Djokovič a Nadal postoupili v Paříži do čtvrtfinále. Dál jdou i H+H

  12:27aktualizováno  21:21
První hráč světa Novak Djokovič sice poprvé ztratil na letošním Roland Garros set, přesto nakonec postoupil do čtvrtfinále. V něm už je i jeho hlavní rival Rafael Nadal a 35letý veterán Tommy Haas. Mezi tenistkami uspěla světová dvojka Maria Šarapovová i trojka Viktoria Azarenková. A v deblu zvládla 3. kolo dvojice Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková.
SRBSKÁ RADOST. Novak Djokovič se raduje. Na Roland Garros sice v osmifinále

SRBSKÁ RADOST. Novak Djokovič se raduje. Na Roland Garros sice v osmifinále ztratil první set, přesto postoupil. | foto: Reuters

Vůbec nejhezčí zápas pondělního dne však sehráli domácí Richard Gasquet a Švýcar Stanislas Wawrinka. Francouz těsně vyhrál první set v tie-breaku, ve druhém pak vedl 5:1 a zdálo se, že si jde pro pohodlnou výhru.

Jenže pak jeho soupeř ožil. Nejprve snížil na 4:5 a sahal po vyrovnání, nakonec ale druhý set ztratil poměrem 4:6. Přesto se nevzdal. Třetí a čtvrtý set ovládl (6:4, 7:5) a napínavé drama, které okořenila i Wawrinkova ostrá diskuse s rozhodčím, dospělo do rozhodující sady.

V ní už Gasquetovi evidentně chyběly síly, přesto se statečně držel. Mohutně ho hnal zaplněný centrální dvorec. Když prohrával v pátém setu 3:4, zpívali mu diváci francouzskou hymnu.

Uvadající Francouz bojoval, za stavu 5:5 měl dva brejkboly. Diváci po každém jeho úspěchu tleskali vestoje, mocně si přáli jeho úspěch. Jenže svou šanci nevyužil a doplatil na to.

O dva gamy později měl dva brejkboly naopak soupeř. A co hůř pro Gasqueta - za stavu 6:7 šlo rovněž o mečboly. A Wawrinka hned první razantním forhendem po čáře využil.

"Byl to hodně těžký zápas. A skvělý zápas. Zkoušel jsem předvést to nejlepší, co umím. A teď se pokusím dát do pořádku před dalším zápasem," říkal Švýcar na kurtu. A že bude odpočinek třeba: ve čtvrtfinále ho totiž čeká sedminásobný šampion turnaje Rafael Nadal.

Nadal oslavil narozeniny pohodovou výhrou nad Nišikorim

Nadal, hlavní favorit Roland Garros, předvedl v osmifinále s Keiem Nišikorim dosud nejlepší výkon na turnaji. Působil mimořádně koncentrovaně, ani jednou neztratil servis a pohodlně dokráčel do čtvrtfinále - 6:4, 6:1, 6:3.

DORT PRO RAFU. Španělský tenista s úsměvem hledí na dort, který dostal od pořadatelů k 27. narozeninám.

"Nišikori se pořád zlepšuje, ale dnes mu to úplně nevyšlo. Možná měl větší respekt a dělal více chyb," povídal Nadal v rozhovoru na kurtu.

Španěl zakončil utkání perfektním forhendem podél čáry, zatnul pěst a mohl slavit - dvojnásob, jelikož v pondělí mu zrovna bylo 27 let. Pořadatelé mu po zápase dopravili na dvorec obří dort ozdobený tenisovými míčky a raketami a publikum mu sborově zazpívalo přání.

Djokovič poprvé ztratil set, přesto postoupil do čtvrtfinále

Philipp Kohlschreiber nesehrál proti světové jedničce Novaku Djokovičovi vůbec špatný zápas. Od počátku byl agresivnější a v prvním setu se mu to vyplatilo - vyhrál ho 6:4.

Jenže pak začal více kazit a především doplatil na neschopnost využívat šance. Konkrétně brejkboly: během zápasu jich měl třináct, podání vzal ale Srbovi jen dvakrát. I proto následující tři sety ztratil poměrem 3:6, 4:6, 4:6 a s turnajem se rozloučil.

"Kohlschreiber je skvělý hráč, především na antuce," ocenil ho Djokovič. "První set mi moc nevyšel, ale pak jsem se dokázal dostat ke svojí hře a už to bylo lepší."

Ve čtvrtfinále čeká Djokoviče další Němec - 35letý Tommy Haas, který ve 4. kole hladce vyřídil Michaila Južného. Rus sice na úvod vzal soupeři servis a získal první game, dalších deset však prohrál! Mírnější komplikace způsobil 35letému Němci jen ve třetím setu, přesto si Haas už postup pohlídal a vyhrál po výsledku 6:1, 6:1, 6:3.

"Bylo vidět, že se Južnyj necítil dobře, hodně chyboval," řekl Haas pro Eurosport. Jeho soupeř během druhého setu dokonce vzteky roztřískal raketu. "Ale já jsem rád, když hráči ukážou emoce," měl pochopení jeho soupeř.

Haas se stal po 17 letech prvním Němcem, který prošel do čtvrtfinále pařížského grandslamu - a také nejstarším tenistou, jenž se do této fáze turnaje dostal od roku 2005, kdy ve čtvrtfinále US Open bojoval legendární Andre Agassi.

Azarenková vyřídila Schiavoneovou, teď ji čeká Kirilenková

Někdejší světová čtyřka Francesca Schiavoneová zvládla Azarenkové vzdorovat jen v prvním setu do stavu 3:3. Pak se třetí tenistka světa nadechla k mohutnému trháku, uhrála devět gamů v řadě a pohodlně proplula do čtvrtfinále pařížského grandslamu.

"Myslím, že jsem podala zatím nejvyrovnanější výkon na turnaji. Bylo pro mě skvělou výzvou hrát proti tak skvělé tenistce jako je Francesca. Ale beru to zápas po zápase. Příští utkání zase může být úplně jiné," řekla vítězka, která se o semifinále utká s Marií Kirilenkovou.

ZRCADLO, ZRCADLO... Kdo je nejkrásnější? Maria Kirilenková se kontroluje v
ZDRAVOTNÍ PAUZA. Během osmifinále Roland Garros se Maria Kirilenková nechala
RADOST. Maria Kirilenková slaví, právě postoupila do čtvrtfinále Roland Garros.

Ta měla v osmifinále nevyzpytatelnou soupeřku: Bethanie Matteková-Sandsová dřív upoutávala pozornost spíš extravagantním stylem oblékání na kurtu, letos však na Roland Garros hrála velmi slušně a porazila třeba šestou nasazenou Li Na.

I zápas s Kirilenkovou začala dobře a dlouho v prvním setu držela náskok brejku. Pak ho ale ztratila a nakonec i celý zápas - 5:7, 4:6.

Bez větších problémů zvládla osmifinále i světová dvojka Maria Šarapovová. Duel proti Sloane Stephensové, 20leté naději amerického tenisu, ovládla po setech 6:4, 6:3. Ve čtvrtfinále se utká s Jelenou Jankovičovou, která zdolala Jamie Hamptonovou 6:0, 6:2.

H+H jsou ve čtvrtfinále a dál sní o druhém titulu z Paříže

Deblový pár Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká stále živí naději na druhý titul z grandslamové Paříže. Vítězky z roku 2011 sice prohrávaly v zápase 3. kola s čínskou dvojicí Čang Šuaj, Čeng Ťie 2:3, pak ale ziskem čtyř her vývoj prvního setu otočily.

Ve druhé sadě si české tenistky vypracovaly vedení 4:1, nakonec však musely o vítězství bojovat v tie-breaku. Ten zvládly suverénně - 7:0 a postoupily do čtvrtfinále. Po nevýrazném začátku sezony tak mají naději na kvalitní výsledek. V boji o semifinále se utkají se zimbabwsko-novozélandskou dvojicí Cara Blacková a Marina Erakovicová.

"Je to pozitivní obrat k lepšímu, hrajeme líp a je to znát," líčila Hlaváčková Radiožurnálu. H+H letos nejdál došly do semifinále v Sydney. "Ne, že jsme ze začátku roku hrály špatně, ale chyběly nám vyhrané zápasy. Teď máme tři za sebou na grandslamu, ty dodají neskutečně sebevědomí a můžeme hrát s klidem a užívat si to," řekla Hradecká.

Ta zaznamenala v úterý ještě jeden úspěch: spolu s deblovým specialistou Františkem Čermákem se dostala do semifinále mixu po výhře nad Slovákem Poláškem a Jihoafričankou Grandinovou.

Tenisové Roland Garros v Paříži

(antuka, dotace 21 017 000 eur)

MUŽI

Dvouhra, 4. kolo:
Djokovič (1-Srb.) - Kohlschreiber (16-Něm.) 4:6, 6:3, 6:4, 6:4
Nadal (3-Šp.) - Nišikori (13-Jap.) 6:4, 6:1, 6:3
Wawrinka (9-Švýc.) - Gasquet (7-Fr.) 6:7 (5:7), 4:6, 6:4, 7:5, 8:6
Haas (12-Něm.) - Južnyj (29-Rus.) 6:1, 6:1, 6:3

ŽENY

Dvouhra, 4. kolo:
Šarapovová (2-Rus.) - Stephensová (17-USA) 6:4, 6:3
Azarenková (3-Běl.) - Schiavoneová (It.) 6:3, 6:0
Kirilenková (12-Rus.) - Matteková-Sandsová (USA) 7:5, 6:4
Jankovičová (18-Srb.) - Hamptonová (USA) 6:0, 6:2

Čtyřhra, 3. kolo:
Hlaváčková, Hradecká (2-ČR) - Čang Šuaj, Čeng Ťie (13-Čína) 6:3, 7:6 (7:0)

Smíšená čtyřhra, čtvrtfinále:
Hradecká, Čermák (ČR) - Grandinová, Polášek (JAR/SR) 7:6 (7:3), 3:6, 10:5.

JUNIORKY

Dvouhra, 2. kolo:
Haddadová Maiaová (Braz.) - Krejčíková (13-ČR) 3:6, 6:4, 6:3.

Autor:

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

ONLINE: Třinec - Budějovice 1:0. Poslední sekundy, domácí hrají přesilovku

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  17:40

Sledujeme online Českým Budějovicím se jako čtvrtému týmu v historii play off české extraligy podařilo odvrátit tři...

Zámoří zase řeší: Chybují rozhodčí více? Emoce ve Philadelphii hasila omluva

28. března 2024  17:35

Roli padoucha měl na palubovce Philadelphia 76ers zastávat jednoznačně James Harden v dresu LA...

Lakatoš bude hostovat v Boleslavi. Bruslaři s ním počítají na dva roky

28. března 2024  17:26

Dominik Lakatoš bude v nadcházejících dvou sezonách hostovat z hokejových Vítkovic v Mladé...

Dynamo může odtáhnout kdokoliv, v semifinále to snad bude naše lajna, věří Pánik

28. března 2024  16:52

Ve čtvrtek večer se definitivně utvoří dvojice pro extraligové semifinále. Pardubické Dynamo vyzve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...