených chyb.

Pavouky

Češka však favoritku ničila dobrým servisem a pestrou hrou. Občas zkrátila hru, jindy se odvážně vydala na síť, kde se jí výtečně dařilo. I díky tomu se může těšit v pondělí na své první grandslamové osmifinále, kde ji čeká bývalá světová jednička Caroline Wozniacká.

Kvitová v pohledném zápase porazila Venus Williamsovou

Ve čtvrtek pilovala taktiku - a v pátek mohla slavit úspěch. Tenistka Petra Kvitová dosáhla ve Wimbledonu cenného vítězství: porazila tamější pětinásobnou šampionku Venus Williamsovou. „Venus je vždy na trávě skvělá. Jsem moc šťastná, že se mi povedlo ji porazit,“ řekla šestá nasazená Češka, kterou nyní vyzve Číňanka Pcheng Šuaj.

ON-LINE

Zápas Kvitová vs. Williamsová jsme sledovali v podrobné reportáži

Kvitová vyzvala starší ze sester Williamsových popáté v kariéře - a popáté došel jejich zápas do tří setů. Ten poslední každou chvíli roztleskal publikum na centrálním dvorci. Boj plný pohledných výměn bavil. Když tenistky opouštěly kurt, smály se obě. Věděly, že předvedly dobré představení.

Rozhodl ho dvanáctý game třetího setu. Williamsová v něm udělala čtyři chyby a Kvitová mohla jásat - na svém oblíbeném grandslamu zatím válí dál. „Když jsem ztratila první set, byla jsem smutná, ale pořád jsem věřila, že to dokážu,“ řekla šestá nasazená. „Snažila jsem si ji tlačit ze všech sil. Fakt jsem bojovala. Věděla jsem, že nesmím vypustit ani jeden balon.“

Šafářová vyzve v osmifinále mladou Smitkovou

Lucie Šafářová se na grandslamech dlouho trápila. Letos však, zdá se, přišla její průlomová sezona. Na Australian Open trápila pozdější vítězku Li Na, na Roland Garros vypadla až v osmifinále - a stejnou fázi turnaje si premiérově zahraje i ve Wimbledonu.

Proti desáté nasazené Dominice Cibulkové ze Slovenska zabodovala svou agresivní hrou. Soupeřce vzala servis hned v prvním gamu a své podání si v prvním setu držela. Ve druhé sadě vzala Cibulkové podání hned třikrát. Celkem zahrála Šafářová 24 vítězných míčů, využila 4 ze 14 brejkbolů a po 78 minutách mohla vítězně zatnout pěsti. 

CO S TÍM? Dominika Cibulková byla bezradná, na skvělou Lucii Šafářovou...
ROZJÁSANÁ. Lucie Šafářová odehrála skvělý zápas a Dominiku Cibulkovou vyřadila...

„Dominiku jsem nikdy neporazila, o to větší výzva to pro mě byla. Věděla jsem, že tráva není úplně její oblíbený povrch. Měli jsme s trenérem stanovenou taktiku, kterou jsem dodržovala od začátku do konce. Fungovala. Jsem strašně šťastná, že jsem ve čtvrtém kole,“ řekla Šafářová.

V pondělním osmifinále ji čeká pozoruhodné derby. Vyzve devatenáctiletou Terezu Smitkovou, která při své první účasti v hlavní soutěži grandslamu senzačně prošla do osmifinále. Ve 3. kole po obrovské bitvě zdolala Bojanu Jovanovskou 4:6, 7:6 (7:5), 10:8.

Jednadvacetiletá Srbka začala zápas lépe. Zvládla první set, ve druhém měla za stavu 6:5 mečbol. Jenže Smitková ho odvážným útokem odvrátila, vyhrála tie-break a vynutila si rozhodující sadu.

Ta se změnila v nevídané drama. Jovanovská šla dvakrát podávat na výhru v zápase. Smitková schovávala tvář, do níž se draly slzy, do ručníku. A poté pokaždé soupeřce servis vzala. A po 2 hodinách a 53 minutách přišlo obrovské překvapení - Smitková z grandslamové kvalifikace prolétla už do osmifinále.

V pátek se představí v All England Clubu ještě Tomáš Berdych, kterého vyzve Chorvat Marin Čilič.

Djokovič si poranil rameno, ale postoupil

Nečekané komplikace zažila nasazená jednička Novak Djokovič. V utkání s Gillesem Simonem dominoval, vedl 2:0 na sety a kráčel za postupem do osmifinále. Jenže pak při jedné z výměn uklouzl, spadl na levou ruku a poranil si rameno. 

NEPŘÍJEMNÝ PÁD. Novak Djokovič v zápase s Gillesem Simonem uklouzl a poranil si...
NEPŘÍJEMNÝ PÁD. Novak Djokovič v zápase s Gillesem Simonem uklouzl a poranil si...
NEPŘÍJEMNÝ PÁD. Novak Djokovič v zápase s Gillesem Simonem uklouzl a poranil si...

Srb si zavolal na kurt fyzioterapeuta a zbytek zápasu zvládl, vyhrál 6:4, 6:2, 6:4. „Ucítil jsem ostrou bolest, byl to podivný pád,“ řekl Djokovič. „Naštěstí tam nebylo žádné poškození. Jsem rád, že jsem dokázal postoupit, teď mám dva dny na zotavení.“ V osmifinále ho čeká Jo-Wilfried Tsonga, který se zatím dostal na kurt každý hrací den (více čtěte ZDE).

Tenisový Wimbledon

(tráva, dotace 25 milionů liber)

MUŽI

Dvouhra, 2. kolo: 

Janowicz (15-Pol.) - Hewitt (Austr.) 7:5, 6:4, 6:7 (7:9), 4:6, 6:3
López (19-Šp.) - Pavič (Chorv.) 6:4, 7:6 (7:4), 7:5
Giraldo (Kol.) - Granollers (30-Šp.) 4:6, 7:6 (7:2), 1:6, 6:1, 7:5

3. kolo:

Čilič (26-Chorv.) - Berdych (6-ČR) 7:6 (7:5), 6:4, 7:6 (8:6)
Djokovič (1-Srb.) - Simon (Fr.) 6:4, 6:2, 6:4
Murray (3-Brit.) - Bautista (Šp.) 6:2, 6:3, 6:2
Tsonga (14-Fr.) - Wang (Tchaj-wan) 6:2, 6:2, 7:5
Anderson (20-JAR) - Fognini (16-It.) 4:6, 6:4, 2:6, 6:2, 6:1
L. Mayer (Arg.) - Andrej Kuzněcov (Rus.) 6:4, 7:6 (7:1), 6:3
Chardy (Fr.) - Stachovskij (Ukr.) 6:3, 6:7 (4:7), 6:3, 6:0

Čtyřhra, 2. kolo: 

Benneteau, Roger-Vasselin (4-Fr.) - Begemann, Rosol (Něm./ČR) 6:3, 6:7 (3:7), 6:4, 6:2

Butorac, Klaasen (13-USA/JAR) - Levinský, Veselý (ČR) 6:3, 6:7 (5:7), 7:6 (7:5), 6:4

ŽENY

Dvouhra, 2. kolo:

Halepová (3-Rum.) - Curenková (Ukr.) 6:3, 4:6, 6:4, Bencicová (Švýc.) - Duvalová (USA) 6:4, 7:5.

3. kolo:

Kvitová (6-ČR) - V. Williamsová (30-USA) 5:7, 7:6 (7:2), 7:5
Šafářová (23-ČR) - Cibulková (10-SR) 6:4, 6:2
Záhlavová-Strýcová (ČR) - Li Na (2-Čína) 7:6 (7:5), 7:6 (7:5)
Smitková (ČR) - Jovanovská (Srb.) 4:6, 7:6 (7:5), 10:8
A. Radwaňská (4-Pol.) - Britová (Portug.) 6:2, 6:0
Wozniacká (16-Dán.) - Konjuhová (Chorv.) 6:3, 6:0
Makarovová (22-Rus.) - Garciaová (Fr.) 7:5, 6:3
Pcheng Šuaj (Čína) - Davisová (USA) 0:6, 6:3, 6:3

Čtyřhra, 2. kolo:

Pennettaová, Stosurová (It./Austr.) - Hradecká, Krajiceková (13-ČR/Niz.) 7:5, 6:3
Muguruzaová, Suárezová (16-Šp.) - Koukalová, Niculescuová (ČR/Rum.) 6:2, 4:6, 6:4
Aojamaová, Voráčová (Jap./ČR) - Huberová, Raymondová (15-USA) 0:6, 7:6 (7:5), 6:4

Smíšená čtyřhra, 1. kolo:

Kližan, Bencicová (SR/Švýc.) - Rosol, Koukalová (ČR) 6:4, 6:0 Marach, Karolína Plíšková (Rak./ČR) - Čermák, Hradecká (ČR) 6:1, 6:2
Levinský, Husárová (ČR/SR) - Tursunov, Moultonová-Levyová (Rus./USA) 6:4, 6:4
Dlouhý, Huberová (ČR/USA) - Venus, Rosolská (N. Zél./Pol.) 6:3, 6:4

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Bořil ve Slavii pokračuje, má smlouvu na další rok. Jsem nadšený, říká

23. dubna 2024  17:14

Aktualizujeme Podepsáno má už dva měsíce. Teď fotbalová Slavia novinku oznámila veřejnosti: Kapitán Jan Bořil...

Finále druhé ligy táhne, přišly i čtyři tisíce diváků. Piráti se baví tipovačkou

23. dubna 2024

Druhá liga taky liga! Ve stínu extraligového finále zuří i boj o vstupenku do první hokejové ligy a...

Vysoká pokuta za nařčení Antoše. APK hlásí: Zadina znevážil jméno extraligy

23. dubna 2024  15:43,  aktualizováno  16:27

Po výhře 6:2 ve čtvrtém utkání finále hokejové extraligy si postěžoval, že názory experta České...

Hermannová se Štochlovou neletí do Číny a soustředí se na Nations Cup

23. dubna 2024  16:03

Plážové volejbalistky Barbora Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou, které v poslední době sužují...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...