Český tenista Jiří Veselý trénoval v Ostravě před zápasy kvalifikace Davis Cupu...

Český tenista Jiří Veselý trénoval v Ostravě před zápasy kvalifikace Davis Cupu proti Nizozemsku. | foto: ČTK

Davis Cup proti Nizozemsku začne Veselý, dvojkou bude Rosol

  • 14
Daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil nominoval pro kvalifikační duel s Nizozemskem jako dvojku k Jiřímu Veselému Lukáše Rosola. Utkání o postup do listopadového finále zahájí v pátek v 15:00 Veselý proti Tallonu Griekspoorovi, pak nastoupí na kurt v ostravské Ostavar Aréně Rosol proti jedničce soupeře Robinu Haasemu.

Navrátil trochu zvažoval, že by Veselého nechal odpočinout a nasadil místo něj v pátek Pavláska. Ten má ale drobné zdravotní problémy, proto z této varianty sešlo a česká jednička bude hrát od začátku. Navrátil s Veselým určitě počítá do čtyřhry, která zahájí sobotní program. Los proto považoval za přívětivý. „Myslím, že z pohledu toho zápasu jsem radši, že bude začínat Jirka Veselý, protože bude mít víc času si odpočinout,“ řekl na tiskové konferenci po losu.

Třiatřicetiletý Rosol minimálně pro páteční dvouhru dostal přednost před Pavláskem i mladíky Tomášem Macháčem a Jiřím Lehečkou. Nizozemskou jedničku Haaseho Rosol porazil v pěti ze šesti dosavadních vzájemných zápasů. Naposledy se utkali právě v Davisově poháru a před rokem a půl zkušený český tenista vyhrál 7:5 v rozhodujícím pátém setu.

Rosol se přitom domníval, že je jejich bilance vyrovnanější. „Vždycky to byl boj, vždycky se rozhodovalo v koncovce. Počítám, že to bude velká bitva, že bude rozhodovat jeden dva míčky v každém setu,“ přemítal.

Nizozemský kapitán Paul Haarhuis zvolil jako dvojku pro dvouhry dvaadvacetiletého Tallona Griekspoora, který se pohybuje kolem 200. místa světového žebříčku. S Veselým v pátek odehrají první vzájemný zápas.

„Soupeře moc neznám, pohybuje se především na challengerech. Určitě se podíváme na nějaká videa, jestli budou na internetu, a zeptám se kluků, jestli ho neznají. Naplánujeme taktiku a některé věci se budou přizpůsobovat v tom zápase,“ řekl Veselý o pátečním protivníkovi. Věří, že do české šatny přinese první bod a zpříjemní pozici Rosolovi.

Pro sobotní čtyřhru kapitáni zatím nahlásili Adama Pavláska s Veselým a Matwého Middelkoopa s Jeanem-Julienem Rojerem. Pak by měli nastoupit Veselý proti Haasemu a Rosol proti Tallonu Griekspoorovi. Nominace ale ještě kapitáni mohou změnit.

S Nizozemskem se Česko nebo bývalé Československo utkalo v Davisově poháru sedmkrát, z toho pětkrát vyhrálo. Poslední vzájemný zápas ale dopadl lépe pro nizozemský výběr, který v září 2017 zvítězil v baráži 3:2 na zápasy. Česko tak podruhé v historii sestoupilo ze Světové skupiny.

Páteční program odstartuje v 15:00, v sobotu se začne hrát o dvě hodiny dříve. Vstupenky jsou stále k dispozici. Kapitán Navrátil věří, že fanoušci českému týmu znovu pomohou. „Vždycky je tady fantastická atmosféra. Lidi tady tenisu rozumí. Doufám, že těch lidí přijde co nejvíc, protože to určitě kluci budou potřebovat,“ dodal.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga