MÁ VOLNOST. Petra Kvitová pracuje s kondičním koučem, je však hodně samostatná...

MÁ VOLNOST. Petra Kvitová pracuje s kondičním koučem, je však hodně samostatná a tento rok končí bez trenéra. | foto: Pavel Lebeda, Česká sportovní

Kondiční kouč Vydra o vzkříšené Kvitové: Poslední trenér Petru dusil

  • 107
Věčně se chechtají, škádlí se a pošťuchují. Tenistka Petra Kvitová a její „kondičák“ David Vydra rozhodně nevypadají jako dva profesionálové v drsné a výnosné branži. Zatímco ostatní hvězdy se obklopují týmy odborníků, šestadvacetiletá levačka po letním rozchodu s koučem Františkem Čermákem kočuje po turnajích jen s Vydrou, svým parťákem a důvěrníkem.

Přesto ve druhé půlce roku vybojovala olympijskou medaili, porazila tři hráčky Top 5 a získala dva tituly na velkých podnicích v Číně.

„Je uvolněná a hraje tenis podle pocitu, bez nějakých pokynů,“ tvrdil Vydra v rozhovoru pro sobotní MF DNES. „Vůbec nepřemýšlí o nějakých schématech kros, kros, lajna... Prostě dá na svůj instinkt.“

To je ideální stav, když člověk nemusí na kurtu přemýšlet, ne?
Peťa je v něm od olympiády. Vypálí balon po lajně, který skoro nejde vrátit. Pořád mi říká, že jí to hrozně baví. Soupeřka čeká, že zahraje na očekávanou stranu jako ostatní, ale ona tyhle vzorce bourá.

Přesto by kandidátce na grandslamové tituly a pozici světové jedničky prospělo, kdyby najala tenisového kouče, souhlasíte?
Potřebuje k sobě člověka, kterému věří a s nímž si lidsky sedne. Pak má ten trenér šanci. V opačném případě může být sebevětším expertem a jeho angažování bude kontraproduktivní. To ať je raději sama.

Jak poctivě teď Petra dře?
Tak, jak potřebuje v závěru sezony vzhledem k počtu odehraných zápasů. Má jich hrozně moc. Musí ubrat, aby byla připravena na další zápas, přesto dál maká. Ve čtvrtek ráno jsme šli do fitka a při jednom těžším cvičení povídá: „Ty jo, to mi chybělo!“ Myslel jsem, že mluví ironicky. A ona: „Mě to prostě baví.“

V první půlce roku byla rozevlátá. Myslíte, že ji tenis zase chytil?
Strašně ji začal bavit. Kdyby o tom nebyla přesvědčená, v životě by neprohlásila, že bude první na světě. Podle mě bude. Říkám to pořád.

Proč si to myslíte?
Vidím, jak hraje. Cítím z ní, že vítězství urve. V Pekingu prohrála s Keysovou, ale zápas měla ve svých rukách, utekl jí o pár míčů. Věří si.

Udrží se na téhle úrovni tak dlouho, aby se stala jedničkou?
Myslím, že to zvládne.

Není až příliš křehký tenhle stav, kdy všechno klape? Nehrozí, že za chvíli bude vše jinak?
Jestliže zůstane zdravá a psychicky uvolněná, těžko ji něco zastaví. Do současné pohody se dostala poté, co skončila s Frantou Čermákem. On měl svoji hlavu. Je velký profík a hodný kluk, ale strašně ji dusil. Dával jí pokyny, aby hrála tak a tak, což ji svazovalo. Přišlo mi, že byl žába na prameni. Petra ví, že nemůže být věčně bez trenéra. Ale zároveň musí dávat na svoje pocity.

V porovnání s téměř robotickými profesionálkami Wozniackou či Šarapovovou působí jako dívka z jiné planety, že?
Úplně. Je naprosto nestandardní, na jaké bázi funguje. Dám příklad. Byli jsme v Montrealu na posledním turnaji s Frantou. Chtěl, aby se odtrénovalo všechno, co naplánoval. Začalo pršet a oni nestihli return. Franta se snažil Petru na kurtu podržet aspoň na pár míčů, ona v dešti hrát odmítla. Zato v zápase pak returnovala jako zvíře! Spoustu věcí má v porovnání s ostatními naopak. Musíte vnímat, jak se cítí. Jinak to nejde.

Kolik toho musíte obstarat, když jste s ní sám na turnaji?
Ona si všechno zařizuje sama - sparingpartnery, balony, vody, ručník. Všichni koukají a nechápou, jelikož z jiných holek dělá jejich okolí cvičené opice. Já Petru nechám, ať se sama rozcvičí. Dávám jí volnost, aby všichni viděli, jak je samostatná a silná. V tom je obrovská mentální výhoda! Petře to dělá dobře. Kdykoliv potřebuje, pomůžu jí. Ale hodně věcí zvládne sama.

Několikrát vám veřejně děkovala za podporu. Až tak jste si kápli do noty?
Jsme hlavně v klidu. Někdy až moc. V Ču-chaji jsme zapomněli prádlo a pak nám dokonce zůstal pohár v autě. Museli jsme ho shánět. Děláme si srandu, že jsme hrozná dvojka. Ale prostě fungujeme. Dobrý!

MÁ VOLNOST. Petra Kvitová pracuje s kondičním koučem, je však hodně samostatná...

Opravdu dokáže být na sebe dostatečně tvrdá?
Přesvědčila mě o tom, že ji nemusím vůbec kontrolovat. Dvakrát denně v danou dobu užívá speciální pití, které používají horolezci, vyrovnává hodnoty pH v moči a tak dál. Když náhodou zapomene, je úplně zničená. Možná vypadá jako „mouchy, snězte si mě“, ale ví, co chce. Má to v hlavě srovnané.

Jak dlouho drží bezlepkovou dietu?
Už skoro rok. Udělala si testy intolerance na jídlo a stravu si brutálně hlídá. Na okruhu už má svoje oblíbené fyzioterapeutky, za kterými soustavně chodí. Jídlo a pravidelná péče jí pomáhají, i proto letos není tak často zraněná jako dřív.

Taky přibrala. Kolik?
Loni hodně hubla, letos na začátku roku, jak dostala v Číně střevní virózu, vážila 65 kilo. V poslední době v nabitém programu nebyl prostor na posilování. Hrozilo by zranění, tak cíleně přibrala asi na 74 kilo. Ano, má silnější postavu, ale na kurtu jí to pomáhá, míče jí víc letí.

Na koho spoléhá v péči o zdraví?
Věří profesoru Kolářovi, který jí například obrovsky pomohl při olympiádě. Ale Pavel nemá pokaždé čas. A ona potřebuje člověka, který ji dokonale zná. Ze tří doktorů si vybrala Karla Martínka z Julisky. Byl jí nejsympatičtější, sedí si i lidsky. Po potížích s mononukleózou u něj podstoupila kompletní vyšetření. Řekl jí, že je zdravá a může začít pracovat. Zdravotní testy na novou sezonu budeme taky dělat u něj.

Prospívá jí, že je po zrušených zásnubách bez přítele a že veškerou pozornost věnuje tenisu?
Jednoznačně. Je ve fázi života, kterou nezažila. Bez partnera má větší volnost a čistší hlavu na tenis.

S kým pracuje na psychice?
S mentálním koučem Šefčíkem, který dělá i se Slovenkou Cibulkovou, dřív ho využíval Tomáš Berdych. Jednou týdně si skypují, dvakrát do roka se vidí osobně. Letos s ní byl na turnaji v Dauhá, aby viděl její turnajový režim.

Loni jste do fyzické přípravy na sezonu zařadili na Kanárských ostrovech i jakýsi kvadriatlon. Co chystáte letos?
Letíme na stejné místo do La Santy, kde jsme loni strávili šest dní, letos jsme si naplánovali deset. Čeká nás posilovna, výběhy v kopcích a tak dále. Pojede Petra, já, Lucka Hradecká, její kondičák, trenér Jirka Fencl... A když Petra najde vhodného tenisového kouče, tak i on.

Už na Wimbledonu jste tvrdil, že Petra půjde nahoru. Rok 2017 tedy bude její?
Vždycky se mi líbilo, jak brutální vůli má Andy Murray. I když byl třeba čtvrtý na světě. Petra se mu podobá, je taky šikovná, má stejně silnou hlavu. Teď je Andy jednička a Petru šíleně motivuje. Když ho vidí, věří, že to sama dokáže.

Oni se nějak víc znají?
O Andym tvrdí, že je sympaťák. On ji taky má rád. To cítíte z toho, jak spolu mluví, jaký k sobě mají respekt. Petru burcuje i fakt, že je první Angie Kerberová. Říká si: Zmákla to ona, tak proč bych nemohla já?


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga