Česká tenistka Karolína Plíšková a její radost v semifinále turnaje v Tokiu

Česká tenistka Karolína Plíšková a její radost v semifinále turnaje v Tokiu | foto: AP

Plíšková přehrála Vekičovou a v Tokiu je ve finále. Čeká ji Ósakaová

  • 27
Česká tenistka Karolína Plíšková postoupila na turnaji v Tokiu do finále, když Chorvatku Donnu Vekičovou zdolala ve třech setech 6:2, 4:6, 6:3. Po dubnovém triumfu na antuce ve Stuttgartu se o svůj druhý letošní titul utká na tvrdém povrchu s domácí favoritkou Naomi Ósakaovou. Japonská vítězka US Open ve druhém semifinále vyřadila Italku Camilu Giorgiovou hladce 6:2, 6:3.

Ve finále čtyřhry nestačily Andrea Sestini Hlaváčková s Barborou Strýcovou na japonskou dvojici Miju Katoová, Makoto Ninomijaová. Nejvýše nasazené Češky prohrály za hodinu a dvacet minut dvakrát 4:6 a druhý společný titul nezískaly.

Vekičová je na světovém žebříčku až na 45. místě, ale v Tokiu už vyřadila dvě hráčky ze světové desítky Američanku Sloane Stephensovou a Francouzku Caroline Garciaovou. Proti čtvrté nasazené Plíškové nezačala dobře a hned na úvod dvakrát ztratila podání. Česká tenistka tak za třicet minut bez problémů získala první set.

Také ve druhém Plíškové vedla, ale za stavu 3:2 prohrála svůj servis a pak si to ještě dvakrát zopakovala. První setbol sice ještě odvrátila, ale při druhém si Chorvatka vynutila třetí set. V něm už favoritka nezaváhala, ve třetím gamu se jí povedl brejk a za dvě hodiny a šest minut proměnila třetí mečbol v postup do finále.

V Tokiu odehrála už třetí třísetovou bitvu. „Jo, byl to další dlouhý den,“ přikývla Plíšková na kurtu. „Mám pocit, že se každým zápasem zlepšuju, ale lepší jsou i soupeřky. Bylo to ale semifinále, takže to je logické,“ doplnila.

„Donna hrála výborně a nepodávala jsem nejlépe. Postupem času jsem začala být unavená a neservírovala rychle, jak bych si představovala. Ale vyhrála jsem, a to je důležité. Znamená to, že mám zase šanci se zlepšit,“ řekla Češka.

S Ósakaovou bude hrát potřetí. Před dvěma lety v Torontu Japonka za stavu 1:1 na sety vzdala, letos v Indian Wells Plíškovou vyřadila ve čtvrtfinále hladce 6:2, 6:3. V Tokiu zatím neztratila ani set, Giorgiovou zdolala za 72 minut.

„Poslední zápas v turnaji bývá nejtěžší, ale už víte, že do něj můžete dát úplně všechno. Zároveň si chci finále užít, protože o titul se nehraje každý týden. Zkusím předvést nejlepší tenis a vyhrát,“ řekla Plíšková, která má ve finále bilanci 10:10.

Postupem do finále se navíc ve virtuálním pořadí sezony posunula na osmé místo zajišťující start na Turnaji mistryň, ale o cestu do Singapuru bude muset ještě bojovat na nadcházejících velkých turnajích ve Wu-chanu a v Pekingu.

Turnaj žen v Tokiu

tvrdý povrch, dotace 799 000 dolarů

Dvouhra - semifinále:
Karolína Plíšková (4-ČR) - Vekičová (Chorv.) 6:2, 4:6, 6:3
Ósakaová (3-Jap.) - Giorgiová (It.) 6:2, 6:3

Čtyřhra - finále:
Katoová, Ninomijaová (Jap.) - Sestini Hlaváčková, Strýcová (1-ČR) 6:4, 6:4

Číňanka Wang Čchiang slaví po triumfu v Kuang-čou druhý titul

Tenisový turnaj v Kuang-čou vyhrála šestadvacetiletá Číňanka Wang Čchiang. Třetí nasazená domácí hráčka ve finále na tvrdém povrchu hladce porazila Kazašku Julii Putincevovou 6:1, 6:2 a slaví druhý triumf na okruhu WTA.

Wang Čchiang si po celý zápas držela servis, zatímco o tři roky mladší turnajová pětka Putincevová jej ztratila celkem pětkrát. Po necelé hodině a čtvrt proměnila jednačtyřicátá hráčka světového žebříčku první mečbol a navázala na premiérový červencový titul z Nan-čchangu.

Turnaj žen v Kuang-čou v Číně

tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů

Dvouhra - finále:
Wang Čchiang (3-Čína) - Putincevová (5-Kaz.) 6:1, 6:2

Čtyřhra - finále:
Adamczaková, Mooreová (3-Austr.) - Koviničová, Lapková (Č. Hora/Běl.) 4:6, 7:5, 10:4

Turnaj žen v Soulu

tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů

Dvouhra - semifinále:
Bertensová (2-Niz.) - Sakkariová (3-Řec.) 6:4, 6:2
Tomljanovicová (Austr.) - Sie Šu-wej (6-Tchaj-wan) 6:4, 5:7, 6:4

Vondroušová si díky odhlášení Azarenkové zahraje ve Wu-chanu

Tenistka Markéta Vondroušová sice podlehla v českém souboji v rozhodujícím kvalifikačním kole ve Wu-chanu hladce 1:6, 1:6 Kateřině Siniakové, v hlavní soutěži špičkově obsazeného turnaje si však zahraje. Devatenáctiletá sokolovská rodačka se dostala do pavouka jako „lucky loser“ po odhlášení nemocné Viktorie Azarenkové z Běloruska.

V prvním kole se Vondroušová v neděli utká s turnajovou jedenáctkou Julií Görgesovou z Německa.

Ve Wu-chanu, kde startuje téměř kompletní světová špička, si zahraje v hlavní soutěži celkem pět Češek. Dvojnásobná vítězka turnaje Petra Kvitová a Karolína Plíšková, kterou ještě v neděli čeká finále v Tokiu, mají na úvod volný los. V prvním kole nastoupí vedle Vondroušové i Siniaková a Barbora Strýcová. 

Turnaj mužů v Petrohradu

tvrdý povrch, dotace 1 151 110 dolarů

Dvouhra - semifinále:
Thiem (1-Rak.) - Bautista (5-Šp.) 6:4, 6:3
Kližan (SR) - Wawrinka (Švýc.) 4:6, 6:3, 7:5

Martin Kližan během semifinálového zápasu na turnaji v Petrohradu.
Stan Wawrinka během semifinálového zápasu na turnaji v Petrohradu.

Martin Kližan (vlevo) a Stan Wawrinka během semifinálového zápasu na turnaji v Petrohradu.

Bachinger v Metách: z kvalifikace až do finále

Německý tenista Matthias Bachinger šokoval na turnaji v Metách postupem z kvalifikace až do finále. Jedenatřicetiletý hráč zdolal v semifinále nejvýše nasazeného Keie Nišikoriho a po výhře 2:6, 6:4, 7:5 postoupil poprvé v kariéře na okruhu ATP do finále.

Bachinger, kterému ve světovém žebříčku patří 166. místo, zdolal japonského favorita za dvě hodiny a deset minut. O premiérový titul, kterým by završil životní turnaj, se utká s domácím Gillesem Simonem, přemožitelem Jiřího Veselého z prvního kola.

Turnaj mužů v Metách

tvrdý povrch, dotace 561 345 eur

Dvouhra - semifinále:
Bachinger (Něm.) - Nišikori (1-Jap.) 2:6, 6:4, 7:5
Simon (Fr.) - Albot (Mold.) 6:3, 6:1

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga