Karolína Muchová v semifinále Australian Open

Karolína Muchová v semifinále Australian Open | foto: Reuters

Muchová je po grandslamovém vystoupení v Melbourne dvaadvacátá na světě

  • 8
Účast v semifinále Australian Open postrčila Karolínu Muchovou ve světovém žebříčku o pět míst vzhůru. Česká tenistka momentálně figuruje na dvaadvacáté pozici, její maximum je o jednu příčku lepší. V čele nového pořadí WTA zůstala s velkým náskokem Australanka Ashleigh Bartyová, která na domácím grandslamu v Melbourne vypadla právě s Muchovou ve čtvrtfinále.

Šampionka Australian Open Naomi Ósakaová je nově světovou dvojkou, Japonka vystřídala Simonu Halepovou. Karolína Plíšková zůstala šestá, Petra Kvitová klesla o dvě místa a uzavírá elitní desítku. Druhou příčku v deblovém pořadí opustila Barbora Strýcová a je čtvrtá, novou jedničkou je Běloruska Aryna Sabalenková.

Karolína Muchová na Australian Open

Mužům nadále vládne Novak Djokovič a díky 311. týdnu v čele žebříčku je novým rekordmanem. V čele pořadí ATP za dva týdny překoná dosavadní historické maximum Švýcara Rogera Federera. Ten zatím po operaci kolena nehraje.

„Teď už svou pozornost zaměřím na grandslamy. Pokud cílíte na post jedničky v žebříčku, musíte hrát celou sezonu, všechny turnaje a hrát na nich dobře. Moje cíle se teď trochu změní,“ řekl Djokovič, jenž dnes začal 309. týden v čele a Federerův rekord překoná 8. března.

Tenisové žebříčky

Elita v pořadí ATP a WTA + nejlepší Češi v rubrice Tenis

Djokovič navzdory problémům s břišním svalem vyhrál Australian Open v neděli již podeváté a po zisku 18. trofeje z grandslamů vede o více než dva tisíce bodů před Rafaelem Nadalem, jenž v Melbourne skončil ve čtvrtfinále. Za ně se na třetí pozici posunul poražený finalista Daniil Medveděv z Ruska.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga