Petra Kvitová pod dohledem Petra Pály a Davida Kotyzy na tréninku před...

Petra Kvitová pod dohledem Petra Pály a Davida Kotyzy na tréninku před finálovým kláním Fed Cupu. | foto:  Michal Šula, MAFRA

Místo královny popu královny tenisu. Kvitová: Už cítím vítězného ducha

  • 5
Teprve v pondělí nad ránem pražskou O2 arenu vyklidila produkce, která zajišťovala víkendové koncerty popové zpěvačky Madonny. Královnu popu hned vystřídaly české tenistky, které se od úterý připravují v moderní hale na finále Fed Cupu proti Rusku. Češky týmové soutěži vládnou - mohou vyhrát počtvrté z posledních pěti ročníků.

Madonnin megakoncert zajišťovalo třiatřicet kamionů, které opustily O2 arenu v pondělí před šestou hodinou. A hned vzápětí se ve zběsilém tempu pustili do práce lidé z České sportovní, která zajišťuje české zápasy Fed Cupu i mužského Davis Cupu.

Postavit v hale kurt trvalo zhruba 28 hodin, přitom jindy se skládačka z 1200 desek montuje a připravuje dva dny. „Máme daleko méně času, je to náročnější, aby se to udělalo a splňovalo to všechny regule, ale uděláme vše, aby to bylo včas, a těšíme se, že trofej znovu získáme,“ řekl Vladimír Šafařík, ředitel České sportovní, novinářům v pondělí při stavbě kurtu.

Už se zapojila i Karolína Plíšková

V úterý už byl český tým kompletní, oficiální focení, rozhovory a další povinnosti už absolvovala také Karolína Plíšková. Po náročném přesunu z Číny, kde byla ve finále „béčkového“ Turnaje mistryň proti Venus Williamsové, je trochu unavená, ale ještě půjde vpodvečer na kurt.

„Ten týden mi pomohl, protože se mi zápasy povedly a cítila jsem se dobře. Únava tam bude určitě. Ale do víkendů ještě pár dnů zbývá. Tohle je poslední týden, potom už je jenom dovča,“ řekla Plíšková, která už se těší na týmovou pohodu i novou roli v českém družstvu. Loni totiž byla pátou členkou, letos by mohla být tajnou zbraní domácích.

Šafařík potvrdil, že pracovníků je samozřejmě víc než obvykle, ale pořadatelům pomáhá praxe - vždyť zelený povrch Novacrylic Ultracushion pokládají už po dvanácté. Desky se vždy uloží a zase použijí na jiné utkání, což je zřejmě světový unikát.

V úterý už byl kurt připravený, kolem hřiště ještě chyběly oficiální reklamy, dělníci ještě stavěli tribuny a televizní věž, ale tenistky už mohly trénovat.

„Zatím to ještě není ten vítězný kurt,“ usmála se česká jednička Petra Kvitová po poledním tréninku s Denisou Allertovou, pátou hráčkou v týmu. „Viděla jsem písek, který z toho odpadává,“ dodala Kvitová. Jiných nedostatků si finalistka nedávného Turnaje mistryň nevšimla.

Po pondělním tréninku na kutrech pražské Sparty ve Stromovce už na Kvitovou dýchla atmosféra. Tu ještě přiživily děti z vybraných pražských škol, kterých do hlediště dorazilo 1 100 a zaplnily spodní tribunu.

Když Kvitová vstoupila na kurt, slyšela bouřlivý potlesk.

„Myslím, že si to děti užily, párkrát zatleskaly, pobavily. Je to fajn, aspoň má trénink trochu jiný náboj,“ řekla česká tenistka.

Vzpomněla si, jak tu před rokem v nádherné bitvě porazila německou jedničku Angelique Kerberovou. A opět stejně jako proti Srbsku v roce 2012 Češky slavily triumf.

Teď se chystají na Rusky v čele s hvězdnou Marií Šarapovovou, která do Prahy zřejmě dorazí během úterního odpoledne.

Hlava Kvitové už je tedy připravená. Co tělo?

„Moje tělo, jo? Tož... Nebolí,“ vtipkovala 25letá dívka z Fulneku. „Je trošku unavené, to se dá čekat, kvůli posunu času není spánek tak kvalitní, ale už se to zlepšuje, doufám, že zdraví na ty dva zápasy vydrží.“

Ke konci tréninku zůstala Kvitová na kurtu už pouze s trenérem Davidem Kotyzou a kapitánem Perem Pálou.

Šéf fedcupového týmu si pochvaloval připravený kurt a úterní hodiny označil za seznamovací.

„Vždycky si sedneme a domluvíme se, ale nejdůležitější tréninky přijdou ve středu a ve čtvrtek, protože tam by se mělo hrát na body, aby holky odehrály set a navodil se zápasový režim a bylo vidět, na čem je třeba zapracovat.“

Pála už proto přemýšlí o víkendové sestavě a taky o tom, kdo by mohl nastoupit do čtyřhry. Ta třeba bude klíčová stejně jako před čtyřmi lety v Moskvě, kde české tenistky slavně zvítězily a odstartovaly současný tenisový boom.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga