Lukáš Rosol

Lukáš Rosol | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Tenisté mají výjimku. Mohou hrát challenger v Ostravě

  • 0
Pořadatelé turnaje Ostra Group Open 2021 by Moneta vzhledem k nynějším koronavirovým opatřením dostali výjimku.

Díky ní se tenisté převážně z druhé a třetí světové stovky utkají na kurtech SC Ostrava v Komenského sadech od 26. dubna do 2. května.

„Loni jsme turnaj uspořádali v náhradním zářijovém termínu, ačkoliv jsme tradičně první antukovou akcí tenisové sezony v Česku,“ upozornil ředitel soutěže Václav Roubíček. „Letos jsme od ATP (Asociace tenisových profesionálů) souhlas se změnou termínu nedostali, takže dodržíme ten původní. Naštěstí se nám s ministerstvem zdravotnictví podařilo dojednat výjimku.“

Jednou z hlavních podmínek je, že 18. ročník turnaje kategorie challenger dotovaný 50 tisíci dolary bude bez fanoušků.

Kromě toho všichni hráči a organizátoři musejí mít PCR testy na koronavirus. „Samotní hráči budou zcela izolovaní. Budou se moci pohybovat a stravovat jen v rámci tenisového areálu nebo svého hotelu,“ dodal Václav Roubíček.

Z Čechů mají jisté místo v hlavní soutěži, v níž je 32 míst, Lukáš Rosol, Tomáš Macháč a Zdeněk Kolář.

„K tomu tři volné karty dostanou mladí čeští hráči,“ uvedl manažer turnaje Tomáš Ostarek. Těmi jsou Patrik Rikl, Jiří Lehečka a Martin Krumich, který loni vyhrál Pardubickou juniorku.

Nasazenou jedničkou by měl být Japonec Yasutaka Uchiyama, momentálně 108. hráč světového žebříčku, a dvojkou Francouz Gregoire Barrere, který je o deset příček níže.

Mezi přihlášenými ale jsou mimo jiné Australan Bernard Tomič, který byl 17. na světě, a Nizozemec Robin Haase, jehož maximum bylo 40. místo v žebříčku ATP.

Do kvalifikace, která se hraje v neděli a v pondělí a z níž z šestnácti účastníků postoupí čtyři, dostal divokou kartu ostravský tenista Dalibor Svrčina.

Fanoušci budou moci turnaj sledovat prostřednictvím webových stránek www.ostragroupopen.cz. Semifinále a finále dvouhry, které bude 2. května v 11.00, bude vysílat TV Nova Sport.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga