Belgičan Steve Darcis bude jednou z hvězd libereckého turnaje.

Belgičan Steve Darcis bude jednou z hvězd libereckého turnaje. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Tři tenisté z první stovky hrají na challengeru v Liberci

  • 1
Tři tenisté z první stovky aktuálního světového žebříčku ATP Belgičan Steve Darcis (64.), Oleksandr Nedovjesov z Kazachstánu (92.) a Radu Albot z Moldavska (100.) budou nejvýše nasazenými hráči letošního mezinárodního challengeru mužů v Liberci, který se pod tradičním názvem Svijany Open odehraje na dvorcích LTK U Jezírka od pondělí do neděle. Dotace činí 42 500 eur, přepočtu bezmála 1 200 000 korun.

„Náš turnaj patří mezi pět největších ATP challengerů v České republice,“ uvedl Jan Stočes, spoluorganizátor Svijany Open a šéftrenér LTK Liberec. „Hned první kolo nabídne zajímavý souboj mezi Nedovjesovem, který minulý týden porazil v Davis Cupu Australana Kyrgiose, a Němcem Kamkem, který se vloni pohyboval okolo padesátého místa světového žebříčku,“ naznačil atraktivitu libereckého turnaje Stočes.

Z českých zástupců jsou adepty na nejlepší výsledek Adam Pavlásek, v současnosti 154. hráč žebříčku ATP, Jan Šátral a Jan Mertl. Z domácích libereckých tenistů dostal divokou kartu Roman Jebavý, loňský vítěz čtyřhry. V hlavní soutěži, která startuje několika prvními zápasy už dnes, ale ostré první kolo vypukne naplno až zítra, dostal volnou kartu i švýcarský daviscupový reprezentant Henri Laaksonen.

„Ve srovnání se současně probíhajícími turnaji ve španělské Segovii a italské Cortině máme v Liberci jednoznačně nejnižší cut, což svědčí o kvalitě startovního pole,“ pochvaloval si Tomáš Trsek, šéf pořádajícího LTK Liberec a ředitel turnaje. „Je skvělé, že se k nám rádi vracejí takoví tenisté jako Darcis, Argentinec Zeballos i loňský vítěz Svijany Open Slovák Andrej Martin.“

V deblové exhibici se představí i Ulihrach s Nováčkem

Hlavní tribuna U Jezírka se letos rozšířila o jedno patro a vyrostla i nová VIP tribuna u centrálního dvorce. Pořadatelé z LTK Liberec připravili vedle hlavního turnajového dění i doprovodný program. Před finálovým zápasem čtyřhry mužů se uskuteční deblová exhibice za účasti bývalých daviscupových reprezentantů Ulihracha, Nováčka, někdejšího světového deblisty a současného kapitána ženské reprezentace ve FED Cupu Petra Pály a Jana Stočese. Před finálem dvouhry se představí nejlepší liberečtí baby-tenisté, patřící do republikové špičky.

Na pořádání Svijany Open se podílí okolo 80 lidí. Deset tvoří realizační tým, téměř 50 sběračů a patnácti čárovým a pěti hlavním rozhodčím bude stejně jako loni velet supervizor ATP Rus Valerij Lutkov.

Turnaj startuje úvodními zápasy hlavní soutěže dvouhry a čtyřhry dnes po 13. hodině. Ještě předtím čeká tenisové fanoušky finále kvalifikace, ve kterém bude bojovat o postup do hlavní soutěže i domácí Michal Schmid proti Ramirezovi z Mexika, který včera překvapivě vyřadil jedničku kvalifikace Srba Zekiče ve třech setech.

Z hlavní soutěže dvouhry uvidí tenisoví fanoušci U Jezírka po 15. hodině zápas daviscupového reprezentanta Belgie Coppejanse s Chilanem Saezem a souboj levorukého Čecha Robina Staňka s Olivou z Argentiny. Největší favorité se představí až v úterním programu.

Ve čtyřhře jsou v Liberci nejvýše nasazenými páry Nizozemci Kolhoff a Middelkoop a polsko-slovenský pár Kowalczyk, Zelenay. Domácí Roman Jebavý s partnerem Janem Šátralem byli nasazeni jako pár číslo čtyři.

Vstupné na den činí 50 korun, na celý turnaj 300. Program startuje každý den v 10.00.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga