Alex de Minaur (v čepici) a Nick Kyrgios oslavují úspěch ve čtvrtfinále ATP...

Alex de Minaur (v čepici) a Nick Kyrgios oslavují úspěch ve čtvrtfinále ATP Cupu. | foto: Reuters

Australané odvrátili čtyři mečboly a jsou v semifinále ATP Cupu

  • 0
Domácí Australané jsou zásluhou Nicka Kyrgiose a Alexe de Minaura na ATP Cupu v semifinále. V rozhodující čtyřhře proti britským tenistům odvrátili deblovým specialistům Jamiemu Murraymu s Joem Salisburym čtyři mečboly, načež zvítězili v super-tiebreaku 18:16.

Šanci na zisk nové trofeje udrželi také favorizovaní Rusové. Karen Chačanov i Daniil Medveděv opět své singly vyhráli a zasloužili se o postup přes Argentinu. Australané si o finále zahrají buď proti Španělsku s Rafaelem Nadalem, nebo proti Belgii s Davidem Goffinem. Rusko čeká na lepšího z pátečního duelu Srbsko - Kanada.

Devětadvacátý hráč žebříčku Kyrgios, který inicioval mezi tenisty sbírku na podporu australských obyvatel po ničivých požárech, nejprve dnes v Sydney přehrál jasně Camerona Norrieho dvakrát 6:2. De Minaur poté nestačil na Dana Evanse a bitvu prohrál 7:6, 4:6 a 6:7, ale v deblu s Kyrgiosem si vše vynahradil.

„Určitě to byly největší nervy v tie-breaku, jaké jsem kdy zažil. Večer padne několik červených vín,“ řekl Kyrgios v rozhovoru na kurtu. Po proměněném mečbolu nejprve známý bouřlivák, jenž během sezony na okruhu vyvolává rozruch prakticky na každém turnaji, parťáka zalehl a pak si ho přehodil přes rameno.

Podíl na vítězství měl i kapitán Lleyton Hewitt. V deblu vsadil na singlisty a nominoval je na poslední chvíli místo zkušené dvojice John Peers, Chris Guccione, která v základní skupině vyhrála všechny tři debly.

Stoprocentní jsou v Austrálii i ruští singlisté Chačanov s Medveděvem. První z nich dnes nejprve přehrál Guida Pellu ve dvou setech a druhý bod přidala světová pětka Medveděv. Dvoumetrový tenista zdolal o 30 cm menší argentinskou jedničku Diega Schwarztmana 6:4, 4:6, 6:3.

Nová týmová soutěž vyvrcholí v Sydney v neděli. Pro hráče slouží ATP Cup zároveň jako příprava na grandslamové Australian Open.

Tenisový turnaj mužských týmů ATP Cup v Austrálii

Čtvrtfinále (Sydney)

Austrálie - Velká Británie 2:1
Kyrgios - Norrie 6:2, 6:2
De Minaur - Evans 6:7 (4:7), 6:4, 6:7 (2:7)
De Minaur, Kyrgios - J. Murray, Salisbury 3:6, 6:3, 18:16

Rusko - Argentina 2:0 po dvouhrách
Chačanov - Pella 6:2, 7:6 (7:4)
Medveděv - Schwartzman 6:4, 4:6, 6:3
Kravčuk - M. González, Molteni 7:6 (7:5), 6:4

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga