SOUSTŘEDĚNÍ. Lucie Šafářová ve třetím kole Roland Garros.

SOUSTŘEDĚNÍ. Lucie Šafářová ve třetím kole Roland Garros. | foto: Reuters

Šafářová se po Paříži propadla na světovém žebříčku o šestnáct míst

  • 12
Pád o šestnáct míst na světovém žebříčku postihl Lucii Šafářovou po Roland Garros. Loni se česká tenistka probila v Paříži do finále, letos vypadla ve třetím kole a klesla ze třinácté na devětadvacátou příčku. Španělská šampionka Garbiňe Muguruzaová je novou světovou dvojkou, vítěz mužské dvouhry Srb Novak Djokovič zvýšil svůj už tak ohromný náskok v čele žebříčku.

Tomáš Berdych, který prohrál s Djokovičem ve čtvrtfinále, uhájil v pořadí ATP osmou příčku. Nově je před ním rakouský objev Dominic Thiem. Díky pařížskému semifinále se dostal dvaadvacetiletý Thiem poprvé do elitní desítky a je sedmý.

Za Djokovičem následují jeho soupeř v nedělním finále Andy Murray, dále Roger Federer, jemuž v účasti na French Open zabránila bolavá záda, Rafael Nadal a loňský šampion z Paříže Stan Wawrinka.

Elitní desítka a Češi na žebříčku

Zatímco Djokovičův náskok v čele žebříčku činí zhruba 8 000 bodů, odstup Sereny Williamsové po neúspěšné obhajobě se ztenčil na polovinu (1 564 bodů).

Česká jednička Petra Kvitová si o příčku polepšila a je jedenáctá. Karolína Plíšková je sedmnáctá a za Šafářovou uzavírá třicítku Barbora Strýcová.

Novou jedničkou mezi deblisty je Francouz Nicolas Mahut. Do čela mu pomohl i nezdar Brazilce Marcela Mela, jenž nezopakoval v Paříži loňský titul.

„Konečně nebudu ten, který se proslavil prohrou ve Wimbledonu,“ řekl Mahut, jenž na wimbledonské trávě v červnu 2010 odehrál s Johnem Isnerem nejdelší zápas tenisové historie, který trval 11 hodin a pět minut.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga