Karolína Plíšková s trofejí pro vítězku turnaje J&T Banka Prague Open. | foto: ČTK

Stres a touha: Hlavně neprohrát první zápas. Nakonec Plíšková slavila

  • 7
Před turnajem byla nervózní. Uvědomovala si tlak, který na ni jako na první nasazenou před domácím publikem bude. „Hlavně neprohrát první zápas,“ říkala si Karolína Plíšková. Nakonec na turnaji WTA v pražské Stromovce dokázala mnohem víc: celý podnik ovládla.

Ve finále porazila Lucii Hradeckou 4:6, 7:5, 6:3. „Jsem fakt šťastná,“ říkala 23letá tenistka. Díky čtvrtému titulu by se Plíšková měla posunout na 13. místo v žebříčku a stát se znovu českou dvojkou za Petrou Kvitovou.

Je titul z Česka cennější než ostatní?
Každý je nějaký. Asi bych neříkala, že je cennější. Ale je to doma a je to jiné vyhrát před vlastním publikem. Když začínal turnaj, tak jsem byla ve stresu. Byla jsem první nasazená, tlak byl. Tak jsem si říkala, hlavně abych neprohrála v prvním kole. A nakonec jsem turnaj vyhrála.

Jaký byl finálový zápas?
S Luckou a s mojí hrou z toho moc výměn nebylo. Nic jiného se nedalo čekat. Lidi žádný extra tenis neviděli, bylo to o chybách, o servisu a o esech. Bylo důležité to ustát hlavou. V prvním setu Lucka neudělala moc chyb, dávala esa a já nemohla nic moc udělat. Kouč Jirka Vaněk říkal, že když mi bude dávat esa, tak to nevadí, že přijde chvíle, kdy mi pomůže chybou, což se stalo ve druhém setu. Ve třetím mi taky pomohla. To je její hra. Chvíli zabíjí a pak chybuje. Jsem ráda, že jsem to zvládla.

Tituly Karolíny Plíškové

2013: Kuala Lumpur
2014: Soul, Linec
2015: Praha

Hradecká dala sedmnáct es. Jak se proti tomu hraje?
Špatně, ale byla jsem na to připravená. Lucku znám, tréninků jsme měly milion, tohle mě ani tak neštvalo. Spíš chyby z úderů, co jsem měla na raketě a co jsem dát mohla. S esem nemůžu nic udělat.

Sama říkáte, že jste s Lucií hrála často. Vnímala jste vůbec nyní, že jde o finále?
To si uvědomíte. V atmosféře, co tady je, se všemi lidmi kolem. Beru to, že tam je soupeřka, neberu, jestli je to Češka, nebo cizinka, dávám to do stejného pytle. Soustředila jsem se na sebe.

Karolína Plíšková ve finále tenisového turnaje žen J&T Banka Prague Open.
Lucie Hradecká ve finále tenisového turnaje žen J&T Banka Prague Open.

Oblíbila jste si roli první nasazené?
Ne, ne. Asi navíc zas dlouho nebudu, možná na menším turnaji. A tam, kam teď jedu (větší antukové turnaje v Madridu a v Římě), budou favoritky jiné, to jim nechám.

Co vám o sobě ukázal první turnaj v roli jedničky?
Na začátku turnaje tam byl tlak. Nebyla jsem si jistá, co předvedu na prvním turnaji na antuce, navíc doma. Byl to docela silný turnaj, neměla jsem první dvě kola zadarmo a hrála samé vyrovnané zápasy. Postupem času, když jsem vyhrála první i druhý třísetový zápas, mě to trošku zocelilo, Cítila jsem se na konci dobře - a pomohlo mi to do příštího roku. Už vím, co čekat, až budu takhle nasazená. Jsem ráda, že jsem se s tím poprala a ještě vyhrála.

Hradecká se těší na posun v žebříčku

Rok začínala ve druhé stovce a hrozil ji pád do třetí. Po dalším vydařeném týdnu se však Lucie Hradecká posune někam k 60. místu WTA. „Jsem spokojená. A v pondělí budu s žebříčkem ještě spokojenější,“ usmála se.

Jaký byl jinak týden doma?
Užila jsem si ho, ale na druhou stranu to bylo docela náročné. Máte milion známých, všichni chtějí přijít, každý něco chce, což nemyslím ve zlém - má to pro i proti. Lidé fandí, to bylo příjemné. Brala bych víc takových turnajů doma.

Jaké bude teď chodit na tréninky kolem své fotografie, která bude viset na chodbě?
Doufám, že ta fotka bude dobrá, abych se na sebe mohla podívat (smích). To je super, je to třešnička.

Co čekáte od dalšího turnaje v Madridu?
V neděli už budu hrát, to bude náročné. Odpoledne ve čtyři letím, mohli bychom to tu zrychlit (smích). Je to důležitý turnaj, nejedu tam prohrát. Chci odehrát, co umím, co jsem předvedla tady. Na první kolo mám docela dobrý los (Silvia Solerová Espinosová, 67. na žebříčku), tak snad navážu na to, co jsem odehrála tady.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga