Petra Kvitová v semifinálovém utkání na turnaji v Praze.

Petra Kvitová v semifinálovém utkání na turnaji v Praze. | foto: ČTK

Kvitová si v Praze zahraje o titul, Peschkeová zopakovala triumf v deblu

  • 49
Dosud nejtěžší test si odbyla Petra Kvitová při své jízdě turnajem WTA v Praze, ani v semifinále však česká tenistka neztratila set. Čínskou ranařku Čang Šuaj zlomila po setech 7:6, 6:0 a v sobotu si na antuce ve Stromovce zahraje o titul s Rumunkou Mihaelou Buzarnescuovou. Květa Peschkeová v Praze obhájila titul ve čtyřhře. S Američankou Nicole Melicharovou porazily ve finále Buzarnescuovou a Lidziji Marozavovou 6:4, 6:2.

Turnajová dvojka postoupila do svého jubilejního třicátého finále na okruhu WTA a bude usilovat o třiadvacátý titul. Letos už světová desítka uspěla dvakrát, trofej zvedala nad hlavu v Petrohradu a v Dauhá.

„Mám tady velkou podporu fanoušků, rodiny, je to můj domácí klub a cítím se tady dobře,“ lebedila si Kvitová, která hraje turnaj v Česku po sedmi letech. „Finále zbožňuju a půjdu se o to poprat,“ prohlásila hráčka, jež má v bitvách o trofej bilanci 22:7.

V přestřelce prvního setu měla Kvitová tři brejkboly, z toho dva za stavu 5:4, ale oba setboly Číňanka odvrátila. V tie-breaku se Kvitová dostala ziskem pěti míčů v řadě ze stavu 1:5 a díky dvojchybě soupeřky využila čtvrtý setbol v sadě.

Po skoro hodinovém prvním setu dokázala Kvitová na úvod druhé sady prorazit houževnaté Čang Šuaj servis a pak dominovala. Střílela vítězné údery ze všech pozic a 31. hráčce za dvaadvacet minut uštědřila „kanára“.

„Každopádně rozhodl první set, který měl všechno. Byla jsem trošku lepší, ale nepovedlo se mi využít šance, byť to bylo vždy o kousek,“ popisovala Kvitová a k průběhu zkrácené hry dodala: „Asi jsem začala trošku panikařit, nevěřila sama v sebe a víc kazila. Pak jsem se uvolnila, tie-break vyhrála a to utkání rozhodlo.“

I čtvrtý ročník pražského turnaje tak má od jeho povýšení na elitní šňůru českou finalistku. V roce 2015 získala trofej Karolína Plíšková, o rok později slavila titul Lucie Šafářová. Loni se do finále probojovala Kristýna Plíšková.

Ve druhém semifinále uspěla Buzarnescuová, která udolala Italku Giorgiovou 4:6, 6:3, 7:5. Se sedmou nasazenou Rumunkou, 37. hráčkou žebříčku WTA, která útočí na první titul v kariéře, se Kvitová dosud nestřetla. „Asi nebude hrát extra rychle a bude se snažit míče rozhazovat, abych běhala,“ odhadla Kvitová.

Letos Pescheková vyhrála s Melicharovou

Květa Peschkeová obhájila na turnaji WTA v Praze titul ve čtyřhře. Bývalá vítězka Wimbledonu kralovala na antuce ve Stromovce s Američankou českého původu Nicole Melicharovou. Turnajové trojky ve finále porazily Rumunku Mihaelu Buzarnescuovou a Lidziji Marozavovou z Běloruska 6:4, 6:2.

Dvaačtyřicetiletá Peschkeová vybojovala 29. deblový vavřín v kariéře a první od loňského úspěchu v Praze. Před rokem zvítězila s Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou. S Melicharovou se radovaly z prvního společného titulu.

„Pořád to jde a s novou parťačkou to jde taky výborně. Je dobré doma znovu vyhrát,“ řekla Peschkeová. „Je to skvělé pro naše sebevědomí a potvrzení, že naše spolupráce funguje. Je fantastické tady vyhrát a jede se dál. Máme cíl vyhrát větší turnaje a to je náš cíl, který chceme dokázat,“ řekla Melicharová.

Je otázkou, zda bude Pescheková za rok usilovat na Spartě o hattrick. „Rok je ještě dlouhý. Nicole se tady objeví a uvidíme, jestli se mnou, nebo beze mně,“ naznačila, že uvažuje o konci kariéry. „Všechno se mi honí hlavou, ale nemám to rozhodnuté. Asi to není daleko, nedá se to dělat věčně. Je ale vidět, že to pořád jde.“

Peschkeová s Melicharovou spolu začaly hrát letos, před týdnem ve Stuttgartu se dostaly do finále. V Praze měly nejvíce práce v prvním kole, v kterém porazily Češky Petru Krejsovou a Jesiku Malečkovou 10:4 až v supertie-breaku.

„První kola jsou vždy těžká a my sem přijely z halového turnaje. Vlítly jsme do toho rovnýma nohama a měly jsme dost práce. Podařilo se nám to zvládnout a pak se náš vlak rozjel,“ řekla Peschkeová. S Melicharovou, která je o osmnáct let mladší, by rády postoupily na Turnaj mistryň. „Míříme tím směrem,“ řekly společně.

Melicharová je dvanáctou spoluhráčkou, s kterou Peschkeová vyhrála čtyřhru na okruhu WTA. První titul slavila před 20 lety v Sopotech.

Čtyřhra má od zrodu turnaje WTA na Spartě počtvrté domácí vítězku. Před Peschkeovou s Grönefeldovou uspěly Andrea Hlaváčková s Margaritou Gasparjanovou z Ruska a v roce 2015 vyhrály Kateřina Siniaková se Švýcarkou Belindou Bencicovou.

Turnaj žen J&T Banka Prague Open

antuka, dotace 250 000 dolarů

Dvouhra - semifinále:
Kvitová (2-ČR) - Čang Šuaj (6-Čína) 7:6 (8:6), 6:0
Buzarnescuová (7-Rum.) - Giorgiová (It.) 4:6, 6:3, 7:5

Čtyřhra - finále:
Peschkeová, Melicharová (3-ČR/USA) - Buzarnescuová, Marozavová (Rum./Běl.) 6:4, 6:2.

Turnaj mužů v Mnichově

antuka, dotace 561 345 eur

Dvouhra - čtvrtfinále:
A. Zverev (1-Něm.) - Struff (Něm.) 6:3, 6:2
Čong Hjon (4-Korea) - Kližan (SR) 6:3, 6:4
Kohlschreiber (6-Něm.) - Bautista (2-Šp.) 6:4, 6:4
Marterer (Něm.) - Fucsovics (Maď.) 6:3, 6:4

Veselý v Istanbulu vypadl ve čtvrtfinále

Jiří Veselý si semifinále na antukovém turnaji v Istanbulu nezahraje. Maliku Džazírímu z Tuniska podlehl po nadějném začátku 6:3, 4:6 a 1:6.

Čtyřiadvacetiletý daviscupový reprezentant se v Turecku vrátil na kurty po nemoci, kvůli níž vynechal dva turnaje. Připsal si dvě výhry, ale dnes po téměř dvou hodinách nestačil na Džazírího, jenž o den dříve vyřadil nasazenou jedničku Chorvata Marina Čiliče.

Turnaj mužů v Istanbulu

antuka, dotace 486 145 dolarů)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Džazírí (Tun.) - Veselý (7-ČR) 3:6, 6:4, 6:1
Daniel (Jap.) - Dutra Silva (Braz.) 1:6, 6:1, 6:4
Chardy (Fr.) - Fabbiano (It.) 6:2, 6:2
Djere (Srb.) - Lorenzi (5-It.) 6:7 (5:7), 7:5, 7:6 (7:3)

Turnaj žen v Rabatu

antuka, dotace 250 000 dolarů

Dvouhra - semifinále:
Tomljanovicová (Austr.) - Kruničová (7-Srb.) 7:5, 6:2
Mertensová (1-Belg.) - Sie Šu-wej (8-Tchaj-wan) 6:0, 6:2.

Čtyřhra - finále:
Blinkovová, Olaruová (Rus./Rum.) - Garcíaová, Stollarová (Šp./Maď.) 6:4, 6:4.

Turnaj mužů v Estorilu

antuka, dotace 561 345 eur

Dvouhra - čtvrtfinále:
J. Sousa (Portug.) - Edmund (3-Brit.) 6:3, 1:6, 6:0
Tsitsipas (Řec.) - Carballés (Šp.) 6:7 (2:7), 6:2, 7:6 (7:3)
Carreňo (2-Šp.) - Jarry (Chile) 6:2, 2:6, 6:1
Tiafoe (USA) - Bolelli (It.) 7:5, 6:2.

.

Challenger Prosperita Open v Ostravě

antuka, dotace 64 000 eur

Dvouhra - 2. kolo:
Kolář (ČR) - Pavlásek (7-ČR) 6:7 (5:7), 6:0, 7:5

Čtvrtfinále:
De Greef (Belg.) - Kolář (ČR) 7:6 (7:4), 7:6 (7:2).

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga