Plíšková na Masters končí. Ve finále se utkají Svitolinová a Stephensová

  • 234
Ač soupeřce nadělila kanára, zůstala Karolína Plíšková před finálovými branami Turnaje mistryň. Česká tenistka podlehla Američance Sloane Stephensové 6:0, 4:6 a 1:6. Stephensová vyzve v neděli Elinu Svitolinovou z Ukrajiny. Obě prošly do bitvy o singapurský titul bez porážky a po třísetové řeži, Svitolinová postoupila přes Nizozemku Kiki Bertensovou 7:5, 6:7 a 6:4.

Souboj dvou neporažených.

Takové bude finále Turnaje mistryň. Poté co si cestu do boje o titul proklestila po napínavé bitvě Elina Svitolinová, zvládla to také Sloane Stephensová.

Plíšková vs. Stephensová

online reportáž

Američanka přitom schytala od Karolíny Plíškové kanára, první set prohrála za půl hodiny, ztratila osm gamů za sebou a marně hledala odpověď na precizní volbu úderů Češky. 

Senzační úvod ale světové osmičce k vytouženému postupu nestačil. Plíšková tak zopakovala svůj loňský výsledek z Masters, se Singapurem se loučí po semifinále.

„Jsem hrdá na to, jak jsem dnes bojovala,“ těšilo Stephensovou, která se na kurtu z bezradné a rozesmutnělé hráčky postupně proměnila v sebevědomou vládkyni.

V neděli  může dobýt další cenný titul do své sbírky, loni ovládla domácí US Open. 

„Karolína hrála skvěle. Stála jsem proti výborné soupeřce a musela jsem předvést to nejlepší, co umím. Před jejím výkonem smekám,“ uklonila se nasazená pětka Plíškové.

Plíšková: Rozhodl jeden game

Ta z prestižního podniku odjíždí povzbuzená přinejmenším vítězstvím nad Petrou Kvitovou. Krajanku porazila na okruhu WTA na čtvrtý pokus.

 Mimochodem, je to právě Kvitová, kdo z českých tenistek dosud jako poslední Turnaj mistryň ovládl. Radovala se v roce 2011.

Osm gamů v řadě

Potkaly se počtvrté v kariéře. Stephensová v minulosti dvakrát Plíškovou porazila, letos na madridské antuce se ale musela smířit s vyřazením.

A Češka brzy ukázala, že klidně může bilanci vzájemných zápasů na singapurském dvorci srovnat. Za 32 minut vedla 1:0 na sety, fungoval ji servis, trefovala forhendy po lajně i bekhendy křížem, zvládala i těžké smeče.

ŠPERK. Karolína Plíšková a přívěsek na jejím krku.
SMUTNÁ. Americká tenistka Sloane Stephensová a její emoce v semifinále WTA...
ZAŤATÁ PĚST. Česká tenistka Karolína Plíšková slaví úspěšnou výměnu v...
2:1. S kladnou bilancí proti Karolíně Plíškové vstupovala americká tenistka...

„Dělám, co můžu, a nic se neděje,“ povzdychla si Stephensová při rozmluvě s koučem Kamau Murraym. 

I ve druhé sadě americká tenistka hned ztrácela, i když dřela a bojovala. Za stavu 0:6, 0:2 ji ale Plíšková pustila zpátky do zápasu. Neubránila si podání a Stephensová povstala. A to s nevídanou razancí.

Turnaj mistryň

speciální příloha iDNES.cz

„Pumpoval mi v žilách adrenalin. Říkala jsem si: vyhraj jednu hru, pak druhou, třetí,“ popisovala svou vzpouru. Za 53 minut nakonec Plíškovou ve druhém setu porazila, i díky dvojchybě za stavu 3:3, kterou si bývalá první hráčka světa prohrála servis.

Třetí sadu rozhodl rychlý brejk Stephensové, Plíškové poté nejen podání zcela odešlo. Herně se trápila, vyhazovala do autu i zdánlivě snadné údery. Kazila returny. Zato loňská šampionka z US Open řádila.

Plíškovou už nevzkřísila ani australská koučka Rennae Stubbsová. Po pěti prohraných gamech za sebou byl konec.

Neporažená Svitolinová

Svitolinová sahá po životním úspěchu, zahraje si finále Turnaje mistryň. V Singapuru září. Po skalpu dvou Češek a dánské obhájkyně titulu Caroline Wozniacké si připsala také vítězství nad Bertensovou.

„V posledním zápase sezony se pokusím předvést to nejlepší a nechám na kurtu všechno,“ slíbila Svitolinová divákům ještě na kurtu. 

Svitolinová vs. Bertensová

online reportáž

V neděli se utká buď s Plíškovou, nebo se Stephensovou a zabojuje o čtvrtý titul v této sezoně. Slavila v Brisbane, Dubaji a Římě.

Proti Bertensové to byl souboj dvou odlišných stylů.

Agresivního, útočného tenisu podpořeného skvělým podáním a precizní obrany s citlivými změnami tempa hry. Bertensová tlačila, Svitolinová běhala. A byla z toho nadmíru napínavá podívaná. Trvala přes dvě a půl hodiny.

První sadu rozhodla dvojchyba proti setbolu, po níž Bertensová vzteky mrštila raketou, druhou tie-break a tu třetí zase jeden nepřesný bekhendový kros, jehož následkem bylo ztracené podání. 

Klíčové zaváhání předvedla Bertensová, která v celém mači doplácela na vysoké riziko a z něho plynoucí nevynucené chyby. Svitolinová jí vrátila letošní porážku z betonu v Cincinnati. Nizozemka tak nyní má s Ukrajinkou lehce negativní bilanci 1:2.

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru

(tvrdý povrch, dotace 7 milionů dolarů):

Dvouhra - semifinále:
Svitolinová (6-Ukr.) - Bertensová (8-Niz.) 7:5, 6:7 (5:7), 6:4
Stephensová (5-USA) - Karolína Plíšková (7-ČR) 0:6, 6:4, 6:1

Čtyřhra - semifinále:
Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Sestini Hlaváčková, Strýcová (3-ČR) 6:3, 6:2


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga