Ruská tenistka Anastasia Pavljučenkovová.

Ruská tenistka Anastasia Pavljučenkovová. | foto: AP

Ruské tenistky jsou blízko finále Fed Cupu, nad Němkami vedou 2:0

  • 1
Ruské tenistky vedou v semifinále Fed Cupu nad Německem v Soči po prvním dnu 2:0. Zařídily to Světlana Kuzněcovová a Anastasia Pavljučenkovová. Pokud Rusky přidají v neděli třetí bod a slibně rozehraný duel s Francií dotáhnou i české tenistky, v listopadu se týmy v repríze moskevského finále z roku 2011 utkají o celkový triumf na české půdě.

První ruský bod získala Kuzněcovová po výhře 6:4, 6:4 nad Julií Görgesovou. Papírově nejslabší německá hráčka nastoupila poté, co se kapitánka Barbara Rittnerová rozhodla šetřit své největší opory Andreu Petkovicovou a Angelique Kerberovou. Ty se po středečním příletu z turnaje v Charlestonu potýkají s časovým posunem.

Devětadvacetiletá Kuzněcovová splnila roli favoritky a připsala si 27. vítězství ve Fed Cupu, čímž se stala nejúspěšnější ruskou tenistkou v historii. Odpoutala se tak od tria Jelena Dementěvová, Jelena Lichovcevová a Jelena Makarovová.

Vyrovnat po prvním dnu mohla Sabine Lisická, ovšem prohrála 6:4, 6:7 a 3:6 s Pavljučenkovovou. Světovou devatenáctku musel především mrzet neproměněný mečbol za stavu 6:5 ve druhém setu.

Pokud Němky chtějí zopakovat svou loňskou finálovou účast, musejí v neděli vyhrát obě dvouhry i čtyřhru.

Semifinále tenisového Fed Cupu

Soči

Rusko - Německo 2:0
Kuzněcovová - Görgesová 6:4, 6:4
Pavljučenkovová - Lisická 4:6, 7:6 (7:4), 6:3

O duelu Česko - Francie čtěte ZDE

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga