DÍKY ZA HRU. Český tenista Tomáš Berdych vyřadil na Australian Open domácího...

DÍKY ZA HRU. Český tenista Tomáš Berdych vyřadil na Australian Open domácího Nicka Kyrgiose. | foto: AP

Zkrocení zlého muže. Kyrgios hrál komedii, Berdych zvítězil a jde dál

  • 212
Melbourne (Od našeho zpravodaje) - Jeden ze šlágrů dne na Australian Open přinesl vskutku neobvyklou podívanou. Český tenista Tomáš Berdych v ní zdolal domácího rebela Nicka Kyrgiose a podeváté v posledních deseti ročnících postoupil v Melbourne do osmifinále. O deset let mladšího soupeře, který na centrkurtu předváděl zvláštní věci, zdolal 6:3, 6:4, 1:6, 6:4.

Tak nějak asi vypadá tenisový gangster. Tentokrát sice Kyrgios při pochodu ze šatny neměl na uších barevná sluchátka, nicméně stačila čepice se zlatým kšiltem otočeným dozadu, dvě trička bez rukávů a řetěz houpající se na krku.

On-line reportáž

Utkání jsme sledovali v podrobné reportáži.

Výstřední účes s vyholeným čírem a proužky, tetování a klátivé pohyby. „Podívejte, jak si vykračuje, jak se naparuje,“ říkal televizní komentátor Darren Cahill. „Miluje obecenstvo, miluje pozornost.“

Kyrgios srší sebevědomím, natropil řadu průšvihů, ostatně nyní ani nemá trenéra. Berdych, mnohem konzervativnější povaha, ho loni veřejně kritizoval za jeho pokleslou průpovídku ke Švýcaru Wawrinkovi.

V Melbourne o něm však mluvil jen zdrženlivě. Nepotřeboval jitřit emoce, nepotřeboval hrát divadlo. Soustředil se na svou práci. Byl už třetím českým vyslancem, který se letos představil ve večerní show v Laver Areně. Sestry Plíškovy před ním obě zvítězily.

Australský tenista Nick Kyrgios se vzteká v zápase proti Berdychovi na domácím...
Australský tenista Nick Kyrgios hraje s Berdychem o osmifinále domácího...
TKANIČKY! Australský tenista Nick Kyrgios si v zápase s Berdychem na domácím...

Na zem letěl ručník i raketa

Ve vlahém večeru visely nad vyprodaným stadionem mraky. Převážně australské obecenstvo, vášnivé i zdvořilé zároveň, napjatě zmlklo.

Na modrém dvorci se představili sokové s obdivuhodnou palebnou silou. První servisy pravidelně svištěly rychlostí kolem 200 kilometrů za hodinu.

POSTUP! Český tenista Tomáš Berdych je na Australian Open mezi nejlepšími...

Úvodní set rozhodl jediný brejk. Kyrgios nabídl sokovi šanci dvojchybou, načež Berdych zaútočil kombinací agresivního returnu a křížného forhendu - 3:1.

Diváky vývoj na chvíli poněkud zarazil. Jen občas se ozvalo: „Come on, Nick!“ Jenže frajírek Nick tápal. Ač si vysloužil dva brejkboly, Berdych je odvrátil.

Naštvaný Kyrgios si párkrát zařval. Při střídání stran křičel i směrem ke své lóži: „Řekni něco!“ Načež vztekle praštil ručníkem o zem.

O chvíli později letěla na betonový kurt jeho raketa. Z hlediště to zahučelo. Berdych si hleděl svého, vzal si set, jen mlčky zaťal pěst při pohledu na kouče Vallverdua či svou paní Ester na tribuně.

Výchova chlapců v Austrálii

Přehlídka Kyrgiosových grimas, gest a výkřiků pokračovala. Rukou bouchal do výpletu. „Tref první servis!“ přikazoval si. Dohadoval se s rozhodčím Keothavongem, dál cosi volal na své nejbližší (včetně tenistů Hewitta a Kokkinakise) nervózně poposedávající v rohu arény.

Když se zdálo, že se maličko uklidnil, Berdych udeřil. Jako přísný učitel jej v sedmém gamu vyškolil v odvaze, agresivitě a přesnosti. Hladký brejk. Vzápětí jeho potvrzení, byť přes dvě shody - 5:3.

Kyrgios stupňoval svou šarádu. Mezi výměnami si teatrálně stěžoval si na rušivé zvuky. Část diváků bučela.

TAKHLE TO NEBYLO! Australský tenista Nick Kyrgios se nechal v souboji s...

Po snížení na 5:4 se zase navážel do Keothavonga: „Kámo, sedmkrát jsem tě upozorňoval, že v publiku hraje muzika. To je v pořádku?! Fakt umíš řídit zápas. To je zasr... vtip.“

Raketou mu klepal do jeho rozhledny a pak se ještě dožadoval potvrzení od fanoušků: „Slyšíte to taky? To je cirkus!“

Berdych se do jeho komedie nenechal zatáhnout. Esem na „téčko“ uzavřel set - 6:4.

Dej mi pokoj!

Úžasně nadaný, leč zoufale neukázněný. Takový je Nicholas Hilmy Kyrgios, chlapík s malajskými a řeckými předky.

Když se v pátek večer začal věnovat tenisu, skóre se pohnulo opačným směrem. Konečně využil brejkbol, Berdych lehce polevil, víc kazil a Australan se utrhl na 0:5. Své příznivce tím potěšil a rozburácel. Přisypával esa, obdivuhodné „koule“ hlavně z forhendu a najednou si přestal stěžovat.

Jako by se mu přece jenom povedlo Berdycha rozhodit, bez nesnází získal set. Rozdíl mezi vítěznými údery a nevynucenými chybami v něm měl +6, kdežto Berdych -6.

Berdych byl v pátek jediným českým zástupcem ve dvouhře. Češi se představili pouze ve čtyřhrách. Své zápasy třetího kola zvládly obě světové jedničky. O pátečním programu, který ovlivnil déšť, čtěte ZDE.

Český dlouhán se potřeboval vrátit do rytmu a do pohody. Povedlo se. Stabilizoval podání, za stavu 3:2 přetlačil volej se štěstím přes pásku a vypracoval si dva brejkboly. Kyrgios vystřelil dvě esa a řval jako zvíře. Po nádherném zásahu na síti srovnal na 3:3 a strnul v drsňácké póze.

Jeho sportovní um je úžasný, jen se na dvorci nesmí rozptylovat.

V desátém gamu čtvrtého setu Berdych odvážně přitlačil, při soupeřově podání utekl na 40-0. Kyrgios první mečbol vymazal, pak netrefil první servis.

„Chceš jestřábí oko, Nicku?“ ptal se ho rozhodčí.

„Dej mi pokoj!“ odsekl Australan.

A poslal míček do autu. Dvojchyba. Konec.

„Bylo důležité nedívat se příliš přes síť,“ řekl Berdych v rozhovoru na kurtu s legendárním Jimem Courierem. „Chtěl jsem sledovat jenom míč a to se mi povedlo.“

Další soupeřem šestého nasazeného, který v Melbourne obhajuje loňskou semifinálovou účast, bude Roberto Bautista Agut ze Španělska.

Australian Open 2016

Berdych vs. Kyrgios 6:3, 6:4, 1:6, 6:4

Čas: 2 hodiny 27 minut. Esa: 8 - 18. Úspěšnost 1. podání: 57 % - 60 %. Využití brejkbolů: 3/8 - 2/6. Vítězné údery: 44 - 42. Nevynucené chyby: 35 - 26. Úspěšnost na síti: 18/24 - 8/9. Celkově body: 115 - 105.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga