| foto: Česká sportovní / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Semifinále Fed Cupu ve Švýcarsku zahájí duel Strýcové s Bacsinszkou

  • 5
Semifinále tenisového Fed Cupu Švýcarsko - Česko odstartuje sobotu ve 13.00 hodin v Lucernu duelem Barbory Strýcové s Timeou Bacsinszkou, po nich nastoupí na kurt Karolína Plíšková proti Viktoriji Golubicové.

Bacsinszkou porazila Strýcová ve všech třech vzájemných zápasech, naposledy loni na US Open. „Tentokrát to bude úplně jiný a bude to hrozně moc těžký zápas, protože teď hraje výborně. Ale budu se snažit, abych ten bod vyhrála. Těším se na to, protože takové zápasy ráda hraju,“ řekla Strýcová po losu.

„Uvidíme, jak se Bacsinszká popere s pozicí jedničky. Bude pod tlakem. Ví, že musí vyhrát, přitom Báru zatím neporazila. Obě výborně běhají. Jsem zvědavý. Oběma se budou body uhrávat hodně těžko,“ uvedl kapitán českého výběru Petr Pála.

Hrdinka loňského finále proti Ruskám i únorového 1. kola v Rumunsku Plíšková bude proti Golubicové, až 129. hráčce dvouhry WTA, jasnou favoritkou. „Hraje hezky. Má pěkný forhend, bekhend jednoruč a hezky to letí. Ale není to nic velkého. Věřím tomu, že ji Kája svým solidním výkonem musí porazit,“ uvedl Pála.

Švýcarsko - Česko

Lucern, hala - tvrdý povrch

Sobota (13:00)
Bacsinszká (17. v žebříčku dvouhry WTA) - Strýcová (33.) Golubicová (129.) - Karolína Plíšková (18.)

Neděle (12:00)
Bacsinszká - Karolína Plíšková,
Golubicová - Strýcová
Hingisová, Bacsinszká - Allertová, Hradecká

„Nikdy jsem ji neviděla hrát,“ řekla světová osmnáctka Plíšková o soupeřce. „Nesmím to podcenit a musím být připravená na všechno,“ doplnila

V českém týmu tentokrát chybí Petra Kvitová a Lucie Šafářové. Domácí tenistky jsou oslabené o zraněnou světovou desítku Belindu Bencicovou. „Máme nejlepší hráčky této sezony. Jsme lehkými favority, ale i tak to bude velmi těžké,“ řekl Pála, jehož tým už vyhrál sedmkrát v řadě.

Strýcová je ve fedcupové sestavě počtvrté v řadě. Dvouhru v týmové soutěži si ale naposledy zahrála předloni ve Španělsku a prohrála s Carlou Suárezovou. Z vítězné dvouhry se naposledy radovala v roce 2007 na Slovensku.

Je rozlosováno!

Švýcarský kapitán Heinz Günthardt má na případnou rozhodující čtyřhru za stavu 2:2 připravenou bývalou světovou jedničku Martinu Hingisovou, jež je po svém comebacku jedničkou v deblu. Pála do čtyřhry nahlásil Denisu Allertovou s Lucií Hradeckou, ale nejspíše by nastoupily Plíšková se Strýcovou.

Češky vyhrály soutěž čtyřikrát za posledních pět let a útočí na hattrick, což v minulosti dokázal tým s Helenou Sukovou a Hanou Mandlíkovou v letech 1983 až 1985. Švýcarky jsou mezi nejlepší čtveřicí ve Fed Cupu poprvé od roku 1998. Ve stejném roce uhrály také jediné vítězství nad českými tenistkami z dosavadních šesti vzájemných duelů a všechny tři body tehdy zařídila právě Hingisová.

Vítězky se v listopadovém finále střetnou s Francií nebo s Nizozemskem. Češky by o titul hrály v každém případě na půdě soupeřek.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga