Dánská teniska Caroline Wozniacká salutuje po postupu do 4. kola US Open.

Dánská teniska Caroline Wozniacká salutuje po postupu do 4. kola US Open. | foto: AP

Caro a spol. udivují. Tenisové US Open je plné překvapení

  • 16
Než kouč David Kotyza odešel od tenistky Caroline Wozniacké, věštil, že Dánka pookřeje na US Open. Trefa! Bývalá jednička v New Yorku způsobila jednu ze senzací. Ale není sama, kdo zaujal.

Letošní grandslamová slavnost konající se ve stále přepychovějším areálu na Flushing Meadows je skutečně Open. Otevřená. MF DNES a iDNES.cz nabízí pět překvapení, která se zatím v Corona Parku, na místě někdejší zapáchající skládky odpadků v Queensu, urodila.

1. Doktor Ivo a jeho působivé tažení

Je pouze o čtvrt roku mladší než český veterán Štěpánek. Ana svém třináctém US Open se Ivo Karlovič odpíchl ke své nejkrásnější jízdě.

Ivo Karlovič v prvním kole US Open

Ta sice skončila, ale ani porážka s běhavým Japoncem Nišikorim nemůže změnit fakt, že obr Karlovič na newyorském betonu dokráčel nejdál v kariéře. Do osmifinále.

Nic na něm není malého. Na světě pobývá 37 let a šest měsíců. Váží 105 kilo, měří 211 centimetrů. Nosí boty velikosti 51 až 52. Má přezdívku Doktor Ivo a v prvním kole překonal turnajový rekord se 61 nastřílenými esy. Po jeho nedávných výsledcích není jeho postup úplným šokem. Je však obdivuhodné, jak zvládl utkání na tři vítězné sady.

2. Zmrtvýchvstání sladké Caroline

Na stadionech v Centru Billie Jean Kingové často pouštějí píseň Sweet Caroline od Neila Diamonda. Zpívá se v ní o zvlášť dobrých časech. Též dánské blondýně Wozniacké se zdá, že jí dlouho nebylo tak skvěle.

Vždyť se bývalá jednička na žebříčku po sérii zranění a trpkých porážek zřítila na 74. místo. Zdálo se, že se ze sportovní branže brzy přesune do showbyznysu.

Caroline Wozniacká po vítězném zápase 4. kola US Open proti Madison Keysové.
Caroline Wozniacká ve druhém kole US Open

Hlavně z osobních důvodů od ní v srpnu odešel trenér Kotyza, jehož předtím Piotr Wozniacki označil za ideálního muže pro svou dceru. Na oblíbeném grandslamu, kde to už dvakrát dotáhla do finále, Wozniacká přesto zabrala. Zdolala dvě sokyně z Top 10 - Kuzněcovovou a Keysovou. A klidně může jít dál.

3. Vrátila se z penze. A teď dobývá New York

Pochod princezny Caroline bude pokračovat, pakliže v úterý vyřadí „popelku z Lotyšska“. Příběh Anastasie Sevastovové (26) je ještě působivější. V květnu 2013 ze zdravotních důvodů ukončila kariéru.

Loni v lednu se k ní vrátila a začala šplhat vzhůru. Dokázala to, co se nepovedlo třeba Češce Vaidišové, a bez ohledu na výsledek partie s Wozniackou si příští týden vylepší osobní rekord v pořadí WTA Tour (v lednu 2011 byla na 36. pozici).

Ve své zemi si nepřipadá jako celebrita, což se ovšem může rázem změnit, pokud po Schmiedlové, Muguruzaové, Bondarenkové a Kontaové „šmikne“ i Wozniackou.

4. Dámy a pánové, vítejte na French Open!

K takovému zvolání přiměli deník Los Angeles Times tři kumpáni, kteří zatřásli tenisovými dějinami.

Gaël Monfils, Jo-Wilfried Tsonga a Lucas Pouille v neděli pronikli do čtvrtfinále US Open. Tři Francouzi se tak daleko na grandslamu ocitli naposled na Roland Garros 1947.

ROZPLÁCLÝ HRDINA. Francouzský tenista Lucas Pouille vyřadil na US Open Nadala.

Zvlášť spektakulární bylo představení nejméně známého z tria novodobých tenisových mušketýrů - Pouille přemohl španělského šampiona Nadala 6:1, 2:6, 6:4, 3:6, 7:6 a ovládl třetí „pětiseťák“ za sebou.

5. Pod střechou je sucho. Jenže taky rámus!

Po čtyřech hodinách a sedmi minutách proměnil mečbol, vyplázl jazyk, padl na záda a tvrdil: „O něčem takovém jsem ani nesnil.“

Vděčnost za ochranu před kapkami padajícími shůry se v New Yorku mísí s nepříjemným poznáním. Ashe Stadium se nově umí schovat pod zatahovací střechu za 150 milionů dolarů.

Britský tenista Andy Murray trefuje míček v utkání 1. kola US Open.

Tenisté a pořadatelé tak nejsou úplně vydáni napospas přírodě. Sláva! Zjistilo se však, že v kotli pro 24 tisíc diváků je náhle nečekaně silný hluk. Místní publikum není nejukázněnější.

Zvuky, jež vydává při výměnách, pod novou „pokličkou“ na kurtu ruší. Stejně jako hlasité bubnování kapek.

„Něco takového jsem nezažil, vůbec jsem neslyšel údery míčů o výplet,“ řekl Andy Murray. „A my se podle nich hodně řídíme.“

„Randál mi dost vadil,“ pravila Sevastovová po triumfu nad Muguruzaovou. „Ale zvykla jsem si.“ A tak se rozvinula její story.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga