Karolína Plíšková se chystá na servis v semifinále Roland Garros.

Karolína Plíšková se chystá na servis v semifinále Roland Garros. | foto: Reuters

Plíšková zůstala ve světovém žebříčku třetí, Berdych čtrnáctý

  • 11
Česká tenistka Karolína Plíšková zůstala po semifinálové účasti na Roland Garros ve světovém žebříčku třetí. Tomáš Berdych, který se s grandslamovou Paříží rozloučil už v druhém kole, je v pořadí ATP Tour stále čtrnáctý.

Aktuální česká jednička Plíšková měla na French Open na dosah první místo v žebříčku WTA Tour. K posunu na trůn potřebovala postoupit do finále, ale o kolo dřív ztroskotala na Simoně Halepové. Tím získala šanci na pozici světové jedničky Rumunka, ale po porážce s nečekanou šampionkou Jelenou Ostapenkovou se posunula „jen“ na druhou pozici.

Žebříčky ATP a WTA

V čele pořadí tak zůstala Angelique Kerberová, jež vypadla na Roland Garros už v prvním kole. Se ziskem 7035 bodů má Němka náskok 185 bodů před Halepovou a 345 před Plíškovou.

Petra Kvitová, která v Paříži odehrála první dva zápasy v sezoně, si mírně pohoršila ze šestnáctého místa na sedmnácté. Talentovaná Markéta Vondroušová je po grandslamovém debutu a postupu do druhého kola 79. na světě.

Lotyšku Ostapenkovou její senzační triumf katapultoval ze 47. místa na dvanácté. Sesazená šampionka Garbiňe Muguruzaová si naopak pohoršila o deset pozic a klesla z páté příčky na patnáctou.

O dvě místa si polepšil mužský vítěz Rafael Nadal ze Španělska, kterého jeho desátý titul vynesl za Andyho Murrayho na druhou pozici. Brit má v čele náskok 2605 bodů. Loňský pařížský šampion Novak Djokovič ze Srbska klesl po čtvrtfinálovém vyřazení z druhého na čtvrté místo.

Polepšil si Jiří Veselý, jemuž premiérové třetí kolo na French Open a následný triumf na challengru v Prostějově pomohly k posunu o patnáct pozic na 42. místo.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga