Karolína Plíšková

Karolína Plíšková | foto: ČTK

Plíšková a Hradecká si zahrají o pražský titul, v deblu slaví Siniaková

  • 54
Titul z tenisového J&T Banka Prague Open zůstane doma. Ve finále turnaje WTA se objeví Karolína Plíšková s Lucií Hradeckou. Plíšková coby turnajová jednička zdolala Yaninu Wickmayerovou z Belgie 6:4, 7:5. Hradecká přehrála další českou semifinalistku Kateřinu Siniakovou 6:2, 4:6, 6:4.

Osmnáctiletá Siniaková si odpoledne spravila náladu ve čtyřhře, v níž získala druhý titul na okruhu WTA v kariéře. Rodačka z Hradce Králové porazila společně se Švýcarkou Belindou Bencicovou ve finále ukrajinsko-český pár Kateryna Bondarenková, Eva Hrdinová 6:2, 6:2. Navázala tak na loňský triumf z Taškentu, kde triumfovala se Srbkou Alexandrou Kruničovou. Bencicová získala první deblový titul.

Zatímco světová čtrnáctka Plíšková může získat čtvrtý titul v kariéře, Hradecká zkusí na sedmý pokus vybojovat na okruhu WTA premiérový triumf. Plíšková je ve finále celkově podeváté a letos už potřetí. Začátkem roku neuspěla v boji o titul v Sydney, kde prohrála s krajankou Petrou Kvitovou, a ani v březnu v Dubaji.

„Jsem ráda, že jsem ve finále,“ řekla Plíšková v České televizi a byla ráda, že při návratu turnaje WTA na české území po pěti letech bude domácí vítězka. „Pro lidi je super, že to bude český finále,“ podotkla třiadvacetiletá Plíšková.

Předchozí turnaj WTA na českém území, který se hrával na Štvanici a skončil v roce 2010, měl českou vítězku před sedmnácti lety, kdy triumfovala Jana Novotná.

V semifinále s Wickmayerovou (92. WTA) rozhodla Plíšková o zisku prvního setu díky jedinému brejku. „Hraješ jako chlapák,“ pochválil hráčku její trenér Jiří Vaněk o pauze mezi gamy. Ve druhém setu Plíšková prohrávala 1:3, ale otočila na 5:3. Za stavu 5:4 ještě zápas nedokázala při svém podání ukončit, ale o dvě hry později už ano.

„Poprvé jsem tady vyhrála na dva sety, ale nebylo to tak lehký, jak to vypadalo. V koncovce jsem zahrála líp trošku,“ zhodnotila Plíšková zápas a pochvalovala si servis. „Dnes mě podržel, protože údery nebyly nic moc,“ řekla autorka 11 es.

Plíškovou hnalo za výhrou zcela zaplněné hlediště centrkurtu. Zájem o semifinále předčil očekávání, kapacita 2500 míst nestačila a areál musel být uzavřen.

Hradecká mohla osmnáctiletou Sinniakovou porazit ve dvou setech, ale ve druhé sadě výhodu brejku neudržela. Zápas rozhodla až ziskem dvou her v řadě na konci třetího setu. „Bylo to strašně těžký utkání, protože Katka hrála výborně. Skvěle se pohybuje, dokázala vracet moje rány a všechny gamy byly těsný,“ řekla Hradecká.

Siniaková hrála své druhé semifinále na WTA v kariéře a díky tomu si vylepší žebříčkové postavení. Poprvé se dostane mezi sedmdesátku. „Za semifinále jsem ráda, byl to tady malinko cíl. Budu makat a snad to příště bude lepší,“ řekla.

Turnaj žen Prague Open

Dvouhra - semifinále:
Karolína Plíšková (1-ČR) - Wickmayerová (Belg.) 6:4, 7:5
Hradecká - Siniaková (obě ČR) 6:2, 4:6, 6:4

Čtyřhra - finále:
Bencicová, Siniaková (Švýc./ČR) - Bondarenková, Hrdinová (Ukr./ČR) 6:2, 6:2

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga