Číňanka Li Na,  která nedávno ze zdravotních důvodů ukončila kariéru, nakráčela...

Číňanka Li Na, která nedávno ze zdravotních důvodů ukončila kariéru, nakráčela na fialový kurt v černých šatech a v botách na vysokých podpatcích. I v nich ovšem zvládla slavnostní servis a pár úderů se sparingpartnerkou. | foto: Profimedia.cz

Start Masters: Li Na v šatech, rozhodčí v obleku a Serena v ráži

  • 22
Singapur (Od našeho zpravodaje) - Česká vyslankyně Petra Kvitová v pondělí okolo poledne trénovala a pak se snažila fyzicky i duševně co nejlépe naladit na úterní utkání s Polkou Radwaňskou (start okolo 15.30 SEČ). To čtyři další tenistky už na Turnaji mistryň v Singapuru za nadšeného jásotu publika nastoupily do boje. Obdivované krásky Ivanovičová a Bouchardová prohrály.

Pakliže někdo pochyboval, že se Serena Williamsová dostaví na Masters v odpovídající pohodě, v pondělí večer při sledování jejího výkonu nejspíš změnil názor. Třiatřicetiletá fenomenální Američanka se po trochu rozpačitém úvodu zápasu s Anou Ivanovičovou rozparádila. Po potížích s kolenem nebyla ani památka. Dobíhala i vcelku povedené kraťasy a v euforii zatínala pěst.

Obecenstvo v unikátní singapurské Sports Indoor Areně mezi výměnami mocně aplaudovalo, občas ovšem nedokázalo přehlušit Serenin hrdelní výkřik „Come on“, jímž se povzbuzovala. „Až jsem z toho ztratila hlas,“ pravila Williamsová po vydřeném vítězství 6:4, 6:4 a děkovala vděčným divákům za podporu.

Ve skutečnosti měla o něco víc fanoušků v zaplněném hledišti její sokyně. Jeden z transparentů hlásal: „Ana Ivanovičová, tenisová královna krásy v akci“. Jenže jak o den dříve poznamenala Petra Kvitová, Williamsová dovede zabrat, když to nejvíc potřebuje. Světová jednička skutečně lépe zvládla koncovky obou setů. Nasázela 12 es.

Celou akci před střetnutím oficiálně zahájila Li Na. Milá čínská šampionka, která nedávno ze zdravotních důvodů ukončila kariéru, nakráčela na fialový kurt v černých šatech a v botách na vysokých podpatcích. I v nich ovšem zvládla slavnostní servis a pár úderů se sparingpartnerkou, přičemž moderátor volal do mikrofonu: „Dávej na sebe pozor, ať si neublížíš, seš ambasadorka turnaje!“

Výjimečnost okamžiku zvýraznil rovněž rozhodčí Kader Nouni, který se na dvorec dostavil v černém obleku a v kravatě. Po Williamsové s Ivanovičovou se na působivě nasvícené fialové scéně předvedly Rumunka Simona Halepová a kometa sezony Eugenie Bouchardová z Kanady. Ačkoliv měl rychlý povrch vyhovovat spíš ranařce Bouchardové než běžkyni Halepové, docela jasně triumfovala Rumunka 6:2, 6:3.

Opěvovaná „Genie“ se sama dorazila dvojchybou. Celkem natropila 30 "errorů“. Halepová se cestou k síti pokřižovala a skupinka jejích příznivců se státními vlajkami a v bílých tričkách s nápisem „Hai Simona“ se mohla s nadšením vydat do horké tropické noci.

.

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga