Kvitová prohrála s Kerberovou a na US Open končí, vypadl i Nadal

  18:51aktualizováno  5. září 7:21
Odehrála nejlepší grandslam sezony, přesto Petra Kvitová vypadla na US Open o kolo dřív než v loňském roce. V osmifinále, které se konalo v rámci tzv. „night session“ na nasvíceném centrkurtu, podlehla turnajové dvojce Angelique Kerberové z Německa 3:6, 5:7.
Česká tenistka Petra Kvitová došla na US Open do osmifinále.

Česká tenistka Petra Kvitová došla na US Open do osmifinále. | foto: AP

Ačkoliv Kvitová loňskou čtvrtfinálovou účast neobhájí, může být bronzová olympijská medailistka se svým vystoupením v New Yorku spokojena. I při noční show na dvorci Arthura Ashe předvedla solidní tenis.

Ale nechala si utéct začátek a na Kerberovou, stříbrnou ženu z Ria, její hra prostě nestačila. Osmdvacetiletá rodačka z Brém tak teď vede ve vzájemné bilanci 5:4, přičemž ovládla poslední tři duely.

Poslední českou zástupkyní ve dvouhře US Open tak zůstala Karolína Plíšková, která nastoupí k boji o čtvrtfinále v pondělí po 18.30 českého času. Její utkání s Venus Williamsovou figuruje v plánu největšího stadionu tenisového areálu ve Flushing Meadows jako druhé v pořadí.

Zlepšení ve druhém setu Kvitové nestačilo

Úvodní game Petry Kvitové na podání ještě nevěstil žádné trable. Ale pak to šlo s prvním podáním sešupem dolů. Šestadvacetiletá Češka netrefovala první servis, po druhém získala pouhé dva fiftýny.

Po sérii brejků vedla Kerberová 3:2, Kvitová se snažila Němku útočit přes return. Jenže světová dvojka usilující o první místo žebříčku WTA (pokud se nedostane Serena Williamsová do finále, tak ke střídání na trůnu opravdu dojde) je proslulá dobrou obranou. Kvitová potřebovala víc úderů, aby udělala bod, jenže Kerberové stačilo čekat na chybu.

Favoritka utkání ukončila po 31 minutách první set nechytatelným returnem. Kromě zmiňovaných statistik podání vypovídají o průběhu také čísla nevynucených chyb - Kvitová (bohužel) vyhrála 17:4.

Česká tenistka Petra Kvitová podává při osmifinále US Open.
Německá tenistka Angelique Kerberová se natahuje po míčku v utkání s Kvitovou...
Česká tenistka Petra Kvitová zahrává volej v osmifinále US Open.
Česká tenistka Petra Kvitová gratuluje Němce Kerberové, která ji vyřadila z US...

Do druhého setu nastoupila jiná Kvitová. Lepší, přesnější, pohyblivější, zarputilejší. Místy zase připomínala šampionku Petru.

V pátém gamu si česká tenistka vypracovala brejkbol, který však Němka odvrátila dobrým servisem. V následující hře Kvitová čelila třem brejkbolům v řadě, pěti fiftýny však skóre vyrovnala. Po vítězném forhendu se svým typickým způsobem povzbudila: „Pojď!“

Pak ještě jednou sahala po brejku, jenže Němka se po slabší chvilce znovu dokázala soustředit. Pod tlakem se ocitla Kvitová, poprvé konec v turnaji na podání oddálila. Podruhé ukončila dlouhou přestřelku úderem do sítě. Mečbol.

Kvitová měla problémy s nadhozem, nepovedlo se jí podání. Dvojchyba. Konec.

„Měla jsem pocit, že hraju strašně, abych řekla pravdu,“ uvedla Kvitová na tiskové konferenci. „Nebyl to z obou stran moc hezký tenis. Snažila jsem se, vypracovala jsem si i šance, ale bohužel je nevyužila.“ (další ohlasy čtěte ZDE)

Italku Robertu Vinciovou, loňskou finalistku a nasazenou sedmičku, tedy vyzve Kerberová. Ta zatím v New Yorku neztratila set a připsala si jubilejní 20. výhru na zdejším grandslamu. Němka stále může snít o tom, že po turnaji sesadí z pozice světové jedničky Serenu Williamsovou.

Pouille přemohl v krásném dramatu šampiona Nadala

Start „night session“ měl zpoždění, ale komu by to vadilo. Vždyť diváci na Asheově stadionu dostali ten nejlepší možný předkrm před večerním děním. Čtyřhodinová přetahovaná mezi Lucasem Pouillem a Rafaelem Nadalem má překvapivého vítěze - dál postupuje mladý Francouz, legendární Španěl končí!

Oba tenisté předvedli vynikající výkon, duel byl naprosto vyrovnaný. Vždyť vyvrcholil až v tie-breaku pátého setu, za stavu 6:6...

Fanoušci při některých výměnách vstávali ze sedaček, v hráčských lóžích stoupala nervozita.

Nadal se ve zkrácené hře dostal ze skóre 1-4, odvrátil tři mečboly v řadě. Jenže pak si připravil zakončení u sítě a forhend se mu nepovedl. Rukou se plácl do čela. Věděl, že udělal klíčovou chybu.

Pouille v další výměně vydržel a forhend poslal přesně na čáru. Úchvatný zápas skončil.

„Díky, že jste zůstali,“ vzkázal dvaadvacetiletý Francouz divákům po životním vítězství nad hráčem z elitní pětky žebříčku ATP. Pouille zvládl potřetí za sebou pětisetové utkání. „Nemohl jsem si vysnít nic lepšího.“

Čtvrtý nasazený Nadal po vítězství v roce 2013 nepřešel v New Yorku přes osmifinále a poprvé po dvanácti letech bude chybět španělský bojovník ve čtvrtfinále na všech grandslamech.

„Bojoval jsem až do konce. Něco jsem mohl udělat lépe a jsem smutný, že jsem nevyužil svoji šanci. Potřeboval jsme přidat něco navíc a to tam nebylo. Musím pracovat dál,“ řekl Nadal, který letos nehrál dva měsíce kvůli zranění zápěstí.

Na kurty se vrátil minulý měsíc na olympiádě v Riu de Janeiro, kde získal zlato ve čtyřhře a ve dvouhře prohrál semifinále i boj o bronz. „Je pravda, že za poslední tři čtyři měsíce jsem moc zápasů neodehrál a musím se zlepšovat, abych se dostal na předešlou úroveň. Motivaci mám pořád velkou,“ řekl Španěl.

Cílem čtrnáctinásobného grandslamového vítěze do konce sezony bude účast na Turnaji mistrů v Londýně. „To bude dobrý počin,“ poznamenal Nadal.

Naopak Francie slaví, protože má jistého semifinalistu. Gäel Monfils, Jo-Wilfried Tsonga a teď Pouille, tři francouzští tenisté hráli mezi nejlepší osmičkou na grandslamu v roce 1947. A tři čtvrtfinalisty US Open čekal francouzský tenis ještě o dvacet let déle.

Do čtvrtfinále bez problémů postoupil první hráč světa Novak Djokovič. Srb si v New Yorku poradil s Britem Kylem Edmundem 6:2, 6:1 a 6:4.

Djokovič má za sebou teprve druhý celý zápas v turnaji. Ve druhém kole proti němu nenastoupil Jiří Veselý a ve třetím mu v úvodním setu vzdal Rus Michail Južnyj. „Je skvělé si zase zahrát celý zápas. Moc tenisu jsem si tady zatím neužil, ale všechny základní údery fungovaly dobře,“ řekl spokojený Djokovič.

Wozniacká prožívá grandslamový comeback

Naopak další dvě nasazené tenistky roli papírových favoritek nezvládly. Naděje domácí Madison Keysové coby turnajové osmičky ukončila finalistka turnaje z let 2009 a 2014 Caroline Wozniacká, jež je už teď na grandslamu nejdál právě od předloňského tažení v New Yorku. O semifinále se utká s Lotyškou Anastasijí Sevastovovou, která vyřadila třináctou nasazenou Johannu Kontaovou z Velké Británie 6:4, 7:5.

Caroline Wozniacká po vítězném zápase 4. kola US Open proti Madison Keysové.

Krejčíková je ve čtvrtfinále mixu, dál jde i duo „Bucie“

Česká tenistka Barbora Krejčíková postoupila na US Open do čtvrtfinále smíšené čtyřhry. Spolu s Marinem Draganjou z Chorvatska v nedělním utkání 2. kola vyřadili první nasazený indicko-chorvatský pár Sania Mirzaová, Ivan Dodig 6:3, 6:4.

Krejčíková se tak v New Yorku představí v programu posledního grandslamového turnaje sezony ve druhém týdnu ve dvou soutěžích. S Kateřinou Siniakovou postoupily do třetího kola čtyřhry, kde je čeká stejně jako ve čtvrtfinále Roland Garros duel s krajankami Andreou Hlaváčkovou a Lucií Hradeckou.

Mezi nejlepší osmi páry ovšem bude mít Česko minimálně trojnásobné zastoupení. V neděli totiž zvládly Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou náročnou bitvu proti Karolíně Plíškové s Julií Görgesovou trvající přesně 100 minut.Česko-americká dvojice, která si říká „Bucie“, byla ve složité situaci. V prvním setu neměly žádný brejkbol, prohrávaly rychle 0:4 a skóre už nezvrátily. Ve druhém setu však ve vhodný moment udeřily - v jedenáctém gamu vymazaly dva brejkboly a pak vyrovnaly stav.

Rozhodující sada se lámala za stavu 4:3 pro Šafářovou s Mattekovou-Sandsovou. Plíšková a Görgesová nedokázaly potvrdit brejkbol a samy o podání přišly.

Dvojnásobné grandslamové šampionky z loňského roku se tak pomalu vracejí mezi deblovou špičku. Povzbuzeny olympijskými medailemi (Američanka získala zlato v mixu, Češka bronz ve čtyřhře) prožívají letošní nejlepší grandslam.

Čtvrtfinálovými soupeřkami dvanáctého nasazeného páru Šafářová, Matteková-Sandsová bude trochu překvapivě domácí duo Asia Muhammadová, Taylor Townsendová.

Český tenis zastupuje v pavouku ženské čtyřhry také Barbora Strýcová, která hraje se světovou jedničkou Mirzaovou.

Pondělní program US Open (začátky v 17:00 SELČ)

Kurt Arthura Ashe: Thiem (8-Rak.) - Del Porto (Arg.), nejdříve v 18:30 Karolína Plíšková (10-ČR) - V. Williamsová (6-USA), S. Williamsová (1-USA) - Švedovová (Kaz.), 1:00 Dimitrov (22-Bulh.) - A. Murray (2-Brit.), A. Radwaňská (4-Pol.) - Konjuhová (Chorv.).

Grandslamový turnaj US Open

(tvrdý povrch, dotace 46 303 400 dolarů)

Muži:
Dvouhra - 4. kolo:

Monfils (10-Fr.) - Baghdatis (Kypr) 6:3, 6:2, 6:3
Tsonga (9-Fr.) - Sock (26-USA) 6:3, 6:3, 6:7 (7:9), 6:2
Pouille (24-Fr.) - Nadal (4-Šp.) 6:1, 2:6, 6:4, 3:6, 7:6 (8:6)
Djokovič (1-Srb.) - Edmund (Brit.) 6:2, 6:1, 6:4

Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:

Kerberová (2-Něm.) - Kvitová (14-ČR) 6:3, 7:5
Vinciová (7-It.) - Curenková (Ukr.) 7:6 (7:5), 6:2
Sevastovová (Lot.) - Kontaová (13-Brit.) 6:4, 7:5
Wozniacká (Dán.) - Keysová (8-USA) 6:3, 6:4

Čtyřhra - 3. kolo:
Matteková-Sandsová, Šafářová (12-USA/ČR) - Görgesová, Karolína Plíšková (8-Něm./ČR) 2:6, 7:5, 6:3

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Krejčíková, Draganja (ČR/Chorv.) - Mirzaová, Dodig (1-Indie/Chorv.) 6:3, 6:4

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Šest gólů s Kacetlem nezamává. Za jednu výhru jsme rádi, říká Cienciala

18. dubna 2024  6:15

Na rozdíl od spoluhráče Tomáše Kundrátka, který byl před televizní kamerou i diktafony novinářů...

Real zvládl penaltové drama se City, postup do semifinále slaví i Bayern

17. dubna 2024  20:29,  aktualizováno  18.4

Byl to dvojzápas se vším všudy a lépe nakonec dopadl pro fotbalisty Real Madrid, kteří až po...

Divočina v Děčíně na úvod i v závěru. Ústí dál válcuje Pardubice

17. dubna 2024  21:12,  aktualizováno  23:36

Ústečtí basketbalisté potvrdili roli favorita i ve druhém utkání čtvrtfinále ligového play off a v...

Českobudějovičtí volejbalisté na úvod finále zkrotili v Praze Lvy

17. dubna 2024  23:33

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vstoupili vítězně do finále extraligy. Na palubovce...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...