NA KOLENOU. Novak Djokovič musel kvůli bolestem vzdát daviscupové utkání proti

NA KOLENOU. Novak Djokovič musel kvůli bolestem vzdát daviscupové utkání proti Argentinci Juanu Martinovi Del Potrovi. | foto: Reuters

Tenisový král Djokovič má nařízený klid, tak se asi ožení

  • 22
Ukončit zápas před osmnácti tisíci diváky v bělehradské aréně v slzách, ten pocit zná. Jenže v neděli to byly tak trochu "jiné" slzy. Novaku Djokovičovi vytryskly v momentu, kdy jej bolest srazila na zem a donutila vzdát rozhodující zápas daviscupového semifinále proti Argentině. Jeho pád ukončil srbskou cestu za obhajobou salátové mísy.

Juan Martin Del Potro vedl ve čtvrtém zápase semifinálového souboje Srbska a Argentiny nad světovou jedničkou 7:6, 3:0, když se soupeř s výkřikem bolesti sesunul na kurt. Na lavičku mu museli pomoct spoluhráči a kapitán Bogdan Obradovič. Tenisový král roku 2011 padl.

Teprve potřetí v letošním roce, jenže dvě z těchto proher mu uštědřil stejný "hráč": jeho vlastní tělo. Zradilo jej dvakrát v průběhu jednoho měsíce.

Zatímco ve finále turnaje v Cincinnati odstoupil srbský ďábel kvůli problémům s ramenem, v bělehradské daviscupové bitvě se ozvala žebra a dolní část zad. Pozdější vyšetření stanovilo diagnózu: natržený zádový sval.

Poprvé ucítil, že není v pořádku, ještě na US Open, i ve finále proti Rafaelu Nadalovi se nechal ošetřit. V New Yorku však bolest přemohl, zatnul zuby a do sbírky přidal třetí letošní grandslamový titul.

HVĚZDA SE PROTAHUJE. Novak Djokovič se protahuje během daviscupového zápasu s
V PÉČI LÉKAŘŮ. Lékaři se snaží zbavit Novaka Djokoviče bolesti. Marně, srbrský

BOLÍ TO. Srbský tenista Novak Djokovič v daviscupovém semifinále bolest nepřemohl.

To bylo v pondělí večer amerického času. V úterý jej od brzkého rána čekal na minutu vypočítaný program zejména mediálních aktivit, s trofejí pózoval na Empire State Building. Do Bělehradu dorazil necelých 24 hodin před začátkem semifinálového klání. Vyčerpaný a unavený. "Národní hrdost mě požene dopředu," byl si jistý.

Šedesát procent lepších než Troicki

Jeho absence v páteční dvouhře a sobotní čtyřhře nepřekvapila. Nasazení do nedělního souboje o důležitý bod, jelikož Argentinci vedli v Bělehradě po dvou hracích dnech 2:1, také ne. Kdo jiný než vládce současného mužského tenisu by měl převzít otěže v rozhodujícím momentu?

"Rozhodl jsem se sám," řekl. Na týmové poradě jej vyzvali tým i kapitán: věřili, že i šedesátiprocentní Novak Djokovič zahraje lépe než původně nominovaný Viktor Troicki. "Snažil jsem se i s vědomím, že riskuju zhoršení zranění."

A risk nevyšel, kurt opouštěl v bolestech a v slzách. "Ukončit zápas takhle bylo mimořádně skličující," snažil se skrýt zklamání. Vždyť Davisův pohár je jeho srdeční záležitostí. "Nedalo se to vydržet. Omlouvám se," napsal fanouškům na sociální síti Twitter.

Pak přišlo lékařské kolečko a po něm částečná úleva. "Není to tak vážné, jak jsme si mysleli. Mám částečně natržený sval v zádech, na vyléčení bude stačit odpočinek," řekl přetížený muž a potvrdil, že pauza v jeho nabitém turnajovém programu je neodvratná. Nejspíš vynechá nejbližší turnaje v Šanghaji a Pekingu.

Stroj jménem "Novak Djokovič - verze 2011" se, zdá se, malinko zasekl. Ale jen na kurtech. Světová jednička prý chce zdravotní přestávku využít i ke svatbě s dlouholetou partnerkou Jelenou Rističovou.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga