Roger Federer zvedá ruce k nebi na znamení triumfu - právě ovládl turnaj v Basileji. | foto: Reuters

Federer získal v rodné Basileji už šestý titul. A 82. celkově

  • 10
Švýcarský tenista Roger Federer proměnil jedenáctou finálovou účast na turnaji v rodné Basileji v šestý titul. Druhý hráč světového žebříčku porazil před domácími fanoušky Davida Goffina z Belgie hladce 6:2, 6:2 a do své sbírky přidal celkově 82. trofej.

Grandslamový rekordman navázal na svůj triumf ze Šanghaje a ještě víc tak zdramatizoval souboj s Novakem Djokovičem o to, kdo bude na konci sezony světovou jedničkou. Srbský tenista od semifinálové porážky v Šanghaji nehrál a věnoval se manželce, která mu tento týden porodila syna.

„Bylo by to opravdu mimořádné. Nemůžete říct, že o nic nejde. Být světovou jedničkou je vážně něco, o čem to všechno je. Společně s pár turnaji, na kterých vám záleží,“ řekl Federer, jenž může zakončit sezonu v čele žebříčku poprvé od roku 2009. „Ale jsem si jistý, že Novak bude mít velkou motivaci. Určitě to budou zajímavé týdny,“ dodal Švýcar, který dodržel tradici a po duelu o titul pozval sběrače míčků na pizzu.

Třiatřicetiletý Federer, jenž hrál basilejské finále podeváté za sebou, nedal sedmému nasazenému soupeři nejmenší šanci.

Duel začal proměněným brejkbolem a při svém servisu povolil Goffinovi za celý zápas uhrát jen pět fiftýnů, jeden v prvním a čtyři ve druhém setu. O deset let mladšímu soupeři sebral v každém setu dvakrát podání a po 51 minutách proměnil první mečbol.

Basilej je tak šestým turnajem, na němž Federer získal šest a více titulů. Stejně jako v rodném městě se mu v minulosti dařilo v Cincinnati, Dubaji a na Turnaji mistrů, ještě o jednu trofej navíc získal ve Wimbledonu a v Halle.

Goffinovi, kterého porazil i před dvěma lety na Roland Garros, Federer pokazil dosud stoprocentní finálovou bilanci. Belgičan postoupil letos dvakrát do finále a v Metách i Kitzbühelu získal titul.

Turnaj mužů v Basileji

tvrdý povrch, dotace 1 915 060 eur

Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - Goffin (7-Belg.) 6:2, 6:2.

Čtyřhra - finále:
Pospisil, Zimonjič (2-Kan./Srb.) - Draganja, Kontinen (Chorv./Fin.) 7:6 (15:13), 1:6, 10:5.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga