Český tenista Tomáš Berdych oslavuje postup do 2. kola Wimbledonu.

Český tenista Tomáš Berdych oslavuje postup do 2. kola Wimbledonu. | foto: AP

Jako loni: tma, nefunkční Jestřábí oko. Berdych zariskoval a vyhrál

  • 7
Londýn (Od našeho zpravodaje) - S touto situací má nepříjemnou zkušenost. Také loni Tomáš Berdych dohrával svůj zápas po 21. hodině. Za šera, v němž nefungovalo Jestřábí oko. Tehdy s Marinem Čiličem prohrál. "Dnes jsem si říkal: Znovu kvůli tomu neprohraju," vyprávěl Berdych po výhře nad Chardym v 1. kole. A vyšlo to.

Ve čtvrtém setu za stavu 4:3 ho supervisor turnaje postavil před dilema. Jestřábí oko už nefunguje, je tma. Chcete zápas dohrát, nebo přeložit na zítra? Berdychovi proběhly hlavou vzpomínky na nešťastný loňský konec. Ale rozhodl se zariskovat. „Byl jsem v lepší pozici. Říkal jsem si: Když to nevyjde, dohrajeme pátý set zítra. A když ano, budu mít den volna. Risknul jsem to a vyšlo to,“ radoval se.

Jste člověk, který rád riskuje?
Jedna z věcí, kterou my tenisti máme natrénovanou, je rychlé rozhodování. V tomhle okamžiku mi moc jiného nezbývalo. Dostal jsem otázku, jestli chci pokračovat. A rozhodl jsem se, že jo. A když se zápas povedlo ukončit ve čtyřech, je to pro mě velká výhoda.

Pomohly vám zkušenosti z loňska s touto situací?
Už ji mám zažitou. Když jsem poprvé hrál zápas na grandslamu na tři vítězné, taky jsem nevěděl, co se bude dít. Tohle bylo hodně podobné. Věděl jsem, že nesmím hrát žádný světový tenis a jen se snažit míček čistě trefit na raketu, on někam poletí. Dalo se z loňska použít dost poznatků. Upřímně jsem se v téhle situaci cítil lépe než loni.

Je při takové situaci důležité nespěchat a v klidu to dohrát?
Přesně tak. Nemyslet na to, co se bude dít, jak dlouho ještě budu muset na kurtu být. Ale tím, že jsem vedl 2:1, jsem mohl být uvolněnější. Myslím, že to dneska v závěru rozhodlo. On tam zkazil míče, které by normálně nepokazil.

Zajímal jste se, proč tady nejsou světla?
Dobrá otázka. Možná proto, že tráva večer vlhne a je kluzká, tak nechtějí, aby se hrálo moc dlouho. Ale světla, aby se mohl set alespoň dohrát, by nebyly vůbec špatné.

Je takováhle prověrka lepší než vyhrát třikrát 6:1?
Jo, tohle se hodí. Byl to těžký zápas, dobře jsem ho zvládnul. Jede se dál.

Cítíte se na trávě lépe než dříve?
Musím říct, že ano. Letos jsem na trávě strávil poměrně dost času, od začátku jsem neměl s přechodem vůbec problém. I když jsem měl dlouhé tréninkové dny, druhý den jsem se pořád cítil dobře. Musím říct, že jde zatím všechno fajn.

Ve druhém kole vás čeká zase Francouz, Nicolas Mahut. Co od něj čekáte?
To je další strašně nepříjemný soupeř, ještě navíc tady. Zápas nebude moc o výměnách. Je to vyznavač agresivního stylu, musím se na to nachystat. Dneska byl ale soupeř hodně podobný. Vynikající servis, hrál na jeden dva údery, spousta mu toho vycházela. Mahut se bude ještě o trochu víc tlačit k síti, ale já se na ten zápas těším.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga