SLAVNÁ GRATULANTKA. Caroline Wozniacká s trofejí pro šampionku Australian Open...

SLAVNÁ GRATULANTKA. Caroline Wozniacká s trofejí pro šampionku Australian Open dostává polibek od legendy Billie Jean Kingové. | foto: AP

Do Síně slávy byly nominovány zakladatelky ženské tenisové tour

  • 0
Billie Jean Kingová a další členky skupiny nazývané „Original 9“, která položila základy ženské profesionální tenisové tour, byly jako celek nominovány do Síně slávy. V hráčské kategorii budou o hlasy usilovat Jonas Björkman, Sergi Brugera, Juan Carlos Ferrero, Lleyton Hewitt a Lisa Raymondová.

„Původní devítka“ byla nominována téměř na den přesně 50 let poté, co tato skupina hráček v čele s Kingovou podepsala smlouvu na 1 dolar k účasti na prvním nezávislém ryze ženském turnaji. Založením okruhu Virginia Slims bojovaly proti tehdejší nerovnosti ve výši odměn pro muže a ženy a položily tak základ vzniku nynější WTA Tour.

Souboj pohlaví byl přelomový, ovlivnil i prezidenta Obamu, říká legenda BJK

Vedle Kingové, jež je za své výkony na kurtu členkou Síně slávy už od roku 1987, tvořily „Original 9“ Peaches Bartkowiczová, Rosie Casalsová, Judy Daltonová, Julie Heldmanová, Kerry Melvilleeová Reidová, Kristy Pigeonová, Nancy Richeyová a Valerie Ziegenfussová. Snahu Kingové o zrovnoprávnění mužského a ženského tenisu minulý týden ocenila i mezinárodní federace ITF přejmenováním Fed Cupu na Billie Jean King Cup.

Ve stejné kategorii takzvaných přispěvatelů byl do Síně slávy pro rok 2021 nominován i loni zesnulý tenisový instruktor Dennis Van der Meer.

Mezi hráči se o vstup do prestižní organizace bude ucházet Australan Hewitt, vítěz US Open a Wimbledonu a bývalá světová jednička. Na prvním místě žebříčku byl také Španěl Ferrero, jenž vyhrál Roland Garros. Dva tituly z pařížského grandslamu má jeho krajan Sergi Bruguera. Elitní deblisty v nominaci zastupují Švéd Björkman, devítinásobný grandslamový šampion. Dokonce jedenáct titulů z největších turnajů má z ženské čtyřhry a mixu Američanka Raymondová.

O zvolení uchazečů bude rozhodovat skupina volitelů, mezi nimiž jsou tenisoví novináři, historici a samotní členové Síně slávy. V hráčské kategorii se mohou na hlasování podílet i fanoušci.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga