Petra Kvitová

Petra Kvitová | foto: Reuters

Čeští tenisté Berdych a Kvitová v římském čtvrtfinále neuspěli

  • 253
Český tenista Tomáš Berdych prohrál ve čtvrtfinále turnaje ATP v Římě s druhým nasazeným Rafaelem Nadalem ze Španělska 4:6, 5:7. Duel trval 125 minut. Ve stejné fázi antukového turnaje neuspěla také Petra Kvitová, který podlehla německé soupeřce Angelique Kerberové 6:7, 6:1, 1:6.

Zápas potvrdil, že Nadal je zřejmě nejneoblíbenějším Berdychovým soupeřem. S o rok mladším Španělem prohrál šestadvacetiletý Čech už pojedenácté v řadě a celkově podvanácté. V úvodu kariéry obou hráčů porazil rodák z Valašského Meziříčí Nadala třikrát za sebou na tvrdém povrchu, od roku 2007 už ale kraloval antukový fenomén z Mallorky.

Páteční utkání začal Berdych prohraným podáním a ztrátu už do konce setu nedohnal. Mnohem lépe se pro něj vyvíjela sada druhá, v jejímž šestém gamu vzal Nadalovi servis. Šestý nasazený Čech však nedokázal za stavu 4:2 a 40:15 potvrdit brejk, o podání přišel a Španěl se vrátil do zápasu.

Když už se zdálo, že set směřuje do tie-breaku, prolomil Nadal podání nedělního finalisty z Madridu a dostal se do vedení 6:5. Dva mečboly při soupeřově servisu dokázal ještě Berdych odvrátit, ale když při třetím poslal míč z forhendu do autu, mohl se radovat Nadal.

"Myslím, že jsem odehrál jeden z nejlepších zápasů v sezoně. Tomáš hraje hodně dobře a s velkým sebevědomím," uvedl Nadal, jenž už v Římě získal pět titulů. "Podle mě jsem udělal jednu fantastickou věc. Postoupil jsem víc do kurtu, můj forhend a pohyb byly skvělé," zhodnotil svůj výkon Španěl, jenž se v semifinále utká s krajanem Davidem Ferrerem.

Mezi nejlepšími čtyřmi je i obhájce titulu Novak Djokovič ze Srbska, jenž porazil ve dvou setech Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu a čeká ho turnajová trojka Roger Federer. Švýcar si poradil hladce s Italem Andreasem Seppim  6:1, 6:2.

Kvitová až na druhý set marně hledala zbraň na běhavou jedenáctou hráčku světa Kerberovou, pro níž nebyl žádný míč ztracený. Navíc sama hodně chybovala, jen v první sadě udělala 33 nevynucených chyb, a měla i problémy zřejmě s břišním svalem. Po prvním setu se nechala česká hráčka ošetřit v šatně a pak ještě jednou na kurtu v průběhu druhé sady.

Právě tehdy měla zápas plně pod kontrolou, výborně returnovala a nutila soupeřku k chybám. Ve třetí sadě se však role obrátily a utkání ovládla Kerberová. Kvitová stále působila dojmem, že není fyzicky v pořádku, na poslední chvíli odvrátila "kanára", ale zápas už nezachránila. Kerberová se o finále utká s Marií Šarapovovou, druhou semifinálovou dvojici tvoří Serena Williamsová a Li Na.

Turnaj mužů a žen v Římě

Muži (dotace 2,950.475 eur)
Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (2-Šp.) - Berdych (7-ČR) 6:4, 7:5
Ferrer (6-Šp.) - Gasquet (16-Fr.) 7:6 (7:4), 6:3
Djokovič (1-Srb.) - Tsonga (5-Fr.) 7:5, 6:1
Federer (3-Švýc.) - Seppi (It.) 6:1, 6:2

Ženy (dotace 2,166.400 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kerberová (12-Něm.) - Kvitová (4-ČR) 7:6 (7:2), 1:6, 6:1
Li Na (8-Čína) - Cibulková (14-SR) 6:1, 7:6 (7:4)
S. Williamsová (9-USA) - Pennettaová (It.) 4:0 skreč.
Šarapovová (2-Rus.) - V. Williamsová (USA) 6:4, 6:3

Zakopalová a Šafářová přešly ve Stromovce přes Japonky

Klára Zakopalová postoupila do semifinále turnaje kategorie ITF Sparta Prague Open. Druhá nasazená hráčka porazila v dnešním čtvrtfinále dvaačtyřicetiletou Kimiko Dateovou-Krummovou z Japonska po boji 2:6, 6:0 a 6:4. Se soutěží se naopak rozloučila Eva Birnerová.

V semifinále je i turnajová jednička Lucie Šafářová, která vyřadila další Japonku, osmou nasazenou Ajuki Moritaovou 6:1, 6:3.

Zakopalová prohrávala v rozhodující sadě 1:4, ale dokázala šňůrou pěti vítězných her vývoj třetí sady otočit. "Vydřela jsem to, i když jsem se necítila moc dobře. Strašně moc mi pomohli diváci. Takovou atmosféru vlastně vůbec neznám. Jednou za rok doma a tohle bylo neuvěřitelný," děkovala hráčka divákům.

Dateová-Krummová se opírala o forhend s krátkým nápřahem a nebezpečné zkracování hry za síť. "Ona hraje nepříjemně, protože hraje hodně ploše, a já nevím, kam to půjde. A když zahraje kraťas, tak nemám vůbec šanci," řekla Zakopalová. Soupeřka ale sklidila její obdiv vzhledem k věku, v jakém
stále kvalitně hraje. Sama by tak dlouho hrát tenis nechtěla. "Obdivuji ji, ale já bych to nevydržela."

O účast ve finále bude Zakopalová hrát v sobotu s Britkou Elenou Baltachaovou. Turnajová šestka zdolala Lotyšku Anastasiji Sevastovovou 6:3 a 6:4. Příští soupeřkou 22. hráčky světa Šafářové bude Francouzka Alizé Cornetová, s kterou ve čtvrtfinále prohrála Birnerová dvakrát 2:6.

Turnaj kategorie ITF žen Sparta Prague Open v Praze

antuka, dotace 100 tisíc dolarů

Dvouhra - čtvrtfinále:
Zakopalová (2-ČR) - Dateová-Krummová (7-Jap.) 2:6, 6:0, 6:4
Cornetová (Fr.) - Birnerová (ČR) 6:2, 6:2
Baltachaová (6-Brit.) - Sevastovová (Lot.) 6:3, 6:4

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga