Petra Kvitová

Petra Kvitová | foto: Reuters

Titul v Katovicích? Tak žhavé to nebude, říká tenistka Kvitová

  • 15
Po nedávném příletu z floridských pařáků do prapodivného českého jara tenistka Petra Kvitová onemocněla. "Měla jsem teploty, pořád se cítím slabá, trénovala jsem jen hodinu denně z místa," řekla v pondělí, když se rozkoukávala na turnaji WTA v polských Katovicích. I proto si na svém prvním letošním antukovém turnaji nějak zvlášť netroufá.

Na novém podniku ve městě nedaleko česko-polských hranic je hlavní hvězdou. První nasazená hráčka zve diváky z poutacích plakátů do futuristicky vyhlížející arény Spodek, jež byla otevřena v roce 1971 a připomíná létající talíř.

Pořadatelé pro ni do Prostějova poslali auto s řidičem, pročež Kvitová cestou míjela odbočku na Fulnek, odkud pochází. "Bylo to super!" řekla v rozhovoru pro MF DNES tenistka, která se jinak za prací musí trmácet letadlem.

V Katovicích ji tentokrát provází psycholog Michal Šafář, kouč David Kotyza má pár dní volna. Už několikrát se v minulosti stalo, že Kvitová na turnaji bez Kotyzy dosáhla na titul. Takže je jasné, komu se o víkendu bude předávat trofej?

"Tak žhavé to nebude," říká s úsměvem Kvitová. "Musím si zvyknout na jiný pohyb i nepravidelné odskoky míčů na antuce. Navíc se necítím moc dobře po nemoci."

V 1. kole se ve středu utká s maličkou levorukou Japonkou Doiovou, 88. na světě. Kvitová je aktuálně na žebříčku osmá.

Dalšími hvězdami v Katovicích jsou Němky Görgesová s Lisickou, Britka Robsonová, Italka Vinciová nebo také Klára Zakopalová, které by postup do semifinále zaručil poprvé v životě místo v Top 20.

Organizátoři se všemožně snažili zajistit start domácí jedničky Agnieszky Radwaňské, jenže členky elitní desítky si podle pravidel WTA smějí vybrat jen jeden menší turnaj. A Radwaňská už v lednu hrála v Aucklandu.

Proto s radostí přijali Kvitovou, jíž se antuková akce v Katovicích skvěle hodí jako příprava před semifinále Fed Cupu. Také očekávaný souboj s Italkami na Sicílii se totiž příští víkend koná na "oranžové špíně".

"Bude to tam strašně těžké," říká nejlepší Češka. "Italky mají formu, silný pár do deblu, povrch si připraví podle svých představ. Ale zkusíme je porazit. Není to nemožné!"


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga