Do třetího kola Wimbledonu se prodral jen Berdych, Plíšková a spol. končí

  13:50aktualizováno  21:23
Jediným postupujícím do třetího kola Wimbledonu z řady českých tenistů je Tomáš Berdych, jenž přehrál Američana Ryana Harrisona 6:4, 6:3, 6:7 (8:10), 6:3. S londýnským grandslamem se brzy loučí Karolína Plíšková, jež na Magdalénu Rybárikovou nestačila 6:3, 5:7, 2:6. Adam Pavlásek prohrál s Novakem Djokovičem 2:6, 2:6, 1:6. Vypadla i Denisa Allertová, s Petrou Martičovou padla 1:6, 4:6. Lucie Šafářová nezvládla duel se Shelby Rogersovou poměrem 7:6 (7:4), 4:6, 3:6.
Karolína Plíšková a gesto zmaru v 2. kole Wimbledonu.

Karolína Plíšková a gesto zmaru v 2. kole Wimbledonu. | foto: Reuters

Plíšková se pořád může stát světovou jedničkou

České finále Kvitová vs. Karolína Plíšková? Kdepak.

Ale že by se Karolína Plíšková stala po Wimbledonu světovou jedničku? To se ještě uvidí.

Situace je následující: pokud loňská finalistka Angelique Kerberová z Německa vypadne před finále a Rumunka Simona Halepová nedojde do semifinále, posune se Plíšková do čela žebříčku WTA.

Karolína Plíšková vs. Rybáriková

Podrobná on-line reportáž.

V Londýně Plíšková dosud nepřekonala druhé kolo a platí to i nadále. Jaký rozdíl oproti jiným grandslamům (US Open - finále, Roland Garros - semifinále, Australian Open - čtvrtfinále). Přitom její naladění na travnatou londýnskou slávu bylo ukázkové - minulý týden triumfovala v Eastbourne.

„Nechci to brát jako tragédii. Odpočinu si a připravím se na svou oblíbenou betonovou Ameriku,“ řekla Plíšková po vyřazení (celý rozhovor čtěte ZDE).

Na post světové jedničky odmítá myslet. „Fakt si to teď nepřeju, radši bych si to uhrála sama,“ odvětila důrazně. „Turnaj pro mě skončil a nebudu sledovat nic.“

Plíšková se na centrkurtu střetla s Magdalénou Rybárikovou ze Slovenska, s níž se dosud neutkala. A diváci viděli vypjatou řež, která ale byla zároveň plná nepřesností.

Už před zápasem česká hráčka říkala, že Rybáriková je na druhé kolo nejtěžší možný los, dlouho se přitom zdálo, že kráčí za postupem.

Karolína Plíšková a gesto zmaru v 2. kole Wimbledonu.
Karolína Plíšková (vlevo) gratuluje Magdaléně Rybárikové k postupu do 3. kola...
Magdaléna Rybáriková po vyřazení Karolíny Plíškové a postupu do 3. kola...

První set ovládla 6:3 a ve druhém pro brejku vedla 3:2. Jenže Rybáriková, která se vrací po dvou operacích, hraje letos na trávě skvěle. A to potvrdila. České hráčce se vyrovnala razancí a do hry se dostala brejkem na 3:3.

Podruhé si Plíšková prohrála servis v desáté hře, v které za stavu 30:15 poslala dvě smeče po sobě do autu. Po další chybě druhý set ztratila.

Páteční program

14:00 SELČ

Centrální dvorec: Azarenková (Běl.) - Watsonová (Brit.), Nadal (4-Šp.) - Chačanov (Rus.), Murray (Brit.) - Fognini (It.).

Kurt č. 1: Johnson (26-USA) - Čilič (7-Chorv.), Kontaová (6-Brit.) - Sakkariová (Řec.), Ósakaová (Jap.) - V. Williamsová (10-USA).

„Za stavu 5:6 v druhém setu jsem odehrála špatnou hru, byl to můj nejhorší game zápasu,“ kála se Plíšková. „Nedalo se říct, že bych zápas měla pod kontrolou. Rybáriková mi moc bodů zadarmo nedávala. Její hra je na trávě nebezpečná.“

Na Plíškovou se přišel podívat i slavný Australan Rod Laver a viděl, jak na začátku rozhodující sady nevyužila brejkbol na 2:1 a vzápětí sama přišla o podání. Sice získala brejk zpět na 2:3 a o pauze si četla rady z „taháku“, ale ve zbytku utkání proti lepšící se a odhodlaněji hrající Rybárikové už game nezískala.

„Když jsem to nenaservírovala nebo nezahrála ostře, tak mě rozebrala. Fakt hrála výborně, bylo vidět, že se jí teď daří a je vyklidněná. Vrátila skoro každý return, dávala mi čopy do bekhendu, což je fakt těžký. Ve třetím setu jsem se ještě snažila vrátit, ale přišlo mi, že už mi pak servis hodně dobře četla,“ dodala Plíšková.

Na Berdycha číhá ve třetím kole Ferrer

Berdych loni na Wimbledonu dokráčel do semifinále. Co letos?

Berdych vs. Harrison

Podrobná on-line reportáž.

Jako jediný český tenista se dokázal probít do třetího kola. V utkání s Američanem Harrisonem se mohl opřít o servis a nastřílel 19 es.

Jedenáctý nasazený hráč měl šanci duel ukončit už ve třetím setu, ale nejprve ztratil vedení 5:3 a ve zkrácené hře za stavu 8:7 nevyužil při Američanově podání mečbol.

„To byl asi jediný slabší game, který jsem si vybral,“ přiznal posléze Berdych. „Ve třetím setu jsem měl šance, spoustu brejkbolů, ale pak to podání nebylo úplně ono. Jinak si myslím, že to bylo dobrý utkání a zvládl jsem to od začátku do konce dobře.“

Tomáš Berdych returnuje v duelu 2. kola Wimbledonu.
Tomáš Berdych se ochlazuje v duelu 2. kola Wimbledonu.
Tomáš Berdych returnuje v duelu 2. kola Wimbledonu.

Příštím soupeřem Berdycha bude Španěl David Ferrer, s nímž má lehce negativní bilanci 7:8. Jediný dosavadní vzájemný duel na trávě před jedenácti lety ve Stuttgartu prohrál.

„Ferrer travař není. Hru má nepříjemnou, ale zatím neměl pořádný test. Porazil Gasqueta, ale ten se v šatně chudák ani nemohl pořádně posadit. A dneska odehrál tři gamy. Na zápas se těším, mohlo by to být dobrý,“ zakončil Berdych.

Šafářová duel dobře rozehrála, pak zaváhala a vypadla

Lucie Šafářová měla zápas s Američankou Shelby Rogersovou rozehraný velmi dobře.

Šafářová vs. Rogersová

Podrobná on-line reportáž.

Šafářová mohla po úspěšném tie-breaku první sady rozhodnout zápas ve druhém setu. Vedení 3:1 ale neudržela a rozhodující sada už byla záležitostí Rogersové.

Pro českou tenistku je to nejhorší výsledek ve Wimbledonu od roku 2013, kdy rovněž vypadla ve druhém kole. O rok později byla v semifinále a v letech 2015, 2016 v osmifinále.

Lucie Šafářová returnuje v 2. kole Wimbledonu.

94 minut a bylo hotovo. Pavlásek končí

O Djokovičovi se toho v posledních týdnech napsalo spoustu. Jak má problém s motivací, jak má potíže najít zpátky ztracenou formu. Vždyť i propustil svůj tým a nově jako superkouče angažoval slovutného Andreho Aggasiho.

Djokovič, trojnásobný wimbledonský šampion a druhý nasazený, ale na kurtu číslo 1 neměl proti Adamu Pavláskovi sebemenší problém.

Dvaadvacetiletý Čech, momentálně 136. hráč světa, možná měl problém se zaplněnými tribunami. Ale především měl problém s účelnou Djokovičovou hrou.

Srbský tenista nepřipustil v duelu jediné zaváhání a když už Pavlásek dobyl dílčí úspěch, kolik dřiny za tím bylo!

Třeba v úvodní sadě, když Pavlásek toužil při vlastním servisu snížit na 2:3. To se mu podařilo, ale musel jít přes pět shod. I to ho vyčerpalo pro další minibitvy.

Koneckonců, Djokovič udal tón brejkem už v první hře a Pavlásek pak o servis přišel ještě šestkrát. Předvedl pár hezkých úderů, ale Djokovič se nemusel cítit ohrožen.

Pohled na wimbledonský kurt číslo 1 během duelu Adam Pavlásek vs. Novak Djokovič

„Byla to pro něj velká šance a určitě umí zahrát lépe než dneska. Já brzy získal rytmus, herní pohodu a odehrál dobrý zápas,“ řekl Djokovič.Jediný brejkbol měl Pavlásek ve třetím setu za stavu 1:2. Djokovič si ale poradil dobrým servisem, po kterém skončil return českého mladíka daleko za základní čarou.

Pavlásek vs. Djokovič

Podrobná on-line reportáž.

Utkání v dalším horkém dni v Londýně trvalo jen hodinu a 34 minut a Pavlásek zápas při druhém mečbolu soupeře ukončil dvojchybou.

A bylo hotovo.

„Chtěl jsem hrát trošku vyrovnaněji, ale dal mi na frak. Byla to škola hrou. Dobrá zkušenost a motivace, abych se s ním potkal znovu a předvedl rozhodně lepší výkon,“ řekl Pavlásek (celý rozhovor čtěte ZDE).

Zakleté druhé kolo i pro Allertovou

Allertová vs. Martičová

Podrobná on-line reportáž.

Maximem Denisy Allertové na Wimbledonu je druhé kolo, to platí i po tomto ročníku. V této fázi skončila česká tenistka už potřetí.

Proti Petře Martičové z Chorvatska to byla „blesková záležitost“. Po hodině a čtyřech minutách prohrála 1:6 a 4:6.

Matteková-Sandsová si vážně poranila koleno

Světová deblová jednička Američanka Bethanie Matteková-Sandsová, která měla ve Wimbledonu s českou tenistkou Lucií Šafářovou útočit na čtvrtý grandslamový triumf za sebou, si ve dvouhře vážně poranila koleno.

Pavouky turnaje

V utkání druhého kola s Rumunkou Soranou Cirsteaovou se při náběhu na síť skácela k zemi, chytila se za nohu a v bolestech zoufale volala o pomoc. Ke kurtu přiběhla i Šafářová a s pláčem sledovala utrpení své kamarádky.

Lékaři Mattekovou-Sandsovou zhruba 20 minut ošetřovali přímo na kurtu, pak byla dvaatřicetiletá Američanka převezena do nemocnice. Zranění si přivodila v úvodu třetího setu. První sadu vyhrála 6:4, druhou ztratila v tie-breaku.

06.července 2017 v 17:55, příspěvek archivován: 06.července 2017 v 19:53

VIDEO: Mattek-Sands (?? ESPN) https://t.co/HK8q3HfFc5

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Mattek-Sands ( ESPN) https://t.co/HK8q3HfFc5

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou vyhrály společně pět grandslamových titulů. Vítězství jim chybí pouze z Wimbledonu.

Lehká šichta pro Federera, po hodině a půl postupuje

Sedminásobný šampion Roger Federer postoupil do třetího kola po výhře 7:6, 6:3 a 6:2 nad Dušanem Lajovičem ze Srbska.

Roger Federer přichází na scénu duelu 2. kola Wimbledonu.
Roger Federer během duelu 2. kola Wimbledonu.
Roger Federer a gesto úspěchu v 2. kole Wimbledonu.

Federer měl s Lajovičem problémy jen v úvodní sadě, kterou rozhodl až v tie-breaku. Poté si třetí hráč světa došel pro 316. vítězství na grandslamu, čímž vyrovnal rekord Američanky Sereny Williamsové. V dalším kole narazí Federer na Mischu Zvereva z Německa, s nímž ve čtyřech dosavadních zápasech neztratil ani set. Letos je čeká už třetí vzájemný duel.

Druhé kolo bylo konečnou pro Johna Isnera, kterému k výhře nad Izraelcem Dudim Selou nepomohlo ani 45 es a výšková převaha 33 centimetrů.

Americký tenista podlehl 7:6, 6:7, 7:5, 6:7, 3:6 a ve Wimbledonu prohrál čtvrtý pětisetový zápas za sebou. Naposledy ho v Londýně zvládl v roce 2010, kdy v nejdelším utkání tenisové historie zdolal po jedenácti hodinách Francouze Nicolase Mahuta v rozhodujícím setu 70:68.

V soutěži překvapivě pokračuje grandslamový debutant Sebastian Ofner. Jednadvacetiletý Rakušan a 217. hráč světa navázal na triumf nad Brazilcem Thomazem Belluccim a 17. nasazeného Američana Jacka Socka porazil 6:3, 6:4, 3:6, 2:6 a 6:2. Ve třetím kole narazí na turnajovou desítku Alexandera Zvereva z Německa.

Postupuje i světová jednička Kerberová

Světová jednička a loňská finalistka Němka Angelique Kerberová porazila ve 2. kole Kirsten Flipkensovou z Belgie dvakrát 7:5.

Angelique Kerberová returnuje v 2. kole Wimbledonu.

Kerberová ani ve druhém vystoupení v All England Clubu neztratila set, na vítězství se ale tentokrát nadřela. Ve druhé sadě promarnila vedení 5:3 a dovolila Flipkensové srovnat. Její další soupeřkou bude Američanka Shelby Rogersová, která po výhře 6:7, 6:4 a 6:4 vyřadila českou tenistku Lucii Šafářovou (více výše).

Grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně

tráva, dotace 31,6 milionu liber

Muži:
Dvouhra - 2. kolo:

Berdych (11-ČR) - Harrison (USA) 6:4, 6:3, 6:7 (8:10), 6:3
Djokovič (2-Srb.) - Pavlásek (ČR) 6:2, 6:2, 6:1
Dimitrov (13-Bulh.) - Baghdatis (Kypr) 6:3, 6:2, 6:1
Ferrer (Šp.) - Darcis (Belg.) 3:0 skreč
Thiem (8-Rak.) - Simon (Fr.) 5:7, 6:4, 6:2, 6:4
Monfils (15-Fr.) - Edmund (Brit.) 7:6 (7:1), 6:4, 6:4
Sela (Izr.) - Isner (23-USA) 6:7 (5:7), 7:6 (7:5), 5:7, 7:6 (7:5), 6:3
M. Zverev (27-Něm.) - Kukuškin (Kaz.) 6:1, 6:2, 2:6, 3:6, 6:4
Gulbis (Lot.) - Del Potro (29-Arg.) 6:4, 6:4, 7:6 (7:3)
Mannarino (Fr.) - Sugita (Jap.) 6:1, 5:7, 4:6, 7:6 (7:2), 6:2
Federer (3-Švýc.) - Lajovič (Srb.) 7:6 (7:0), 6:3, 6:2
Raonic (6-Kan.) - Južnyj (Rus.) 3:6, 7:6 (9:7), 6:4, 7:5
A. Zverev (10-Něm.) - Tiafoe (USA) 6:3, 6:4, 6:3
Donaldson (USA) - Lorenzi (32-It.) 6:4, 7:6 (7:0), 6:7 (0:7), 6:2
Ofner (Rak.) - Sock (17-USA) 6:3, 6:4, 3:6, 2:6, 6:2
Ramos (25-Šp.) - Rubljov (Rus.) 7:5, 6:7 (6:8), 4:6, 6:3, 6:4

Čtyřhra - 1. kolo:
J. Murray, Soares (3-Brit./Braz.) - Jebavý, Veselý (ČR) 7:6 (9:7), 6:2, 6:4

Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:

Rybáriková (SR) - Karolína Plíšková (3-ČR) 3:6, 7:5, 6:2
Martičová (Chorv.) - Allertová (ČR) 6:1, 6:4
Rogersová (USA) - Šafářová (32-ČR) 6:7 (4:7), 6:4, 6:3
Kuzněcovová (7-Rus.) - Makarovová (Rus.) 6:0, 7:5
Vandewegheová (24-USA) - Mariaová (Něm.) 6:4, 6:2
Hercogová (Slovin.) - Lepchenková (USA) 6:7 (2:7), 6:2, 6:2
Curenková (Ukr.) - Golubicová (Švýc.) 6:1, 2:6, 6:3
A. Radwaňská (9-Pol.) - McHaleová (USA) 5:7, 7:6 (9:7), 6:3
Riskeová (USA) - Mladenovicová (12-Fr.) 2:6, 6:4, 6:4
Muguruzaová (14-Šp.) - Wickmayerová (Belg.) 6:2, 6:4
Dijasová (Kaz.) - Arina Rodionovová (Austr.) 6:4, 7:6 (7:4)
Cirsteaová (Rum.) - Matteková-Sandsová (USA) 4:6, 7:6 (7:4) skreč
Kerberová (1-Něm.) - Flipkensová (Belg.) 7:5, 7:5
Bacsinszká (19-Švýc.) - Kučová (SR) 6:1, 6:0
Kontaveitová (Est.) - Kasatkinová (29-Rus.) 6:3, 6:2
Wozniacká (5-Dán.) - Pironkovová (Bul.) 6:3, 6:4

Čtyřhra - 1. kolo:
Hlaváčková, Babosová (4-ČR/Maď.) - Boulterová, Swanová (Brit.) 6:2, 7:5

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

ONLINE: Liverpool bojuje o čelo, hraje derby s Evertonem. V akci i United

24. dubna 2024  20:40,  aktualizováno  20:45

Sledujeme online Lídr tabulky sice o tři body utekl, ale fotbalisté Liverpoolu se mohou na Arsenal záhy dotáhnout....

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  20:39

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Hvězdy NHL ozáří MS v Česku. Přijedou Bedard, Karlsson, Tkachuk i Hischier

24. dubna 2024  20:32

Hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě láká. Zatímco Sidney Crosby rozhodnutí stále zvažuje,...

PGA Tour odmění hvězdy za věrnost. Woods dostane 100 milionů dolarů

24. dubna 2024  20:11

Vedení PGA Tour štědře odmění golfové hvězdy za to, že zůstaly věrné tradičnímu okruhu a nenechaly...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...