Švýcarský tenista Roger Federer slaví postup do osmifinále Australian Open.

Švýcarský tenista Roger Federer slaví postup do osmifinále Australian Open. | foto: AP

Tenisové hvězdy podpoří při exhibici oběti požárů v Austrálii

  • 1
Prostředky na pomoc oblastem a lidem postiženým požáry v Austrálii zkusí získat i hvězdy světového tenisu. Před Australian Open se při exhibici, která se uskuteční 15. ledna v Rod Laver Areně v Melbourne Parku, představí Roger Federer, Rafael Nadal či Serena Williamsová.

Na pomoc postiženým požáry půjde veškerý výtěžek ze vstupného. Diváci za vstup na zhruba dvouapůlhodinovou akci zaplatí 54 australských dolarů (zhruba 850 korun).

Australian Open začne 20. ledna.

Lesní požáry v Austrálii zasáhly plochu větší než Česká republika, způsobily smrt 26 lidí a až miliardy zvířat. Zničeno bylo přes 1 000 domovů.

„Tato nevídaná katastrofa ničí lidi, majetky, společenství a zvířata v celé zemi a naše srdce jsou se všemi zasaženými,“ uvedl ředitel Australian Open Craig Tiley. „Proto jsme cítili, že je potřeba, abychom i my pomohli lidem k tomu, aby se dokázali postavit znovu na nohy. A reakce tenisového světa byla úžasná,“ dodal šéf úvodního grandslamu sezony.

Exhibiční akce bude součástí programu, v jehož rámci australský tenisový svaz daruje 100 australských dolarů za každé eso zaservírované na aktuálně hraném ATP Cupu.

Mnoho hráčů přislíbilo pomoc individuálně, například australská hvězda Ashleigh Bartyová se vzdá veškerých prize money z turnaje v Brisbane.

Zapojily se i české tenistky: světová dvojka Karolína Plíšková dá za každé své eso na australských turnajích 200 dolarů, Petra Kvitová 150 dolarů.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga