Berdych semifinále na US Open neobhájí, ve 4. kole prohrál s Wawrinkou

  19:36aktualizováno  4. září 7:10
New York (Od naší zpravodajky) - Tomáš Berdych nezopakuje loňskou účast v semifinále závěrečného grandslamu sezony. Ve 4. kole US open vyřadil pátého hráče světa Stanislas Wawrinka. Švýcar vyhrál 3:6, 6:1, 7:6 (8:6), 6:2. Český tenis tak už nemá ve dvouhře žádného zástupce. Radek Štěpánek je v semifinále čtyřhry.
Český tenista Tomáš Berdych vypadl na US Open ve 4. kole.

Český tenista Tomáš Berdych vypadl na US Open ve 4. kole. | foto: AP

Wawrinka v úterý potvrdil svá slova, že Berdych nemá rád jeho hru. Osmadvacetiletý Švýcar ve vzájemné bilanci zvýšil vedení na 7:5, vyhrál v pěti z posledních šesti zápasů. Díky tomu si světová desítka zahraje podruhé v kariéře čtvrtfinále US Open, sedmadvacetiletý Čech končí brzo.

Berdych si chtěl zopakovat loňský souboj s Britem Andym Murraym, tentokrát už ve čtvrtfinále. Ale úřadujícího šampiona vyzve Wawrinka...

"Začal jsem dobře, ale pak se Wawrinka rozehrál, předváděl solidní tenis a z mé strany některé věci tolik nefungovaly, jak bych si přál. A když proti vám hraje takový tenista jako Stan, nenstačí to," přiznal Berdych.(celý rozhovor čtěte ZDE)

Českému tenistovi večerní utkání na kurtu Louise Armstronga vůbec nesedlo. Snad jen začátek vypadal slibně. Berdych dobře podával a ve čtvrtém gamu si odvážnou hrou vybojoval brejkbol. Za stavu 5:3 sice ztratil vedení 40-0, ale první set dotáhl k vítězství.

Jenže pak už hlavní roli na nasvíceném betonu hrál Wawrinka. Skvěle mu fungoval první servis a nepříjemnými čopy deptal soupeře. Berdych nemohl při nízkém odskoku míčku dobře útočit z forhendu, netrefoval se do kurtu, údery často končily v síti.

Ve druhém setu Berdych dvakrát přišel o podání a i když donutil Wawrinku k pěti setbolům, skóre se vyrovnalo. Herně navrch však měl Švýcar. Přesto třetí sadu rozhodl až tie-break. Wawrinka totiž za stavu 5:4 přišel o servis, game ukončil dvojchybou. Ale Berdych brejk nepotvrdil, naštěstí dostal ještě jednu brejkovou příležitost a využil ji.

Ve zkrácené hře si český dlouhán držel výhodu minibrejku, ovšem Wawrinka stav otočil a setbol proměnil esem.

To byl zřejmě rozhodující moment utkání.

Ve čtvrtém setu už se Berdychova hra rozpadla úplně. Wawrinkovi navíc kromě čopovaných bekhendů vycházely i ty útočné podél čáry. Nakonec Berdychovi ještě dvakrát sebral podání a za necelé tři hodiny oslavil postup mezi osm nejlepších mužů posledního grandslamu sezony.

Hewitt padl s Južným, Djokovič hladce postoupil

Znovuzrozeného Hewitta zastavil v krásné bitvě dvou třicátníků Michail Južnyj. Jednatřicetiletý Rus se mohl radovat až po téměř čtyřech hodinách tvrdé práce. O rok starší Hewitt totiž i v osmifinále ukázal tenis, který ho v roce 2001 dovedl na US Open až k triumfu.

Jako by se oba soupeři vrátili v čase. Nadšeným divákům, z nich většina přála Australanovi, nabídli pohlednou hru, plnou dlouhých výměn, překvapivých úderů i zbytečných chyb. Statisticky sice byl lepší Hewitt, ale Južnyj zase zabral v pravou chvíli.

Australský tenista Lleyton Hewitt si utírá pot z čela v osmifinále US Open.
Ruský tenista Michail Južnyj salutuje divákům po postupu do čtvrtfinále US Open.

Australan mu trochu pomohl sám, když nedokázal ve třetím, čtvrtém ani pátem setu zúročit výhodu brejku. Třetí sadu ještě Hewitt zachránil v tie-breaku, ale v závěru už se na obrat nezmohl, i když byl dva míčky od vítězství. Ve Flushing Meadows strávil na kurtu skoro 14 hodin, v průběhu páté sady si navíc při pádu mírně zvrtnul kotník a o zem si odřel ruku.

Južnyj po vítězství zasalutoval divákům. "Atmosféra byla neskutečná," chválil své podporovatele. "Dali mi sílu, abych Lleytona porazil."

Dvouhra - muži

Kompletní los turnaje

V New Yorku si zkušený Rus potřetí zahraje čtvrtfinále, obě předchozí vyhrál. Nyní se však utká s Novakem Djokovičem, obhájcem titulu a světovou jedničkou.

Srb udělal ze 4. kola jasnou záležitost, za 79 minut nemilosrdně smetl Marcela Granollerse ze Španělska 6:3, 6:0, 6:0. Djokovič v prvním setu při svém servisu neztratil ani jeden fiftýn a pak nadělil soupeři dva "kanáry".

"Odehrál jsem jeden z nejlepších zápasů na US Open v mé kariéře," spokojeně konstatoval Djokovič.

Štěpánek s Paesem vyzvou v semifinále bratry Bryanovy

Radek Štěpánek ve čtyhře spolu s indickým parťákem Leandrem Paesem postoupili do semifinále, kde vyzvou světové jedničky - americké bratry Boba a Mikea Bryanovi.

Štěpánek s Paesem zdolali pákistánsko-nizozemskou dvojici Ajsam Kúreší, Jean-Julien Rojer ve třech setech. První sadu vyhrál česko-indický pár snadno 6:2, vyrovnaný druhý set ztratili Štěpánek s Paesem v tie-breaku.

Ve rozhodujících chvílích byli lepší Štěpánek a Paes, zejména díky obrovskému přehledu zkušeného Inda. Za stavu 3:3 odvrátili brejkbol a k vítězství jim v desátém gamu pomohla dvojchyba Kúrešího.

V úterním programu o čtvrtfinále zabojuje také Tomáš Berdych, jeho zápas se Švýcarem Stanislasem Wawrinkou začne na kurtu Louise Armstronga kolem druhé hodiny ranní SELČ.

Azarenková i Li Na se nadřely, Serena W. řádila

Azarenková měla s očekávaným postupem hodně problémů. Někdejší světová jednička Ivanovičová totiž sehrála velmi dobrý zápas. Zejména v úvodu z forhendu střílela přesně a sbírala vítězné míčky.

Azarenková nedokázala adekvátně reagovat, často se rozčilovala, jednou se pohádala i s umpirovou rozhodčí. Ivanovičová zaslouženě získala první set poměrem 6:4, i když si jedním ztraceným servisem přidělala starosti.

"Ana hrála výborný tenis," uznala běloruská vítězka po zápase. "Já jsem se potřebovala po prvním setu vzbudit." Azarenková opravdu ve druhém setu zlepšila hru, navíc Ivanovičová daleko víc kazila.

V rozhodující třetí sadě pěkný zápas vygradoval. Soupeřky si vzájemně braly podání, Ivanovičová se dostala ze stavu 0:2 a pak dokázala vyrovnat i podruhé při podání Azarenkové. Pohledná Srbka se nevzdala ani za stavu 3:5, odvrátila dva mečboly a v následujícím gamu se mohla znovu dotáhnout.

Jenže pak ukázala bojovného ducha také loňská finalistka a otočila stav 0:30, třetí mečbol ještě nevyužila. Povedlo se to až na čtvrtý pokus. Azarenková se ze svého 90. vítězství na grandslamu ani moc neradovala, zřejmě nebyla spokojená se svou hrou. Ale z lavičky uznale zatleskala poražené Ivanovičové.

Ve čtvrtfinále se nasazená dvojka střetne se Slovenkou Danielou Hantuchovou.

Už do semifinále postoupila Číňanka Li Na, které dva sety statečně vzdorovala ruská tenistka Jekatěrina Makarovová. Rusce nevyšel až rozhodující set, kde si dvakrát prohrála podání.

Dvouhra - ženy

Kompletní los tenisového US Open

Nasazená pětka se naopak zkoncetrovala velmi dobře, nenabídla soupeřce ani jeden brejkbol a jasně mířila za postupem. Li Na si tak vylepšila dosavadní maximum z newyorského grandslamu a je historicky první Číňankou v semifinále US Open. 

"Jsem na sebe pyšná," prohlásila.

V souboji o finále se utká se světovou jedničkou Serenou Williamsovou, která v semifinále proti Španělce Carle Suarézové Navarrové "pouštěla hrůzu". S osmnáctou nasazenou neměla slitování a za 52 minut jí potupila dvěma kanáry.

Výsledky US Open

MUŽI:

Dvouhra - 4. kolo:
Wawrinka (9-Švýc.) - Berdych (5-ČR) 3:6, 6:1, 7:6 (8:6), 6:2
Djokovič (1-Srb.) - Granollers (Šp.) 6:3, 6:0, 6:0
Murray (3-Brit.) - Istomin (Uzb.) 6:7 (5:7), 6:1, 6:4, 6:4
Južnyj (21-Rus.) - Hewitt (Austr.) 6:3, 3:6, 6:7 (3:7), 6:4, 7:5.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Štěpánek, Paes (4-ČR/Ind.) - Kuréši, Rojer (5-Indie/Niz.) 6:1, 6:7 (3:7), 6:4
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Fleming, Marray (12-Brit.) 7:6 (9:7), 6:4
Peya, Soares (2-Rak./Braz.) - J. Murray, Peers (Brit./Austr.) 6:4, 6:7 (4:7), 6:4.

ŽENY:

Dvouhra - 4. kolo:
Azarenková (2-Běl.) - Ivanovičová (13-Srb.) 4:6, 6:3, 6:4

Dvouhra - čtvrtfinále:
Li Na (5-Čína) - Makarovová (24-Rus.) 6:4, 6:7 (5:7), 6:2
S. Williamsová (1-USA) - Suárezová (18-Šp.) 6:0, 6:0

Juniorky, dvouhra 1. kolo:

Siniaková (3-ČR) - Cisnerosová (Mex.) 7:6 (7:1), 6:3
Krejčíková (4-ČR) - Jamamotová (Jap.) 6:3, 6:2

Čtyřhra - 1. kolo:
Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Alvesová, Tomicová (Braz./Austr.) 6:2, 6:2.

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Hlaváčková, Mirnyj (7-ČR/Běl.) - Peschkeová, Matkowski (4-ČR/Pol.) 6:1, 6:2
 Medinaová, Soares (5-Šp./Braz.) - Hradecká, Čermák (ČR) 6:4, 6:7 (3:7), 13:11.
Spearsová, Gonzalez (USA/Mex.) - Huberová, Melo (8-USA/Braz.) 2:6, 6:1, 11:9
Mladenovicová, Nestor (Fr./Kan.) - Chan Hao-Ching, Emmrich (Tchaj-wan/Něm.) 7:6 (7:5), 6:3.

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Změny v extralize: Abdul se stal posilou Vítkovic, Klouček se vrací do Budějovic

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

Extraligové Vítkovice pro nadcházející sezonu posílil útočník Jindřich Abdul, který v posledních...

Tým Soudal Quick-Step vyšle na letošní Giro i české cyklisty Hirta a Černého

25. dubna 2024  10:05

Na cyklistickém Giru d’Italia se stejně jako loni představí Jan Hirt a Josef Černý. Oba čeští...

Kabinu jsem neztratil, ale poučím se. Trenér Jílek poprvé o konci v Olomouci

25. dubna 2024  9:57

Vyvenčí Flipu, fenku maďarského ohaře, ale do kavárny kousek od svého bydliště loveckého psa raději...

Chci vyhrát první ligu a jít do baráže, říká nový zlínský kouč Pardavý

25. dubna 2024  9:57

Z kempu slovenské reprezentace před mistrovstvím světa si odskočil do Zlína, aby tady podepsal...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...