Lucie Hradecká v utkání proti Tereze Smitkové.

Lucie Hradecká v utkání proti Tereze Smitkové. | foto: ČTK

Tenistky Hradecká a Smitková za sebou mají pražskou maratonskou středu

  • 4
Ještě šest českých tenistek má naději, šest jich prošlo do čtvrtfinále pražského turnaje WTA. Pro dvě z nich byla středa maratonskou dřinou.

Dlouhých 125 minut bušila do míčů a zahodila při tom tři mečboly. Teprve ten čtvrtý přinesl Tereze Smitkové nejlepší výsledek dosavadní kariéry a na oslavu vítězství nad Lucií Šafářovou, světovou třináctkou, zatínala pěst. „Velká radost,“ kývla 20letá hráčka a její soupeřka smutnila.

Stejně jako před rokem vypadla v 1. kole a peskovala se: „Byl to můj první venkovní antukový zápas a Terka hrála moc dobře.“ Jenže ani u vítězky v tu chvíli nevládly jednostranné emoce. „Ani si to nemůžu vychutnat,“ tvrdila Smitková a radost se v ní mísila s dalším stresem.

Její duel 1. kola J&T Banka Prague Open totiž skončil ve 12.15 a pár hodin poté musela pospíchat na kurty podruhé, tentokrát do duelu s Lucií Hradeckou. Ve hře byla vstupenka do čtvrtfinále. „Na okruhu WTA se mi tohle nikdy nepřihodilo,“ přemýšlela tenisová blondýna. „Maximálně na turnaji nižší kategorie ITF, kdy jsem musela hrát semifinále a finále těsně za sebou. Ale to už je hodně dlouho.“ Úterní déšť komplikoval ve Stromovce program a neodehrané zápasy se musely vmáčknout do středy.

Další přesuny už možné nejsou, sobotní termín finále je neodkladný a Smitková tak musela nadšení z triumfu krotit a místo toho přemýšlet, co bude dál. Odpočinek, lehký oběd a pak zase do bitvy. „Musím se připravovat, protože mě čeká další zápas, který musím zvládnout,“ burcovala. „Trošku se pokusím zregenerovat, nejdůležitější bude vystrečovat, vyšlapat na kole, vyklusat. A pak si sednu do restaurace a budu čekat. Euforie z výhry mi určitě pomůže, tak snad se vzpamatuju.“

Po vítězství nad jednou fedcupovou reprezentantkou ji čekala další. „České derby to bude,“ těšila se Smitková. „Ale vždycky je nepříjemnější hrát proti holce, kterou znám. I když s Luckou Hradeckou jsem ještě nikdy nehrála.“ Hradecká svůj úvodní zápas zvládla svižněji, Rusku Pavljučenkovovou smetla ve dvou setech, ale pak ujišťovala: „Na další zápas ještě nemyslím, ten je až za pár hodin. V klidu se najím a pak se začnu připravovat.“

Snad pomohla delší pauza a menší únava, snad za tím bylo víc zkušeností, protože z duelu tenistek-maratonkyň vyšla lépe ta starší. Přitom Smitková byla v laufu, proti Hradecké vedla už 5:1 ve třetím setu. Nakonec odvracela několik mečbolů, ale prohrála 11:13 v tie-breaku.

„Za stavu 1:5 jsem si říkala, že budu asi brzo doma,“ žertovala Hradecká a dodala: „Jsem šťastná, ale unavená. Těším se na večeři a do postele.“ Po prvním setu ji chytaly křeče do lýtka, v tie-breaku třetího setu zase do palce u ruky. A když měla mečbol a podávala, zkroutila se jí křečí ruka tak, že ani nemohla chytit raketu do ruky. „Náročný den,“ vydechla. „Půjdu se vyklusat, protáhnout, dobře se najím a pak budu dlouho spát!“


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga